Фестиваль «Коляда на Майзлях» об’єднав старовинне і сучасне різдвяне мистецтво

Фестиваль «Коляда на Майзлях» об’єднав старовинне і сучасне різдвяне мистецтво - фото 1
На декілька днів, з 8 до 11 січня, храм Царя Христа монастиря отців Василіян м. Івано-Франківська перетворився і на храм високого духовного мистецтва, зібравши виконавців і поціновувачів колядок.

Відкрили фестиваль митрополит Володимир (Війтишин) разом з єпископом-помічником Йосафатом (Мощичем) та апостольським нунцієм в Україні Томасом Галліксоном.

Фестиваль

Учасниками «Коляди на Майзлях» стали різноманітні хорові колективи з Івано-Франківська та області, Києва, Кам’янця Подільського, Львова.

«В цих днях ми відкриваємо Різдвяний молитовний фестиваль, який має назву «Коляда на Майзлях». Це вже шостий за рахунком фестиваль. Цього року він триватиме чотири дні», — розповів на відкритті фестивалю отець Йосафат Фітель, ігумен і парох храму Царя Христа монастиря отців Василіян.

Метою його є – пригадати а, радше, відтворити нашу давню християнську традицію колядок, які у великій мірі призабуті. А також дивлячись на те, що коляда є формою молитви в цих днях, коли Бог приходить в людському тілі до нас, ми у храмі розпочинаємо в цей радісний день молитися – Бог є з нами».

Фестиваль

Цьогорічний фестиваль не міг оминути актуальну тематику стану війни в країні. Тому о. Йосафат у своїй промові сказав: «Хочемо і ставимо собі за мету, разом з колективами, які виступають просто в храмі, колядкою молитися до Господа Бога за мир в наших душах, за мир в Україні, за мир в нашому народі. І в цих скорботних хвилинах для нашої держави ми хочемо підкреслити важливість надії на те, що з нами є Бог. І щоб заходячи до храму ті, хто буде активно брати участь в нашому фестивалі, зуміли духовно пережити близькість Бога, який прийшов до нас, щоб ми прийшли до нього. Це прекрасно, коли всі разом заспівають “Бог Предвічний народився”».

Храм Царя Христа заледве вмістив тих, хто захотів долучитися до різдвяного фестивального дійства. Кожного концертного дня його відвідували сотні франківців та гостей міста. Не змовкали колядки та безконечні, щирі, гучні оплески подяки виконавцям за подароване ними глядачам неймовірне мистецтво співу, високу майстерність виконання духовних творів на прославу Різдва Христового.

«Враження від фестивалю просто неймовірні. Це свято насправді. Відчувається Різдво, коли йде стільки колядок від такої кількості людей. На фестивалі я не вперше. Знаю, що це дуже чудове місце, де можна дійсно відчути дух Різдва. То ж всім раджу прийти і насолодитися», — не приховує свого захоплення постійна поціновувачка «Коляди на Майзлях» пані Галина.

І ті, хто побачив фестиваль вперше і побували тут не раз, одностайні в своїх думках та враженнях – це справді чудово.

«Я прихожу на фестиваль щороку, — каже пан Петро. — На мою думку, цього року професійний рівень його учасників значно вищий. Вразили прекрасні виступи як наших земляків, так і гостей. Чудові програми, голоси. Все дуже делікатно та мелодійно».

Фестиваль

Глядачі не дарма висловлюють таке захоплення фестивальним дійством, адже гості-учасники кожним своїм виступом підтверджували високий виконавчий рівень і ті, які побували тут вперше і мріють повернутися ще не раз, і ті, що не вперше беруть участь в дійстві.

Колектив із Кам’янця-Подільського «Журавлик» своїм виступом викликав шквал оплесків після кожної виконаної композиції. Дівчата не лише майстерно виконували кожну пісню, одна з колядок прозвучала польською мовою, але й віншували всіх присутніх теплими словами привітання з Різдвом та щирими побажаннями.

Неймовірним був виступ хору хлопчиків та юнаків Центру дитячої та юнацької творчості м. Івано-Франківська. Вони продемонстрували справжнє автентичне вертепне дійство. Від наймолодшого до найстаршого учасника всі в один голос вели колядки, щедрівки. Хлопці показали справжню міні-виставу.

Поціновувачі класичного хорового співу змогли насолодитися майстерним академічним виконанням колядок від колективів з Тлумача, Києва, Галича та інших.

Фестиваль

«Ми вперше на цьому фестивалі. Мені дуже сподобалася його організація. Дуже вдячні за запрошення – маємо це за честь. Чекали, раділи, що візьмемо участь в такому поважному духовному дійстві. Це для нас ще одна сходинка до вдосконалення майстерності, до збагачення духовності і мріємо приїхати сюди ще неодноразово», — захоплено ділиться керівник дитячої хорової школи «Журавлик» з Кам’янця Подільського Іван Нетеча.

Завершився фестиваль «Коляда на Майзлях» великим гала-концертом за участю п’ятнадцяти колективів.

Всі учасники та глядачі святкового духовного дійства з нетерпінням та надією чекатимуть нових зустрічей.