Карпатські особливості кухні Святвечора: бобальки з гриблянкою

05.01.2016, 11:16
Карпатські особливості кухні Святвечора: бобальки з гриблянкою - фото 1
Колись кожна з дванадцяти страв виконувала свою власну функцію у різдвяних обрядах. Але з усіх страв обов’язково мусили лишатися після вечері бобальки

Костянтин ГрубичБіля підніжжя найвищої української гори Говерли у Рахівському районі Закарпатської області розкинулося однойменне село, де знімальна група «Смачної країни» розвідувала секрети приготування різдвяних страв. У Говерлі до Різдва готуються всі і заздалегідь. Старожили, досвідчені гуцулки-господині Марія Лучко, Ганна та Марія Богуняк і пісень співали, і на кухні поралися, і світлицю прикрашали: поставили посередині стіл, на який поклали сіно, бо Ісус Христос на сіні родився. Поверх сіна застелили лляну скатертину, на яку поставили посуд із дванадцятьма святвечірніми стравами та різдвяну свічку.

Краєзнавець Петро Шафран у книзі «Давні традиції Лемківщини» так описував порядок святкування Святвечора: «Коли на небі показалася перша зірка, ішли митися на річку, до вирубаного в льоді отвору… Милися в холодній біжучій воді, на морозі, бо то мало хоронити від вшистких хворіб. Повернувши з миття, спільно помолилися, потім співали коляду «Рождество твоє, Христе Боже наш» і подавали до стола страви: чеснок, хліб, оселедці, гриби, борщ, кеселицю, горох, фасолю, пероги, капусту, бобальки, кутю з медом, грушки, сливки і яблука». Колись кожна з дванадцяти страв виконувала свою власну функцію у різдвяних обрядах. Але з усіх страв обов’язково мусили лишатися після вечері бобальки, бо на них ворожили собі дівчата.

– Давали бобальки котам – котрий бобальок кіт з’їв, та дівчина мала наступного року вийти заміж, – згадували своє дівоцтво старші говерлівські гуцулки. – Який бобальок лишався цілий, та дівчина мала залишатися незаміжньою. А як кіт погриз бобальок, але цілого не з’їв, то казали, що дівчина народить дитину.

Бобальки з макомДослідник закарпатської кухні Федір Шандор стверджує, що у краї побутує кілька рецептів різдвяних бобальок. На Виноградівщині та Ужгородщині бобальки – це солодке, облите медом тверде печиво з маком. В окремих селах бобальками називають печені в печі пампушки, скроплені підсолодженим окропом і посипані маком та горіхами. Іноді бобальками називають галушки. Ближче до Говерли бобальки – це картопляні кульки під соусом з білих грибів. Саме картопляні кульки з гриблянкою навчили нас готувати у Говерлі.

Смажені бобалькиДля приготування бобальок по-говерлівськи картопляне пюре вимісити з борошном, посолити. Сформувати кульки та посмажити на олії до рум’яної скоринки. Скласти в миску і залити гриблянкою: смаженими на олії розвареними сушеними грибами та цибулею, приправленими сіллю, червоним та чорним перцем.

Інгредієнти:

Бобальки: Картопляне пюре - 500 г, борошно – 2 ст. ложки, сіль – до смаку, олія – 50 г.

Гриблянка: гриби сушені – 100 г, цибуля – 4 шт., сіль, перець мелений червоний та чорний – до смаку, олія – 100 г.

Цей та інші історії з рецептами читайте у книзі «Смачна країна».

Костянтин Грубич