За умов війни та літнього сонцестояння – українські мусульмани зустріли початок Рамадану

За умов війни та літнього сонцестояння – українські мусульмани зустріли початок Рамадану - фото 1
В ніч на 18 червня мусульмани всього світу зустрічали початок священного місяця Рамадану. Чимало українських мусульман проведуть його на передовій, а також за умов найдовшого дня в році – літнього сонцестояння – що стане новим випробовуванням.

Муфтій ДУМУ «Умма» Саїд Ісмаіглов розповів про особливості цьогорічного посту.

Перед самим нашим візитом до Ісламського культурного центру Києва молода мусульманська родина проходить обряд нікях (шлюб). Вже третя пара за останні дні прибула в Київ для проходження шлюбного обряду, тому що молоді люди хочуть починати священний місяць вже як подружжя.

«Мусульманський піст полягає в тому, що протягом священного місяця Рамадану потрібно в першу чергу присвячувати себе духовній роботі, поклонінню, добрим справам. Це головніше, ніж просто відмова від їжі та напоїв протягом світлового дня. Якщо людина під час посту не припиняє робити зло та гріхи, то Всевишній Аллах не потребує подібного. Адже цей місяць даний не для того, аби людина голодувала, а для того, щоб людина залишила свої повсякденні справи і більше присвячувала себе молитві, читанню священного Корану, благодійництву»,– підкреслив муфтій Саїд Ісмагілов.

Дотримання Рамадану суттєво різниться від християнської традиції. За словами муфтія, вірянин має сконцентруватись на головній суті дотримання посту – каятті. І в цьому йому допомагають чотири ступені духовного очищення.

Перша ступінь – людина повинна зрозуміти, що вона є винною та має гріхи. Потрібен духовний акт переживання, усвідомлення своїх гріхів, на конкретних прикладах та вчинках.

Другий принцип – попросити у Всевишнього пробачення її гріхів, для чого є спеціальні молитви.

Третій етап – аби людина не мала більше намірів повторити цей гріх, тому що немає сенсу грішити знов і знов, а згодом каятись.

Четверта ступінь (найважча) – якщо людина образила, або завдала збитків іншому, це потрібно відшкодувати. Бо без продовження усвідомлення вчинку, каяття втрачає зміст. Йдеться не про майнові чи матеріальні відшкодування, а про прохання прощення особисто та з відкритим серцем.

Однак муфтій Саїд визнає, що мало хто з мусульман в Україні готовий повністю пройти ці ступені: «Виконання цих чотирьох пунктів – це важка духовна робота. Але на цей шлях дається цілий місяць. І, на жаль, більшість мусульман до цього не готові. Шахраї, злодії та інші злочинці, якщо вони є мусульманами, взагалі не хочуть міняти щось у своєму житті. Тому повноцінне розкаяння ми зустрічаємо дуже рідко».

На практиці піст полягає ще й в тому, що до початку ранішньої зорі людина має поснідати та попити. Протягом світлового дня забороняється вживати їжу та напої, вступати в статеві стосунки, аж до заходу сонця. Наступним приписом є відвідування мечеті для нічної молитви, а також прочитання Корану арабською мовою протягом всього місяця.

«Священний Коран поділений на 30 рівних частин, кожна частина має назву Джуз. Щоночі в більшості мечетей світу читається по одному Джузу, що приблизно 30 аркушів. Під час нічної молитви бажано, аби людина прочитала 1/30 Корану, тоді вона прочитає Писання протягом Рамадану», – пояснює Саїд Ісмагілов.

Проте, повне прочитання Корану протягом місяця вдається не всім, тому що буденне життя не може повністю зникнути. Журналіст ДУМУ «Умма» Григорій Гришко самостійно зміг перечитати Священну Книгу протягом Рамадану лише раз, але хоче повторити це знов. Однак його знайомі перечитують Коран по два й по три рази за місяць.

«Для мене, як мусульманина, головне зрозуміти зміст Корану, відчути, наскільки Господь до тебе є близьким. І коли ти поринаєш у Писання, то можна буквально полетіти кудись з цієї планети. Я особисто переживаю дуже сильні відчуття під час нічної молитви. Деколи навіть імам читає її зі сльозами на очах, і всі присутні в мечеті відчувають це. Кожен мусульманин десь в душі сумує, коли закінчується Рамадан, тому що на зміну духовній атмосфері знов приходить буденність. Але щороку ми повертаємось до нього знов і знов», – ділиться він.

Важлива дія для кожного мусульманина протягом священного місяця – це іфтар або ж благодійність. За традицією, віряни мають годувати бідних за свій кошт, а ще краще, якщо самі приготують цю їжу. Але за сучасних умов вони частіше жертвують гроші до свого духовного управління, яке фактично щодня організовує подібні вечірні іфтари перед нічними молитвами. Зокрема, в Ісламському культурному центрі Києва за вечір можуть пригоститись близько 500-600 людей. В мусульманських країнах ознакою подібного іфтару для всіх є зелений ліхтарик, що вивішується перед будинком. Тоді будь-хто, незалежно від своєї віри, статку чи переконань може завітати до родини на вечерю.

Особливістю цьогорічного Рамадану стало його співпадіння з днем літнього сонцестояння, коли світловий день триватиме більше 20 годин. Але власні перешкоди матимуть й приналежні до ісламу вимушені переселенці та військовослужбовці. Лише з Криму за цей час виїхали більше 20 тисяч кримських татар, які опинились у скрутному становищі. Представники ДУМУ «Умма» вже другий рік поспіль їдуть в Херсонську область, де й оселилась більшість кримців (близько двох тисяч сімей), аби підтримати їх духовно та матеріально. Продукти та інша допомога будуть також роздаватись і при мечетях на Сході країни.

Не легшою є й ситуація на передовій. «Ми не маємо точної цифри, скільки мусульман перебувають у лавах ЗСУ та добровольчих батальйонів. Але напередодні священного місяця багато хто з них звертаються до нас, аби їм на передову передали Корани, і питають, як їм дотримуватися посту в умовах війни. І тут існують певні винятки, коли піст переноситься через поважні причини», – додає муфтій.

Як в Києві, так і на Сході країни мечеті під час Рамадану будуть особливо готові прийняти кожного. А кожна ніч Рамадану буде закінчуватись молитвою за Україну, її єдність, Божу милість до кожного українця та за мир, якого всі так чекають.

За умов війни та літнього сонцестояння – українські мусульмани зустріли початок Рамадану - фото 54517
За умов війни та літнього сонцестояння – українські мусульмани зустріли початок Рамадану - фото 54518
За умов війни та літнього сонцестояння – українські мусульмани зустріли початок Рамадану - фото 54519
За умов війни та літнього сонцестояння – українські мусульмани зустріли початок Рамадану - фото 54520
За умов війни та літнього сонцестояння – українські мусульмани зустріли початок Рамадану - фото 54521
За умов війни та літнього сонцестояння – українські мусульмани зустріли початок Рамадану - фото 54522

 

Тетяна КАЛЕНИЧЕНКО, Ірина РИНДИЧ

світлини авторів та прес-служби ДУМУ "Умма"