Німецькі лютерани в Україні: чи відбудеться зміна керівництва?

19.10.2018, 11:37
Німецькі лютерани в Україні: чи відбудеться зміна керівництва? - фото 1
У Німецькій Євангелічно-Лютеранській Церкві в Україні знову скандал: днями відбулося обрання нового єпископа, але попередник не визнав рішення Cиноду і планує провести своє засідання.

У Німецькій Євангелічно-Лютеранській Церкві в Україні знову скандал: днями відбулося обрання нового єпископа, але попередник не визнав рішення Синоду і планує скликати своє засідання.

Павло ШварцЯк РІСУ повідомляла, 9 жовтня в Одесі відбулось засідання 5 скликання Синоду Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України, на якому представники більшості громад виголосили недовіру та завершили повноваження єпископа НЄЛЦУ Серге Машевські. А також обрали на 1 рік, згідно з Положенням Статуту НЄЛЦУ,  єпископського візитатора. Новим керівником НЄЛЦУ став 36-річний пастор Німецької євангелічно-лютеранської громади св. Вознесіння м. Харкова Шварц Павло Миколайович. Про це інформує сайт www.nelcu.org.ua, який носить назву офіційний сайт НЄЛЦУ.

Але з цим не погодився сам Машевські і його оточення. На адресу РІСУ прийшов лист від Богдана Халуса, який представився вікарієм НЄЛЦУ. Він запевнив, що цей сайт не є офіційним, а в стані розробки. А офіційними є сайти delku.com.ua та kirche.od.ua. Він запевнив, що інформація про обрання нового єпископа не є дійсною, оскільки Синод тільки відбудеться 20-21 жовтня 2018 р. у м. Дніпро.

Щодо самого Павла Шварца, то його Машевські заборонив у служінні ще у 2015 році. Він, таким чином, за словами Халуса, «не є членом нашої Церкви, отже не може бути серед претендентів на місце єпископа».

Єпископ contra громади

Перші ознаки майбутнього конфлікту в НЄЛЦУ стали помітними восени 2014-го року. Тоді виникли сумніви у розподілі матеріальних ресурсів Церкви, внаслідок чого почався розкол між представниками єпископа Серге Машевські та його опозицією, зокрема, пастором Олександром Гроссом. Машевські був обраний єпископом НЄЛЦУ 22-го жовтня 2013-го року строком на шість років, що засвідчив сам Гросс, який був на той момент Президентом Синоду. Саме цей єпископ, за словами прихильників, став першим, який мав тісніший зв'язок з Україною попри німецьке громадянство, а тому мав з більшим інтересом дбати про розвиток Церкви.

Конфлікт розпочався через майно, а пізніше перейшов і на особисті стосунки. Єпископ вдався до простого методу: усував з Церкви пасторів-опонентів (одним з яких став і Шварц), а на їх місце ставив своїх прихильників, навіть всупереч статутам громад. З найбільш впертими громадами діяв ще жорсткіше — забирав майно. Так сталося з майном громади у Петродолинському, яку очолює Олександр Гросс. Свій парафіяльний дім розбудовувала вся громада, але він був зареєстрований на церковне управління. Після рішення суду на користь Машевського і кількох спроб силою перебрати приміщення, відключення газу для опалення в зимовий період, громада вирішила залишити своє приміщення і збудувати нове.

У 2017 році, коли в Одесі мав відбутися Тиждень Реформації, представники громад вийшли на протест проти свого єпископа. 20 березня представники кількох парафій Німецької євангельсько-лютеранської Церкви України провели мітинг перед будівлею кафедрального собору Святого Павла в Одесі. Мирний пікет ледь не переріс у бійку.

Протестанти прийшли під Кірху, мітингуючи проти дій предстоятеля НЄЛЦУ. Вони звинувачують єпископа Сергія Машевскі в узурпації влади, в рейдерському захопленні громади як юридичної особи, у звільненні неугодних і в захопленні приміщень громад області. Крім того, за словами пікетувальників, саме через дії Машевскі, материнська Євангелічно-Лютеранської Церква Баварії, на чиї кошти була колись відтворена одеська Кірха, припинила контакти зі своєю дочірньою організацією в Україні. За свій рахунок врятувати храм від можливого руйнування (в 2015 році будівля нахилилася на 10 сантиметрів в результаті прориву теплотраси) НЄЛЦУ не в змозі.

