Вогонь надії з Єрусалиму

22.04.2011, 19:05
Вогонь надії з Єрусалиму - фото 1
Святий вогонь. ???? ???. Що це? Кажуть, що не обпалює. І якщо донесеш до дому – щастити буде. Та багато чого кажуть, а от що воно дійсно символізує — в цьому вже треба розбиратися. Тож спробуймо. Великдень вже близько, влаштуймо собі лікнеп.

Святий вогонь. ?γιο Φως. Що це? Кажуть, що не обпалює. І якщо донесеш до дому – щастити буде. Та багато чого кажуть, а от що воно дійсно символізує — в цьому вже треба розбиратися. Тож спробуймо. Великдень вже близько, влаштуймо собі лікнеп.

«Благодатний вогонь» – це назва дива, яке відбувається щороку напередодні православного Великодня у Велику суботу в Єрусалимському храмі Воскресіння.

Храм Гробу Господнього в Єрусалимі після зіслання Благодатного вогню
Храм Гробу Господнього в Єрусалимі після зіслання Благодатного вогню

Приблизно опівдні з двору Єрусалимської Патріархії виходить хресний хід на чолі з православним Єрусалимським Патріархом. Процесія заходить до храму Воскресіння, прямує до каплиці, що збудована над Гробом Господнім, і, тричі обійшовши її, зупиняється перед її ж таки ворітьми.

Усі вогні в храмі погашені. Патріарх у самому лише довгому хітоні заходить усередину. На колінах перед гробом він благає Бога про дарування святого вогню. Іноді його молитва триває довго. І раптом на мармуровій плиті гробу з'являється наче вогненна роса у вигляді кульок блакитного кольору. Патріарх доторкається до них ваткою, і вона загоряється. Цим вогнем Патріарх запалює лампаду й свічки, які потім виносить до храму й передає Вірменському Патріархові, а потім — народові. У ту саму мить десятки й сотні блакитнуватих вогнів спалахують у повітрі під куполом храму. Люди передають вогонь від одного жмуту свічок до іншого. Цей чудесний вогонь має унікальну властивість: він не обпікає в перші хвилини.

А от тепер зовсім вже «цікаві» факти. Ми нічого не ставимо під сумнів. Думайте самі. Загоряння Благодатного вогню відбувається тільки в присутності Єрусалимського Патріарха (або того, хто виконує його обов'язки).

На церемонії присутні єрархи різних християнських конфесій і декілька десятків тисяч християн. Потім вогонь розходиться по всьому світі. Побутує повір'я, що в той рік, коли Благодатний вогонь не зійде, настане кінець світу.

Благодатний вогонь в Херсоні
Благодатний вогонь заїхав у Херсон

“Благодатний вогонь – це диво, це щастя, що дарує нам Господь. Це лише підтверджує Його любов до нас”, — каже о. Олександр Білокур, настоятель храму св. Феодосія Чернігівського в Києві.

Щодо чудодійних властивостей вогню, то отець Олександр наголошує: “Ми не вогнепоклонники. Християнство закликає вірити і вклонятися Творцеві, а не творінню. Розумієте, донести вогонь у дім недостатньо. Це теж саме, що просто приготувати паску, “на автоматі” пробурчати молитву перед роздруківкою якоїсь відомої ікони. Це не віра. Вогонь — це ще один доказ існування чогось сильнішого за логіку та математику”.

Священик Олександр Білокур роздає Благодатний вогонь своїй пастві
Священик Олександр Білокур роздає Благодатний вогонь своїй пастві

Ми попросили його також прокоментувати найвідоміші факти спростування надприродності появи вогню. “Відомі європейські організації, наукові центри проводили дослідження навколо храму під час запалення вогню. Потужність викиду фотоелементів (світіння – людською мовою) можна порівняти з вибухом атомної бомби”, — каже отець.

Спитали ми в нього й про те, як благодатний вогонь потрапляє в Україну. Виявляється, наш співрозмовник є одним із послів Української Православної Церкви в Єрусалимі під час запалення вогню: “Я буду там уже всьоме. Щороку ми летимо в Єрусалим, проходимо всі обряди. Отримуємо вогонь — і назад, у Київ. По прибутті в столицю веземо його до Лаври, звідки вогонь вирушає по всіх храмах України”.

Священик Олександр Білокур роздає Благодатний вогонь своїй пастві

“Лечу я не один, а з певною кількістю прочан, — продовжує о. Олександр. — Ми допомагаємо одне одному. До того ж, дорога до Господа не така вже й важка, як здається. Це я про втому. А щодо матеріального боку справи, то нам допомагає  КБ «Антонов», де я є духівником — беру участь в освяченні нових літаків, сповідаю, причащаю працівників і льотчиків КБ. Вони ж, щоб подякувати, надають нам літак, який доставляє нас до Єрусалима. Льотчики, як і ми, — просто прочани, які хочуть бути присутніми при диві запалення благодатного вогню. Ось так ми і дістаємось каплиці Гробу Господнього”.

Світлини зі сайту храму св. Феодосія Чернігівського в Києві та інших сайтів.

Данило ФІЛОНЕНКО