Карпатські особливості кухні Святвечора: бобальки з гриблянкою

5 січня 2016, 11:16 | Свята і звичаї | view photo | 0 |   | Код для блогу |  | 

Костянтин Грубич

Костянтин ГрубичБіля підніжжя найвищої української гори Говерли у Рахівському районі Закарпатської області розкинулося однойменне село, де знімальна група «Смачної країни» розвідувала секрети приготування різдвяних страв. У Говерлі до Різдва готуються всі і заздалегідь. Старожили, досвідчені гуцулки-господині Марія Лучко, Ганна та Марія Богуняк і пісень співали, і на кухні поралися, і світлицю прикрашали: поставили посередині стіл, на який поклали сіно, бо Ісус Христос на сіні родився. Поверх сіна застелили лляну скатертину, на яку поставили посуд із дванадцятьма святвечірніми стравами та різдвяну свічку.

Краєзнавець Петро Шафран у книзі «Давні традиції Лемківщини» так описував порядок святкування Святвечора: «Коли на небі показалася перша зірка, ішли митися на річку, до вирубаного в льоді отвору… Милися в холодній біжучій воді, на морозі, бо то мало хоронити від вшистких хворіб. Повернувши з миття, спільно помолилися, потім співали коляду «Рождество твоє, Христе Боже наш» і подавали до стола страви: чеснок, хліб, оселедці, гриби, борщ, кеселицю, горох, фасолю, пероги, капусту, бобальки, кутю з медом, грушки, сливки і яблука». Колись кожна з дванадцяти страв виконувала свою власну функцію у різдвяних обрядах. Але з усіх страв обов’язково мусили лишатися після вечері бобальки, бо на них ворожили собі дівчата.

– Давали бобальки котам – котрий бобальок кіт з’їв, та дівчина мала наступного року вийти заміж, – згадували своє дівоцтво старші говерлівські гуцулки. – Який бобальок лишався цілий, та дівчина мала залишатися незаміжньою. А як кіт погриз бобальок, але цілого не з’їв, то казали, що дівчина народить дитину.

Бобальки з макомДослідник закарпатської кухні Федір Шандор стверджує, що у краї побутує кілька рецептів різдвяних бобальок. На Виноградівщині та Ужгородщині бобальки – це солодке, облите медом тверде печиво з маком. В окремих селах бобальками називають печені в печі пампушки, скроплені підсолодженим окропом і посипані маком та горіхами. Іноді бобальками називають галушки. Ближче до Говерли бобальки – це картопляні кульки під соусом з білих грибів. Саме картопляні кульки з гриблянкою навчили нас готувати у Говерлі.

Смажені бобалькиДля приготування бобальок по-говерлівськи картопляне пюре вимісити з борошном, посолити. Сформувати кульки та посмажити на олії до рум’яної скоринки. Скласти в миску і залити гриблянкою: смаженими на олії розвареними сушеними грибами та цибулею, приправленими сіллю, червоним та чорним перцем.

Інгредієнти:

Бобальки: Картопляне пюре - 500 г, борошно – 2 ст. ложки, сіль – до смаку, олія – 50 г.

Гриблянка: гриби сушені – 100 г, цибуля – 4 шт., сіль, перець мелений червоний та чорний – до смаку, олія – 100 г.

Цей та інші історії з рецептами читайте у книзі «Смачна країна».

Система Orphus
Рейтинг
0
0
0коментарів

Коментарі

додати коментар 

    Залишати коментарі можуть тільки зареєстровані відвідувачі Ввійти

    Ексклюзив

    • 14 листопада 2017, 11:47 | Події та люди | 

      Литовка римо-католичка, яка любить Україну і Греко-Католицьку Церкву

      Литовський історик, викладач Вільнюського та Шяуляйського університетів, президент Асоціації істориків Литви і України доктор Алдона Васіляускєне часто відвідує Україну. Як каже вчена, Україні, зокрема, історії Української Греко-Католицької Церкви, вона присвятила своє життя.

    • 13 листопада 2017, 09:51 | Репортажі | view photo | 

      32 капелани Дніпропетровської єпархії УПЦ КП несуть службу у зоні АТО

      Цими вихідними священнослужителів зібрали на церковну урочистість, аби символічно відзначити та подякувати за працю, про це розповіла власкор РІСУ Софія Богуцька. Їх нагородили відзнаками обласної ради.

    • 7 листопада 2017, 14:13 | Калейдоскоп | view photo | 

      «Львівська школа» іконописців представила доробок останніх 20 років

      У Львові відкрили виставку робіт студентів та викладачів кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв «Під патронатом святого Луки». На експозиції можна побачити роботи відомих метрів сучасного українського іконопису від початків заснування кафедри до сьогодення

    • 7 листопада 2017, 12:10 | Репортажі | view photo | 

      Конгрес молодих релігієзнавців: як це було

      У Львові 26-27 жовтня відбувся Конгрес молодих дослідників релігії. Це вже четвертий подібний захід в Україні. Попередні проходили в Києві (2014), Чернівцях (2015) та Луцьку (2016). Цьогорічний захід виявився рекордним за цілою низкою показників.

    • 3 листопада 2017, 16:16 | Свята і звичаї | view photo | 

      Поминальні дні у православній традиції

      Одним зі своїх обов'язків Церква має обов'язок молитви. На кожному богослужінні голос Церкви підноситься до Божого Престолу у проханнях, подяках і прославленні. Живі можуть і повинні молитись за себе самі, а от чи померлі можуть молитись за себе, ми не знаємо. Зате знаємо, що ми можемо молитись за них.

    Останні коментарі

    • Василий Петров | 18 листопада 2017, 00:49

      Всякое царство, разделившееся само в себе, опустеет; и всякий город или дом, разделившийся сам в себе, не устоит. И если сатана сатану изгоняет, то он разделился сам с собою: как же устоит царство

    • батюшка | 17 листопада 2017, 21:58

      молодці місцеві хоч і на емоціях, але відстоюють своє, видно натерпілись від Московського Патріархату

    • батюшка | 17 листопада 2017, 21:41

      Московський Патріархат в Україні знову викрив своє брехливе нутро

    • velovs@ukr.net | 17 листопада 2017, 20:00

      Поглянув, але НІЧОГО, на жаль, не побачив...

    • velovs@ukr.net | 17 листопада 2017, 19:27

      Як наголоджується в Слові Божому, диявол - злобний брехун і наклепник та батько всілякої лжі. Так що, як виглядає, всі ці облудно-наклепницькі медіа-чинники УПЦ МП та, загалом, їхні

    Популярні статті місяця