Чи знайдуть у Миколаєві місце для храму Богоявлення?

19.08.2015, 13:06
Чи знайдуть у Миколаєві місце для храму Богоявлення? - фото 1
У Миколаєві виникла конфліктна ситуація навколо можливого зведення храму УПЦ (МП) у Корабельному районі міста.

У Миколаєві виникла конфліктна ситуація навколо можливого зведення храму УПЦ (МП) у Корабельному районі міста.

Більше 9 років релігійна громада УПЦ (МП) добивається виділення ділянки землі для спорудження церкви в Корабельному районі міста Миколаєва. Нині вирішення проблеми відкладено на невизначений термін, оскільки питання про затвердження проекту землеустрою для будівництва храму було вилучено з порядку денного засідання 49-ої сесії Миколаївської міськради, що відбулася 12 серпня. Формальною підставою для ухвалення такого рішення стали протестні акції мешканців Корабельного району.

Нагадаємо, Корабельний район знаходиться на півдні міста Миколаєва. Він значно віддалений від центру міста та складається з чотирьох мікрорайонів, які в історичному минулому були окремими населеними пунктами: Широка Балка, Кульбакине, Жовтневе та Балабанівка. Поселення об'єднує в єдине ціле та сполучає з містом 18-кілометрова магістраль — Жовтневий проспект.

За соціальним паспортом, чисельність населення району становить 77,4 тис.осіб, з них понад 65 тис. — це люди віком від 18 років і старше. Серед мікрорайонів найбільш густонаселеним є Жовтневе, що зумовлено розташуванням на його території великих промислових підприємств.

У минулому окрасою та святинями Жовтневого, історична назва якого "Богоявленськ", були два православних храми: в ім'я Святого Духу і на честь Богоявлення Господнього. Під час війни вони були зруйновані. Тепер діють дві однойменних православних церкви на честь Святого Духа. Вони належать до різних патріархатів.

Зростання чисельності віруючих спонукало релігійну громаду УПЦ (МП) шукати місце для будівництва нової церкви. Зазначимо, що віруючі розглядають майбутню подію як відновлення історичного храму на честь Богоявлення Господнього. Примітно, що православна громада Київського Патріархату планує відбудувати храм на честь Святого Духа.

отець Богдан ЧорненькийЯк розповів кореспонденту РІСУ отець Богдан Чорненький, голова православної громади УПЦ (МП) у Корабельному районі, звести церковну новобудову планували у межах центральної частини мікрорайону, щоб парафіяни будь-якого віку могли пішки діставатися до храму. За роки пошуків тільки у 2013 році була знайдена земельна ділянка біля Будинку культури "Корабельний", яка одночасно влаштовувала релігійну громаду та органи місцевого самоврядування.

На той час знайдена ділянка представляла собою занедбаний і засмічений сквер з велосипедними доріжками для дітей. Територія скверу — це частина дитячого містечка "Світлофор", який функціонував ще у радянські часи. Голова православної громади підкреслює, що на території скверу ніколи не було спеціально обладнаних ігрових майданчиків для дітей.

Зазначимо, процес надання у постійне користування земельної ділянки для будівництва культової споруди потребує багатьох узгоджень, тому тривалий і складний. На першому етапі, крім розгляду клопотання про відведення землі, необхідно затвердити проект землеустрою із визначенням точних меж ділянки.

Миколаївська міська рада своїм рішенням №37/33 від 04.02.2014 дозволила релігійній громаді Миколаївської єпархії УПЦ розробку проекту землеустрою щодо надання землі для будівництва церкви по проспекту Жовтневому, 328/3.

Проте під час визначення точних меж земельної ділянки парафіяни вперше зустрілася з протидією. Ця процедура передбачає узгодження територіальних кордонів відведеної землі з "сусідами" — суміжними землекористувачами.

"Підписали межі Будинок культури та мешканці прилеглих житлових будинків, які, до речі, радо зустріли наші плани — збудувати на цьому місці храм. Втім, виявилося, що поряд з Будинком культури функціонує торгівельна точка, де знаходиться кафе. Її власника, Юревича А.П., ми ніколи не бачила. Генеральну довіреність на представлення його інтересів має Геннадій Гончаровський, екс-депутат міської ради. Оскільки він тривалий час не давав згоди на визначення меж, я був змушений звернутися до комісії з розгляду земельних спорів Миколаївської міськради", — розповідає отець Богдан.

Ця комісія дала дозвіл православній громаді на оформлення правових документів на земельну ділянку у постійне користування без згоди суміжного землекористувача, протокол №60 від 08.07.14 року. Документ публікується вперше.

Проект храмуНа підставі цих рішень архітектори розробили проект майбутнього храму на честь Святого Богоявлення Господнього. Релігійна громада планує створити храмовий комплекс, серцевиною якого і буде Богоявленська церква. Комплекс буде включати недільну школу, дитячий майданчик, а також відновлену й облагороджену паркову зону для сімейного відпочинку.

