Єпархія, університет та мерія: в Ужгороді греко-католики чекають на повернення історичного майна

Єпархія, університет та мерія: в Ужгороді греко-католики чекають на повернення історичного майна - фото 1
Церковно-майнові питання сколихнули на початку літа Ужгород. Міська рада на черговому засіданні проголосувала за передачу споруди в історичному центрі міста колишньому власнику – Мукачівській греко-католицькій єпархії.

Церковно-майнові питання сколихнули на початку літа Ужгород. Міська рада на черговому засіданні проголосувала за передачу споруди в історичному центрі міста колишньому власнику – Мукачівській греко-католицькій єпархії. Будівля була збудована ще у 1870 році, у 1883 році тут був єпархіальний гуртожиток «Алумнеум». Мешкали в ньому близько 80 приїжджих хлопців, які навчалися в Ужгородській греко-католицькій гімназії. Згодом, до 1947 року сюди перебралася Ужгородська духовна семінарія.

Ужгород-2.jpg

Вже згодом, у 1955 році, в період заборони греко-католицької Церкви, стару будівлю на вулиці Капітульній, 18 забрали у комунальну власність і передали в користування Ужгородському національному університету.

Тепер же Мукачвська греко-католицка єпархія щоразу звертається до міської влади з проханням повернути собі колишню власність. Процес повільний, ясна річ, і не завжди легкий, але єпархія за роки після легалізації Церкви повернула собі лише 30% об’єктів по області. На думку єпископа-помічника владики Ніла, все залежить від місцевої влади, депутатів.

Тож і тепер на рішення міської ради про повернення півторасотлітнього будинку єпархії, обурений колектив університету звернувся до міських депутатів з відкритим листом: «...колектив УжНУ з великим здивуванням ознайомився з рішенням Ужгородської міської ради від 30 травня поточного року щодо передачі у власність будівлі за адресою: м. Ужгород, вул. Капітульна, 18, в якій розташовано видавництво «Говерла» та лекційні аудиторії юридичного факультету. Це приміщення використовується університетом понад півстоліття і впродовж цього періоду жодна влада міста – ані у соціалістичний період, ані впродовж каденцій різних за політичною конфігурацією рад у період незалежності України – не наважувалася відбирати майно у своєї найбільш потужної установи…»

Ужгород-1.jpg

Ужгородська міськрада у свою чергу також висловила офіційну позицію: «Щодо офіційного звернення Ужгородського національного університету, яке оприлюднене 11 червня на сайті УжНУ. інформуємо, що 22 лютого 2019 року підписано розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації №113, де йдеться про те, щоб «повернути культову будівлю за адресою: м.Ужгород, вул.Капітульна, №18 у власність управління Мукачівської греко-католицької єпархії».

Зрештою, всі три сторони – єпархія, університет та мерія – змушені були зустрітися, аби мирно вийти зі спірної ситуації. Домовилися, що будівля перейде у власність єпархії, яка реставрує її і зробить у старовинному приміщенні гуртожиток для студентів УжНУ.

«Ми плануємо, — розповів нам владика Ніл, — що це буде гуртожиток єпархії, в якому буде зроблена реконструкція, зроблені гарні кімнати, всі умови для проживання студентів УжНУ. Опікуватиметься ними Церква. Таким чином призначення будинку залишиться незмінним з часу його побудови, коли він ще був Алуменом. Ми давно мріяли зробити такий осередок для студентської молоді. Ясно, що того мало, було б добре ще такі гуртожитки та молодіжні центри зробити, але хоча б у цьому одному малому нам влада могла би посприяти, ми надіємося на співпрацю з університетом. Ясно, що є певні моменти, де треба домовитися, але ми поважаємо їх і хочемо поваги і до себе. Ми це робимо не для себе, а для молодих людей, а церкві дуже-дуже залежить, як виховується наша молодь. Ми не хочемо нічого забирати, ми хочемо співпраці з університетом. І якщо університет має коріння в єзуїтській колегії, з якої він розвинувся, то потрібно зберігати цю спадщину».

Загалом, за словами владики Ніла, на вулиці Капушанській (одній із найстаріших і найперших вулиць Ужгорода), де переважна частина будинків належала єпархії, на сьогодні вдалося повернути лише кілька будівель. Історик Йосип Кобаль у праці «Ужгород відомий і невідомий» пише, що наприкінці XVIII ст., коли в Ужгород було перенесено греко-католицьку єпархію, «праву частину вулиці повністю віддали їй і згодом тут розмістилася катедральна капітула — дорадчий орган єпископа, який складався з семи каноніків, очолюваних деканом капітули або протоієреєм. Саме тому на початку ХІХ ст за вулицею закріпилася назва Капітульна, яка проіснувала до кінця Другої світової війни».

Зараз єпархія чекає на підпис міського голови, який підтвердив би належність будівлі на Капітульній, 18 єпархії, але з невідомих причин затягується...