«За час своєї роботи Машевські встиг вигнати з церкви 2/3 служителів, більше половини всіх громад, займається захопленням будівель і розпродує майно, – розповів журналістам «Думської» колишній пастор громади села Петродолинское Олександр Гросс. – Він вибудовує вертикаль влади, хоча протестантська Церква за своєю структурою управління завжди була демократичною. Всі комітети, які раніше контролювали витрати коштів єпископатом, скасовані, а контакти з іноземними донорами розірвані».

Пікет в Росії

За словами пастора Гросса, діючий єпископ веде свою канонічну діяльність незаконно, так як, будучи громадянином Німеччини, не отримав від Мінкульту відповідного дозволу.

Після пікету своє бачення присутнім журналістам вирішили висловити і представники Синоду НЄЛЦУ. Разом зі співробітниками ЗМІ в будівлю адміністрації єпархії захотіли пройти протестувальники, що ледь не призвело до бійки. Сторони обмінялися звинуваченнями і поспілкувалися з пресою в невеликому дворику храму.

Президент президії Синоду НЄЛЦУ Алла Вольф спростувала звинувачення протестувальників. За словами жінки, єпископ обраний і веде свою діяльність абсолютно законно, а всі його рішення легітимні.

За цей рік, згідно з офіційною статистикою, кількість громад НЄЛЦУ не зменшилася, хоча вже більше половини з них вийшли з-під прямого підпорядкування Машевському.

То що це було 9 жовтня?

Серге МашевськіГолова Білоцерківської громади НЄЛЦУ Любов Литвин, як представник своєї громади, є членом Синоду НЄЛЦУ. Напередодні вони отримала запрошення від церковного управління Машевського прибути 9 жовтня до Одеси на засідання Синоду. Через значну відстань вона запізнилася на початок і коли прибула, то не змогла увійти до зали та зареєструватися.

У коментарі РІСУ пані Любов пояснила, що коли їй не дали зареєструватися представники Машевського, вона пішла з більшістю присутніх на інше засідання, де й відбувся згаданий вище Синод.

Вже після нього їй сказали, що Машевськи проводить інше засідання Синоду 20-21 жовтня в Дніпрі, але вона не має туди їхати, бо підтримала його усунення 9 жовтня. Проте її заступник відмовився замість неї їхати до Дніпра, бо це буде порушенням статуту.

«Зараз на нас здійснюють тиск. До мене дзвонив наш пастир і пропонував, щоби замість мене поїхав на Синод до Дніпра інший представник. Але саме я є синодалом, я сама можу поїхати. А це сказано у тому контексті, що якщо поїду не я, то це буде добре для громади. І це має бути людина, яка проголосує так, як їм потрібно. Вони хочуть, щоби мене взагалі переобрали на засіданні громади. Раніше у нас був синодал (представник громади в Синоді), який мав свою думку, яка не подобалася керівництву Церкви. І вони сказали нам його переобрати. Ми піддалися, оскільки ми дуже залежні — у нас приміщення, яке належить НЄЛЦУ. І ми боялися, що наша громада залишиться без нього. І тоді вибрали синодалом мене. А тепер вони хочуть переобрати і мене. У мене, як синодала, є заступниця, але вона розуміє, що це буде неправильно, що є визначені норми статуту, тому відмовилася туди їхати», — розповіла РІСУ Любов Литвин, голова Білоцерківської громади НЄЛЦУ. За її словами, більшість членів Синоду, які зібралися 9 жовтня, налаштовані проти Машевського. Тому вони вже без його участі провели засідання Синоду і висловили йому недовіру.

Отже, вже 20-21 жовтня Серге Машевські спробує провести інше засідання Синоду, а рішення від 9 жовтня він і його прихильники не визнають.

Проте опоненти цього разу також діють оперативно. Бо відразу після засідання 11 жовтня подали і зареєстрували зміни до «Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», де зазначено, що новим керівником Релігійної організації «ЦЕРКОВНЕ УПРАВЛІННЯ (ЄПИСКОПАТ) НІМЕЦЬКОЇ ЄВАНГЕЛІЧНО-ЛЮТЕРАНСЬКОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ (НЄЛЦУ)» є Шварц Павло Миколайович (витяг за 13 жовтня 2018 р.). Але чи після 21 жовтня у Дніпрі не будуть знову внесені зміни до цього реєстру — гарантії ніхто не дає.

ВитягВитяг