“Він дав дітям читанку, а народові – ім’я»

16.11.2011, 13:14
“Він дав дітям читанку, а народові – ім’я» - фото 1
У селі Новосілки на Львівщині встановили пам’ятник і відкрили музей Маркіяна Шашкевича

Шашкевич.jpgУ селі Новосілки на Львівщині встановили пам’ятник і відкрили музей Маркіяна Шашкевича. Це вже п’ятий музей Маркіяна Шашкевича на Львівщині і третій, відкритий цього року в рамках святкування 200-річчя від дня його народження. Тепер музей-садиба Маркіяна Шашкевича в Підлиссі, музей «Русалка-Дністровая» у Львові, кімната-музей родини Крушинських, з якої походила дружина Маркіяна Шашкевича Юлія, у селі Деревня Жовківського району, музейний комплекс у селі Нестаничах Радехівського району і музей у селі Новосілки, де була остання парафія «галицького будителя», творять цілий Шашкевицький комплекс і новий туристичний маршрут.

У Новосілках відбулося величаве свято з нагоди відкриття пам’ятника і музею, яке розпочалося Літургією в місцевому храмі і панахидою на місці першого заховання Маркіяна Шашкевича на сільському цвинтарі за участю єпископа Сокальської єпархії УГКЦ Михаїла (Колтуна) і духовенства району. В урочистостях взяли участь голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, начальник обласного управління культури Сергій Бурко, львівські науковці, які досліджують творчість Маркіяна Шашкевича, представники районної влади, численні гості та мешканці навколишніх сіл.

Відкриття пам'ятника М.Шашкевичу

Пам'ятний знак на місці першого похованняМузей відкрито у приміщенні старої школи, яка була збудована на початку двадцятого століття (у 1923 році) методом «народної будови». І символічно, що так же ж усім селом, усією громадою мешканці Новосілок працювали на відбудові цього приміщення, яке ще влітку цього року було напіврозваленим, а зараз це гарно відремонтований і відреставрований за проектом львівського художника Ореста Скопа музей. У трьох кімнатах можна побачити цікаві експонати. Оскільки це остання парафія, де служив священиком Маркіян Шашкевич і де він помер, то в цьому музеї зроблений акцент на останніх роках його життя, його смерті і тріумфу після смерті, адже у 1893 році тлінні останки Маркіяна Шашкевича звідси, з Новосілок, були урочисто перенесені до Львова і перепоховані на Личаківському кладовищі. Про цю подію нагадують копії тогочасних світлин, які можна побачити в експозиції. Увагу привертає ще один цікавий експонат, знайдений в архівах історичного музею, - оголошення про це перепоховання, яке розвішувалося в тогочасних галицьких селах. Є копії документів, які відтворюють підготовку до цього перепоховання.

У музеї Шашкевича

«Він був похований у чужій гробниці. Коли її відкрили, то побачили, що там було п’ять домовин. Маркіянову визначили по тому, що в ній було воскове кадило і дерев’яний хрест, - розповіла під час першої екскурсії завідувач музею «Русалка Дністровая», кандидат наук Галина Корнеєва. - Його тлінні останки несли на руках, везли на волах. По селах, де проходила процесія, встановлювали хрести, як на пам’ять про скасування панщини…

Цей музей не подібний до інших. У селі Деревня ми зробили більший наголос на родині Крушинських, на одруженні Маркіяна Шашкевича, у Нестаничах – на родинному житті. Там є цілий комплекс, який включає церкву, де правив і проповідував Маркіян Шашкевич, плебанію-музей, означене пам’ятним знаком місце, де стояла стара плебанія, Маркіянів дзвін. Єдина автентична плебанія збереглася у селі Деревня, якій уже понад двісті років. Там збираємось перенести музей родини Крушинських, який зараз є у приміщенні адміністративного будинку сільської ради. Але, найкращим пам’ятником Маркіянові Шашкевичу буде відбудована у Львові церква Святого Духа».

Автор пам’ятника Маркіянові Шашкевичу у Новосілках - скульптор, заслужений діяч мистецтв України Теодозія Бриж. І це не помилка. Мисткині уже дванадцять років нема, але живе її робота. Теодозія Бриж брала участь у конкурсі під час встановлення пам’ятника Маркіянові Шашкевичу у Львові в 1990 році, і ця робота збереглася. «Коли мова зайшла про пам’ятник у Новосілках, я підказав організаторам, що він уже є. Тепер лише вилили його у бронзі. За моїм проектом каменярі з Демні виготовили постамент» - каже художник, лауреат Шевченківської премії Євген Безніско, який теж прибув на урочистості до Новосілок.

Відкриття пам'ятника М.Шашкевичу

Багато глибоких і зворушливих слів про Маркіяна Шашкевича і слів подяки місцевим людям висловили поет Роман Лубківський, який є ініціатором і промотором усіх Шашкевицьких музеїв на Львівщині, ректор ЛНУ ім. Франка Іван Вакарчук, заслужений працівник культури, співголова Шашкевицької комісії Василь Горинь та інші виступаючі. Усі наголошували на тому, що будительський дух Маркіяна живе, що «вся Україна є його парафією, навіть там, де є невірні щодо українського слова», що його слова про захист української мови є сьогодні не менш актуальними, ніж дві сотні років тому.

Надія ПАСТЕРНАК