Різдвяна містерія сучасних шопок у храмах Івано-Франківська

28.01.2019, 15:55
Різдвяна містерія сучасних шопок у храмах Івано-Франківська - фото 1
Цьогорічного Різдва у декількох храмах обласного центру Прикарпаття створили цікаві шопки, до яких залюбки приходять діти і дорослі, і не лише містяни. Унікальність сучасних шопок у тому, що є тут і живі тварини, і копії відомих храмів.

Цьогорічного Різдва у декількох храмах обласного центру Прикарпаття створили цікаві шопки-вертепи,  до яких залюбки приходять діти і дорослі, і не лише містяни. Унікальність сучасних шопок у тому, що є тут і живі тварини, і копії відомих храмів.

Особливо неординарною є справжня стайня з живими тваринами, яку обладнали у монастирі редемптористів на парафії св. Йосифа.

Жива шопка

«У нашій шопці є всього по двоє: овець, кролів, півнів, качок, гусей-лебедів і курка, — каже настоятель парафії отець Андрій Цікало. – На ніч ми зачиняємо їх у спеціальному приміщенні, яке дотичне до того, у якому є шопка. Звичайно, годуємо як належно. Допомагають і відвідувачі».

Тварин для такої «живої» шопки батько отця Андрія привіз з Львівщини — з Яворівського району.

«Ми приїжджаємо до Івано-Франківська з села і спеціально заходимо сюди, щоб глянути на таку цікаву шопку, - розповідає пані Світлана. – Наші діти хоча, звичайно, бачили тварин, але їм все-рівно цікаво, бо ці тваринки створюють живий осередок для новонародженого дитяти. Все виглядає по-справжньому, тому і захоплює».

«Прийшли подивитися на таке справжнє чудо з дітками спеціально з іншого віддаленого мікрорайону Івано-Франківська, — каже пані Ольга. — дізналися про оригінальну шопку від сусідки, яка теж тут побувала і поділилася захопливими враженнями».

А восьмирічна Каміла і її братик чотирирічний Стасик додають, що годують тваринок у вертепі морквою і пшеницею, які спеціально принесли з собою.

Шопка у василіянок

Мабуть найвеличніша бо, напевно, найбільша – заввишки у декілька метрів, за розмірами шопка у церкві монастиря сестер-василіянок. Як розповіли сестри, фігурки та основу шопки придбали у Польщі. «А оздоблювали мохом, камінням, свічками, які виглядають як справжні, прикрасами наші сестри і вівтарники», - каже сестра Тереза ЧСВВ.

«Мені дуже подобається ця шопка, бо тут є Ісусик, Марія, Йосип, царі, різні тварини - баран, осел, верблюд,  слон, інші. Також дерева, травичка. Я люблю приходити до такої гарної шопки», — захоплено ділиться шестирічний Роман.

Шопка у василіян

А при Храмі Царя Христа різдвяна шопка цьогоріч стала справжнім відтворенням історії християнської Церкви. «У її композицію включені два важливих елементи – копія села і найдавнішої в Україні церкви святого Миколая з Закарпаття, також Єрусалимського храму до його руйнації, – розповів настоятель парафії Царя Христа отець Йосафат Хаймик ЧСВВ. - Усе це і, звичайно, Свята Родина, розміщені у такій символічній «зоряній печері», яку облаштували для відвідувачів. Згодом плануємо «добудувати» увесь Єрусалим. Додамо копію нашого храму Царя Христа і частини Івано-Франківська, щоб і ця композиція була довершена».

Копія Єрусалимського храму

Копію Єрусалимського храму виконали студенти і викладачі одного з Івано-Франківських вишів. Креслення виготовили на матеріалах, які віднайшли в літературі та інтернет-ресурсах.

Карпатський храм у шопці

Ще одну цікаву шопку, створену художниками, можна побачити в центрі Івано-Франківська, біля ратуші. В її композиції – картинки з біблійними сюжетами і музичний супровід.

Міська шопка

«Львівські художники Роман Зілінко і Остап Лозинський виготовили ікони і персонажів, які є у шопці, — розповідає івано-франківський художник Ярема Стецик. – Ми ж зробили і додали макет нашого міста, який назвали «Франківський Єрусалим». Його автори брати Пилипонюки. Музика, яку підібрали, у виконанні приблизно п’ятдесяти музикантів українських і закордонних. Серед них – «Скрябін», «Мері», «Пенсія», «Пропала грамота», «Перкалабські придатки». Ми також запросили жителів міста до втілення власних ідей у оформленні шопки. Щоб показати їх власне бачення стосунків з Богом».

Шопка біля франківської ратуші існує вже більше трьох років. Приблизно раз на три місяці художники змінюють її наповнення – відповідно до періодів постів чи свят.

Міська шопка

Різдвяні шопки в усіх храмах зберігаються здебільшого до середини лютого – свята Стрітення Господнього.  То ж усі охочі можуть долучитися до цієї різдвяної містерії.

Наталія ПАЛІЙ