Велична Ніч – головна подія Священного місяця Рамадан

09.10.2007, 11:51
Велична Ніч – головна подія Священного місяця Рамадан - фото 1
9 жовтня (27-го числа місяця Рамадан) в усіх мусульманських громадах України пройдуть свята з нагоди Величної Ночі (Ночі Величі) Ляйлят Аль-Кадр. Про це свято та інше у розмові Олександра Козловського (Укрінформ) з шейхом Ахмедом Тамімом.

ahmed_tamim.jpg9 жовтня (27-го числа місяця Рамадан) в усіх мусульманських громадах України пройдуть свята з нагоди Величної Ночі (Ночі Величі) Ляйлят Аль-Кадр. Про це свято та інше у розмові Олександра Козловського (Укрінформ) з шейхом Ахмедом Тамімом.

Рамадан – назва 9-го місяця місячного календаря. 2007 року час священного місяця припадає на період з 13 вересня по 13 жовтня. Саме цього місяця був посланий Пророку Мугамеду Коран — останнє Небесне Писання Всевишнього. Ця подія сталася в особливу ніч, яка повторюється кожного року і має назву Великої. Вважається, що ангели в цей час отримують інформацію про те, які події стануться протягом всього року.

Місяць Рамадан, сказано у Корані, — це час, протягом якого мусульмани зобов’язані дотримуватися суворого посту. Згідно з Шаріатом, очищення — це свідома відмова від будь-якого розговіння, починаючи з раннього ранку і до повного заходу сонця, від їжі та пиття, куріння. Протягом дня заборонено й інтимні стосунки. Але після заходу сонця можна продовжувати своє звичайне життя.

Іслам у перекладі з арабської — підкорення волі Аллаха — цілковита слухняність волі Всевишнього. Це друга за чисельністю після християнства світова релігія, що налічує близько 1,5 млрд. своїх прихильників.

Наш співрозмовник — Глава Духовного Управління Мусульман України, Президент Ісламського університету України, професор шейх Ахмед Тамім.

— Піст у Священний місяць Рамадан в Ісламі вважається великим дотриманням. Мусульманам суворо заборонено вдень щось їсти. А якщо необхідно, припустимо, прийняти ліки?


— Якщо хворому необхідно поставити крапельницю або зробити укол, це піст не порушує. Згідно з шаріатом, існують правила і винятки щодо дітей, жінок, мандрівників, хворих і осіб похилого віку. Діти, наприклад, не зобов’язані повною мірою дотримуватися посту. Але з певного віку, якщо мусульманин абсолютно здоровий і досяг зрілості, він це робити зобов’язаний. А що стосується дитячого віку, знаючи можливості своєї дитини, батьки привчають її до посту поступово. Деякі діти постують дві-три години, деякі можуть поститися цілий день. Головне — привчати дитину до певної духовної атмосфери.

У дорослому віці і чоловіки, і жінки однаковою мірою виконують всі прийняті в Ісламі ритуали: намаз, дотримання посту, хоча б раз у житті здійснюють паломництво, а якщо дозволяють фінансові можливості, частиною свого статку діляться з бідняками. Але якщо жінка вагітна й існує загроза погіршення її здоров’я, їй не обов’язково дотримуватися посту. Вона може зробити це після Рамадану. Також, якщо у жінки “критичні дні”, то в цей період додержання посту їй навіть забороняється, а ці пропущені дні їй слід перенести на інший період.

У людини може бути серйозне хронічне захворювання або за віком вона не може постувати, то, згідно з правилами ісламу, що забороняє заподіяння шкоди самому собі, така людина звільняється від дотримання посту, але за кожний пропущений день вона зобов’язана годувати бідняка. Якщо хвороба короткочасна, мусульманин може перенести свій піст на час одужання.

— Чому дотриманню правил Ісламу надається такого серйозного значення?

— Дотримання їх розвиває людину духовно, поліпшує її моральні якості, привчає співчувати бідним і тим, хто потребує цього. З іншого боку, допомагає контролювати свої бажання і вчинки.

В залежності духовної досконалості мусульманина, є різні рівні додержання посту. До мінімального рівня відноситься категорія людей, що дотримуються його більш формально. Це відмова від їжі та інший порушень протягом дня – це найпростіша категорія, до неї належить більшість мусульман.

Другий рівень – вище першого. Окрім відмови від їжі, правовірний уникає використання своїх органів для здійснення яких-небудь гріховних дій. Якщо людина постує, але лицемірить своїм язиком або обманює, то незважаючи на те, що вона формально піст не порушує, такі дії вважаються недопустимими.

Третій рівень досконалості – це коли людина контролює свої думки. Не мислить про інших погано, бажає добра – не тільки не відповідає злом на зло, але й у відповідь прагне робити добро. Такий контроль діє на людину із середини. Пророк говорить: мусульманин не досягне досконалості у вірі до тих пір, доки не навчиться бажати іншим того, чого бажає собі.

— Як в Ісламі ставляться до тих, хто пост порушує або не дотримується його?

— Мусульманин визнає Іслам і зобов’язаний дотримуватися всіх ритуалів. Але якщо з якихось причин для нього це неможливо або він виявив слабкість, він все одно залишається мусульманином. А хто з нас без гріха? Інша справа, якщо людина оступилася. Їй треба допомогти виправити свої помилки, підтримати у вірі.

— У Священному місяці Рамадан існує особлива ніч, яку називають Величною Ніччю...

— В цю ніч архангел Джибраїл (Гавриїл) передав Коран на Перше Небо, а з Першого Неба протягом 23-х років частинами віддавав Пророку Мугамеду. Так було зібрано 114 Сур. Тоді вивчали Коран напам’ять і передавали з покоління в покоління з вуст у вуста. Лише у часи Третього Халіфа Османа з’явився перший рукописний примірник Корану. Через деякий час кілька його примірників поширилися в різні точки світу, один з примірників, що зберігся, знаходиться зараз у Ташкенті.

Нам відомо, що Небесне Писання було надіслане в одну з ночей місяця Рамадан. Особливість цієї ночі полягає в тому, що хороша справа, зроблена у цей час, приносить винагороди більше, ніж подібне благодіяння, якби його здійснювали протягом 1 000 місяців. Тому мусульмани особливо намагаються під час Рамадану робити добрі справи. Яка саме з ночей Найвеличніша, достеменно невідомо. Пророк сказав: чекайте її в останні 10 днів посту (перші 10 днів — це милість від Всевишнього, середина Рамадану — прощення гріхів, а останні 10 днів — захищення від пекла), але мусульмани вже за традицією святкують цю ніч 27 числа Рамадану.

— В цей час відбувається щось надзвичайне?

— Цієї ночі мусульмани можуть спостерігати незвичайні видіння, особливе якесь світло, бачити ангелів тощо. Але побачене не прийнято виносити на широкий загал, але можна розповідати лише довіреним людям або духовним наставникам.

— Ваші побажання з нагоди свята?

— Користуючись нагодою, хочу звернутися до представників усіх релігій, усіх культур: давайте шукати те, що нас об’єднує, робити добро і разом боротися зі злом. Не сіяти ворожнечу, а шукати миру в ім’я процвітання нашої багатонаціональної України.