Карпатські особливості кухні Святвечора: бобальки з гриблянкою

5 січня 2016, 11:16 | Свята і звичаї | view photo | 0 |   | Код для блогу |  | 

Костянтин Грубич

Костянтин ГрубичБіля підніжжя найвищої української гори Говерли у Рахівському районі Закарпатської області розкинулося однойменне село, де знімальна група «Смачної країни» розвідувала секрети приготування різдвяних страв. У Говерлі до Різдва готуються всі і заздалегідь. Старожили, досвідчені гуцулки-господині Марія Лучко, Ганна та Марія Богуняк і пісень співали, і на кухні поралися, і світлицю прикрашали: поставили посередині стіл, на який поклали сіно, бо Ісус Христос на сіні родився. Поверх сіна застелили лляну скатертину, на яку поставили посуд із дванадцятьма святвечірніми стравами та різдвяну свічку.

Краєзнавець Петро Шафран у книзі «Давні традиції Лемківщини» так описував порядок святкування Святвечора: «Коли на небі показалася перша зірка, ішли митися на річку, до вирубаного в льоді отвору… Милися в холодній біжучій воді, на морозі, бо то мало хоронити від вшистких хворіб. Повернувши з миття, спільно помолилися, потім співали коляду «Рождество твоє, Христе Боже наш» і подавали до стола страви: чеснок, хліб, оселедці, гриби, борщ, кеселицю, горох, фасолю, пероги, капусту, бобальки, кутю з медом, грушки, сливки і яблука». Колись кожна з дванадцяти страв виконувала свою власну функцію у різдвяних обрядах. Але з усіх страв обов’язково мусили лишатися після вечері бобальки, бо на них ворожили собі дівчата.

– Давали бобальки котам – котрий бобальок кіт з’їв, та дівчина мала наступного року вийти заміж, – згадували своє дівоцтво старші говерлівські гуцулки. – Який бобальок лишався цілий, та дівчина мала залишатися незаміжньою. А як кіт погриз бобальок, але цілого не з’їв, то казали, що дівчина народить дитину.

Бобальки з макомДослідник закарпатської кухні Федір Шандор стверджує, що у краї побутує кілька рецептів різдвяних бобальок. На Виноградівщині та Ужгородщині бобальки – це солодке, облите медом тверде печиво з маком. В окремих селах бобальками називають печені в печі пампушки, скроплені підсолодженим окропом і посипані маком та горіхами. Іноді бобальками називають галушки. Ближче до Говерли бобальки – це картопляні кульки під соусом з білих грибів. Саме картопляні кульки з гриблянкою навчили нас готувати у Говерлі.

Смажені бобалькиДля приготування бобальок по-говерлівськи картопляне пюре вимісити з борошном, посолити. Сформувати кульки та посмажити на олії до рум’яної скоринки. Скласти в миску і залити гриблянкою: смаженими на олії розвареними сушеними грибами та цибулею, приправленими сіллю, червоним та чорним перцем.

Інгредієнти:

Бобальки: Картопляне пюре - 500 г, борошно – 2 ст. ложки, сіль – до смаку, олія – 50 г.

Гриблянка: гриби сушені – 100 г, цибуля – 4 шт., сіль, перець мелений червоний та чорний – до смаку, олія – 100 г.

Цей та інші історії з рецептами читайте у книзі «Смачна країна».

Система Orphus
Рейтинг
0
0
0коментарів

Коментарі

додати коментар 

    Залишати коментарі можуть тільки зареєстровані відвідувачі Ввійти

    Ексклюзив

    • 16 січня 2018, 12:36 | Репортажі | view photo | view video | 

      Фестиваль «Коляда на Майзлях» в Івано-Франківську духовно об’єднав парафії, міста та держави (ВІДЕО)

      Особливістю цьогорічного фестивалю стало те, що збільшилася кількість зарубіжних гостей та у ньому взяли участь зіркові гості – вокальна формація Піккардійська терція. Також до греко-католиків вперше завітали зі своїм виступом християни Церкви Віри Євангельської.

    • 3 січня 2018, 16:42 | Репортажі | view photo | 

      Різдво у вагоні, на вокзалі і в ескімосів

      У Чернівцях відкрилася виставка відомого у світі канадського художника з буковинським корінням Василя Курилика “Північне Різдво”.

    • 3 січня 2018, 09:34 | #НеФормат | view photo | 

      12 страв до Святвечора від знаної господині-блогерки

      Як завжди, починаємо Святвечір з того, що ділимося кутею. Я пам’яю, що дідусь підкидав ложку куті до стелі – якщо прилипне, то рік буде добрим. Але тепер ми так не робимо

    • 30 грудня 2017, 18:02 | Календарі різних релігій. Пасхалія.

      Церковний календар Римської Церкви

      Літургійний календар у більш-менш сучасному розумінні сформувався у Західній Церкві десь в період зрілого Середньовіччя. І подібно до Візантійського календаря, має рухомі та нерухомі свята. Літургійний рік починається з Адвенту, тобто з передріздвяного посту, і закінчується відповідно перед початком наступного Адвенту, тобто під кінець листопада або на початку грудня.

    • 26 грудня 2017, 15:36 | Калейдоскоп | view photo | 

      Різдво на закордонних листівках Калини Гузар

      Родичка Блаженнішого Любомира (Гузара) зібрала понад 500 різдвяних листівок. Вся її колекція передана Чернівцям – рідному місту її предків.

    Останні коментарі

    • Михаил | 17 січня 2018, 22:28

      Если объективно, то Кирилл образованный, умный, эрудированный, хороший полемист и оратор. Денисенко сильный организатор и администратор. Я не обсуждаю, насколько они хорошие или плохие люди. Но вот

    • velovs@ukr.net | 17 січня 2018, 20:04

      Дуже цікавий і знаковий досвід! І слава й подяка Богові! --------------------- Причому, як виглядає, - поміж іншого - вельми важливо й приємно тут слід відзначити якраз той факт, що в цій екуменічній

    • velovs@ukr.net | 17 січня 2018, 19:44

      М-да, весьма интересное и знятное "пророчество"... И, причём, "альтернативное" всему тому, что читаем в Библии... Однако же: поживём-увидим, как всё далее будет развиваться на

    • Петров Василий | 17 січня 2018, 19:27

      Настойчивое и маниакальное разжигание же в Украине полномасштабной религиозной войны, даёт все основания предполагать, что новыми т.н. христианскими насельниками т.н. святой земли в скором и очень

    • velovs@ukr.net | 17 січня 2018, 19:23

      Достаточно трезвомыслящая и объективная оценка ситуации! --------------------------------------- Скажу более того: всё это - во многом - напоминает всё то, что, в частности, происходило в Европе в

    Популярні статті місяця