• Головна
  • Публікації
  • Українці вітають мозамбікських сиріт з Православним Різдвом. Доброчинна акція української громади Мозамбіку...

Українці вітають мозамбікських сиріт з Православним Різдвом. Доброчинна акція української громади Мозамбіку

17.01.2007, 12:10
Українці вітають мозамбікських сиріт з Православним Різдвом. Доброчинна акція української громади Мозамбіку - фото 1
Група молодих українців, що мешкають у Республіці Мозамбік (південна Африка), вирішила передати трохи свого тепла мозамбікським сиротам, дітям, які живуть поряд з ними та бажають отримати хоча б трохи миру та щастя, розповідає Дмитро ЯЦЮК (Мапуту, Мозамбік).

Група молодих українців, що мешкають у Республіці Мозамбік (південна Африка), вирішила передати трохи свого тепла мозамбікським сиротам, дітям, які живуть поряд з ними та бажають отримати хоча б трохи миру та щастя, розповідає Дмитро ЯЦЮК (Мапуту, Мозамбік).

Доброчинна акція української громади Мозамбіку6 січня (Богоявлення за Григоріанським календарем) у грецькій православній церкві Архангела Гавриїла у столиці країни Мапуту пройшло свято Хрещення Господнього (Водохреща), під час якого після Літургії було освячено воду, а всі присутні на церемонії отримали благословення від місцевого священика о. Георгія Золотенка – українця, що народився у м. Хмельницькому.

Стосовно усієї української громади, то вона складається переважно з трьох великих груп громадян: лікарів, викладачів вищих навчальних закладів та жінок, які одружилися в Україні з мозамбікцями та обрали місцем свого життя цю африканську країну. За неофіційними підрахунками, у Мозамбіку сьогодні проживає близько 400 українців, зараховуючи сюди й дітей від змішаних шлюбів (більшість цих афро-українців народилися в Україні, мають одного з батьків, переважно матір, українського роду). Певне зменшення громади відбулося протягом двох останніх років у зв’язку з масовим від’їздом з Мозамбіку через професійні обставини, зокрема не поновлення контрактів, українських лікарів та їх родин.

Українська громада в Мозамбіку поки-що не організована, не існує теж окремої української церкви чи українських громадських організацій. Переважна більшість українців є православного обряду і ходять до грецької православної церкви, священик якої, о. Георгій, є вихідцем з України (м. Хмельницький). Православна громада у Мозамбіку є невеликою, окрім українців, вона складається з білорусів, болгар, ефіопів, греків, кіпріотів, росіян, румунів та сербів. Але служби ведуться грецькою та, меншим чином, російською мовами.

Доброчинна акція української громади МозамбікуТого ж дня свято Водохреща продовжилось на узбережжі Індійського океану, біля готелю „Голідей Інн”, де о. Георгій проводив освячення океанських вод. Одним з елементів свята було вкидання у води океану дерев’яного хреста. Той з дітей, хто зумів виловити його першим, отримав особливе благословення на цілий рік.

Доброчинна акція української громади МозамбікуОдразу ж після закінчення Водохреща невелика група українців здійснила візит до сиріт дитячого будинку „Імені 1-го Травня” у Мапуту, аби привітати вихованців цього закладу з Різдвом Христовим (за Юліанським календарем) та презентувати невеликий подарунок, вартість якого визначається не так його комерційною ціною, як тою увагою, що українська громада Мозамбіку вирішила надати тим, хто потерпає від нестачі цієї самої уваги з боку держави та суспільства.

Доброчинна акція української громади МозамбікуУ дитячому будинку українців добре прийняли діти та їх вихователі. Після короткої презентації дарунок передали дітям-сиротам з обіцянкою повернутися ще, як тільки з’явиться така можливість.

P. S. Незабаром, 28 січня 2007 р., у Мозамбік на постійно прибуде єпископ з Греції і країна отримає статус Єпископату (досі Мозамбік знаходиться у підпорядкуванні православного Єпископату Зімбабве). А українського священика о. Георгія Золотенка переведуть у інше місце, найрадше – у сусідню Південно-Африканську Республіку (м. Кейп-Таун).

Світлини автора.

Версія цього матеріалу португальською:


• http://ucrania-mozambique.blogspot.com/2007/01/ucranianos-desejam-bom-natal-ortodoxo.html