Після довгих зволікань профільна комісія міськради — комісія з архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин — на засіданні 30.06.2015 протокол № 151 більшістю голосів погодила питання про передачу земельної ділянки у постійне користування релігійній громаді УПЦ (МП) для будівництва храму та рекомендувала винести його на розгляд 49-ої сесії міськради.

Однак, як зазначалося вище, питання міськрада так і не розглянула. З початку липня у Корабельному районі почався збір підписів за збереження дитячого містечка "Світлофор". 30 липня та 12 серпня, у день засідання 49-ої сесії, кілька груп мешканців Корабельного району провели пікети проти будівництва церкви під стінами міськради.

Риторичне питання, чому частина жителів Корабельного району вирішила виявити громадянську позицію і почала рятувати колишнє дитяче містечко сьогодні, а не, наприклад, півроку чи рік або п'ять-десять років тому, ставити не будемо. З'ясуємо, чого прагне громадськість Корабельного району.

Фото з фейсбук-сторінки Г.Гончаровського

Альберт Панченко, громадський активіст, керівник ініціативної групи за збереження дитячого містечка, на своїй сторінці у Facebook сформулював суть вимог своєї команди до депутатів міськради.

Голова ініціативної групи зазначив таке: "ми виступаємо за те, щоб віруючим для будівництва храму було виділено земельну ділянку в іншому місці, яке відповідає містобудівним нормам та іншим вимогам законів. При розгляді питання про виділення земельної ділянки обов'язково потрібно буде провести громадські слухання, щоб уникнути повторення ситуації з Будинком культури.

Хочу підкреслити, що ми не робимо акценту на приналежності церкви до того чи іншого патріархату. Такий поділ може призвести до виникнення конфлікту на міжрелігійному та міжнаціональному рівні, що, в свою чергу, відволіче від основної тези наших вимог — ми не хочемо, щоб паркова зона будинку культури "Корабельний" разом з дитячим містечком "Світлофор" була знищена.

Для нас не має значення, яку будівлю там планується будувати. Будь то костел, синагога або навіть буддійський храм, ми виступаємо проти, бо хочемо зберегти сквер і дитяче містечко. Релігія не повинна розвиватися за рахунок культури".

Інша група протестувальників, очолювана Геннадієм Гончаровським, була більш радикальною. Наприклад, сам екс-депутат, розмірковуючи на шпальтах Корабелов.ИНФО про неправомірність будівництва церкви біля Будинку культури, припускає навіть вплив Кремля на справу, щоб у подальшому дестабілізувати ситуацію на Півдні України.

Фото з фейсбук-сторінки Г.Гончаровського

У відкритому листі до мера Миколаєва Г. Гончаровський розглядає будівництво церкви як джерело громадського конфлікту, щоб його уникнути, закликає міського голову не просто зняти питання з порядку денного сесії, а й відмовити релігійній громаді.

Фото з фейсбук-сторінки Г.ГончаровськогоДалі пропонує меру віднайти для потреб православної общини нову ділянку землі. "Після цього я особисто готовий піти до Владики Питирима, митрополита Миколаївського та Очаківського, щоб просити благословення для пошуку місця під будівництво храму", — зазначає громадський активіст.

В той же час пікетувальники активно використовують нетолерантні написи на плакатах та висловлювання на адресу релігійної громади УПЦ (МП).

Слід зазначити, спільними для всіх учасників протесту є кілька основних тверджень: міськрада виділила земельну ділянку під будівництво церкви протиправно; зведення церкви порушує права територіальної громади; не провели громадські слухання, отже не захотіли почути думку місцевих мешканців тощо.

У такий спосіб, з точки зору отця Богдана, у пересічних миколаївців штучно формується думка про помилковість, незаконність дій міськради. З попереднього розгляду, де ми навмисно деталізували опис прийняття рішення, стає очевидним, що процедура відведення землі відповідає законодавству. Це підтверджує також юрист Юлія Оборотова, яка в редакції видання "Злочинності.Ні" проаналізувала дозвільну документацію, зібрану релігійною громадою, і не виявила порушень.

Щодо громадських слухань, то Закон України "Про регулювання містобудівної діяльності" не передбачає проведення громадського обговорення для зведення культової споруди. Крім того, представники православної общини є одночасно членами територіальної громади Корабельного району, відповідно мають однакові права. Мешканці навколишніх будинків також підтримали ідею будівництва церкви біля Будинку культури.

Втім, незалежно від того, рухає учасниками протестних акцій щире бажання відродити дитяче містечко чи меркантильні інтереси, віруючі мають право на молитву у власному храмі. Вирішення цієї проблеми належить до сфери компетенції міської ради.

P.S. На наше питання, чи готова православна громада пристати на компромісне рішення, якщо його запропонує місцева влада, отець Богдан відповів лаконічно: "Так, якщо будуть враховані інтереси громади". Поки у міськраді збираються детально вивчити питання, провести громадські обговорення, 17 серпня отець Богдан як голова православної громади вже запропонував профільній комісії розглянути як додатковий варіант можливість будівництва церкви за іншою адресою.

Тетяна Длінна