Royal Rangers в Україні

24.05.2006, 09:49
Royal Rangers в Україні - фото 1
Про поширений у протестантських церквах християнський скаутський рух "Royal Rangers" розповідає Олександр Пивоварський

Royal Rangers в УкраїніПро поширений у протестантських церквах християнський скаутський рух "Royal Rangers" розповідає Олександр Пивоварський

В сучасних умовах глобалізації, відкритості українського суспільства, християнські церкви опинилися перед такими явищами як наркоманія, алкоголізм, безпритульних дітей сьогодні можна зустрінути будь-де. Для значної частини підлітків комп’ютерні клуби стали справжніми домівками, де за екраном монітора дитина проводить весь свій вільний час. Епоха постмодерну, а можливо й така ситуація, стали причиною появи нових тенденцій у соціальному служінні християнських церков, вони набувають найрізноманітніших форм, що викликає інтерес у підлітків та молоді.

Протягом тривалого часу у Житомирі при церкві „Заповіт Ісуса Христа” християн віри євангельської діє мало кому відома християнська організація підлітків та молоді Royal Rangers.

Історія цієї організації розпочалася у 1961 р. у США як програма служіння для хлопчиків при церкві християн віри євангельської. З 1981 року служіння Royal Rangers було представлено в Німеччині. З часом подібна робота з дітьми та молоддю поширилася по всій Європі. У 1991 році відбувся перший масовий збір прихильників організації (Європейський табір), який з тих пір проводиться раз на чотири роки. Це є гарною нагодою для обміну ідеями, укріплення взаємостосунків між церквами різних християнських конфесій.

У 1999 році це християнське служіння досягло України. Декілька молодих людей з протестантських церков України пройшли навчання, отримали сертифікати і розпочали роботу в містах України. На сьогодні в Україні діє близько 10 загонів Royal Rangers у різних містах країни. Центр цієї організації знаходиться у м. Слов’янську Донецької області.

Чим же цікава ця організація? Вона має чітку структуру, яка складається зі загонів, а командири поділяються на цілий ряд рангів – лідери, молодші лідери, помічники провідника, майстер групи, піонер. Члени організації мають уніформу, свою емблему, прапор.

Метою цієї організації є гармонійний духовний і фізичний розвиток дитини, християнське виховання; рейнджери організовують туристичні походи, займаються прикладними видами спорту. Хочу звернути увагу читача на те, що перед тим, як йти в турпохід, учасники походу вчаться надавати першу медичну допомогу, в’язати вузли, ставити намети тощо. Слова Royal означає приналежність Богу (Царю), Rangers – це той, хто добровільно виконує дане йому доручення. Для підлітків це значить приналежність Царю Ісусу Христу і слідування по захоплюючому шляху навчання під Його керівництвом.

Організація розпочинає свою діяльність після духовного благословення пастора.

Програма Royal Rangers розрахована на 11 років. Вона складена таким чином, що поза „профілактичною” (мається на увазі наркоманія і алкоголізм, аморальний спосіб життя) дією, вона здійснює підготовку до всіх сфер життя, а також дає практичні поради в різних життєвих ситуація, сприяє розвитку талантів. Ця ефективна програма допомагає в реальному житті застосувати знання, вона є фактично продовженням роботи недільної школи при церкві.

Royal Rangers в УкраїніЖитомирський загін, який очолюють Дмитро Рудишин та Іван Безручук, поки що складається з 8 дорослих і 45 дітей, проте в них значні плани, у т.ч. прибирання сміття поблизу краєзнавчого музею, допомога одиноким і неповносправним громадянам, робота по подвір’ях міста з проблемними підлітками. Для вступу в організацію існує навіть своєрідне випробовування для дитини – вона протягом 2 місяців має допомагати комусь з одиноких громадян. Все це нагадує давно забутий тимурівський рух, який здійснюється у християнському контексті. На літній період вже заплановано 2 походи. Був виїзд на національний з’їзд Royal Rangers.

Варто відзначити, що організація існує виключно на пожертви благодійників і церковні кошти.