• Головна
  • Публікації
  • Отець Еджідіо Монтанарі: "Справа єдності і потреба у милосерді є особливо актуальними в Україні"...

Отець Еджідіо Монтанарі: "Справа єдності і потреба у милосерді є особливо актуальними в Україні"

27.06.2008, 11:18
Отець Еджідіо Монтанарі: "Справа єдності і потреба у милосерді є особливо актуальними в Україні" - фото 1
Кореспондент РІСУ Ігор СКЛЕНАР побував у духовному осередку Малої Справи Божого Провидіння. В цій статті розповідається про історію її становлення і розвитку у Львові.

Отець Еджідіо МонтанаріСучасна діяльність УГКЦ включає в себе працю священнослужителів з-за кордону, які виявили інтерес до України, її традицій та духовності і за вказівкою своїх настоятелів або за добровільною згодою прибули до нас. Їх є небагато, проте вони теж роблять свій внесок у поширення євангельських цінностей, трудяться в ділянці релігійного виховання різних прошарків.

Невелика спільнота Згромадження оріоністів (офіційна назва – Мала Справа Божого Провидіння, а жартівлива – “двоюрідні брати салезіан”, тому що св. Іван Боско був духовним вчителем св. Луїджі Оріоне) діє у Львові з жовтня 2001 року. Її очолює о. Еджідіо МОНТАНАРІ, випускник Папського Східного Інституту, з 1986 року був парохом у містечку Вогера (регіон Павія). Він віддавна цікавився духовністю і традиціями країн Східної Європи. Греко-католицький єпарх в Буенос-Айресі (Аргентина) Михайло Микицей, оріоніст, запропонував головному настоятелеві Згромадження оріоністів у Римі о. Роберто Сіміонато розширити горизонти їхньої релігійної діяльності. Отець Еджідіо був одним з тих, хто написав заяву про бажання виконувати духовну працю за кордоном.

Кореспондент РІСУ Ігор СКЛЕНАР побував у духовному осередку Малої Справи Божого Провидіння. В цій статті розповідається про історію її становлення і розвитку у Львові.

Все починалося з вивчення мови...
Наше знайомство почалося з часу приїзду італійського священика до нашого міста, і зустрічі регулярно відбувалися у церкві свв. Володимира і Ольги, де він розпочав навчати італійської мови усіх бажаючих, але в той же час сам засвоював українську. Учнів на перших порах було багато, аж три групи, але за кілька років утворилася лише одна з різним віковим рівнем. Окрім азів італійської, слухачі курсів немало довідалися про Італію, її духовність і самих оріоністів. Такими були перші кроки їхньої діяльності, метою якої було спілкування із українцями та налагодження зв’язків з ними.

При церкві Різдва Пресвятої Богородиці у мікрорайоні Сихів о. Еджідіо також заснував такі курси із вивчення мови і відкрив “лабораторію” для неповносправних дітей, допомагав у проведенні літнього релігійного заходу “Веселі канікули” разом із сестрами Салезіянками, які посприяли у купівлі дому на вулиці Пекарській. Оріоністи зустрічалися із Главою УГКЦ Патріархом Любомиром, який в 2004 році дав дозвіл отцю Еджідіо служити св. Літургію у візантійському обряді. З його розповіді довідався, що на початках було важко, але поступово священик зрозумів, що деякі елементи св. Літургії є спільними в обох обрядах, зокрема Літургія слова і Євхаристійна Літургія, що включає в себе євхаристійну молитву.

– Відносною трудністю переходу на інший обряд було подолання колосального відкриття багатозвучності Церкви, своєрідної симфонії, яка перегукується найрізноманітнішими інструментами, голосами і гармоніями, але все це веде до єдиної тональності, – ділиться думками про цю подію о. Еджідіо.

Його літургійний досвід розпочався із співслужіння у храмі Пресвятої Євхаристії разом із греко-католицькими священиками, а потім була самостійна літургійна праця у каплиці дому на Пекарській.

Спілкуючись із дітьми і молоддю на парафіях свв. Володимира і Ольги та Різдва Пресвятої Богородиці, о. Монтанарі поступово набував нових друзів і навіть вихованців. Навесні 2004 року Згромадження оріоністів очікувала визначна подія: проголошення святим їхнього засновника – блаженного отця Луїджі Оріоне. З цієї нагоди частині з них італійський священик вирішив зробити духовний подарунок і організував паломництво до його країни. Понад п’ятнадцять молодих людей зі Львова, включно з автором статті, побували у Римі у травні 2004 року. В ті дні з допомогою о. Еджідіо ми відкрили для себе святого нових часів і мовби розчинилися в масі паломників з Європи, які також вшановували ще п’ятьох нових святих різних національностей, канонізованих тодішнім Папою Іваном Павлом II. Та цікавим відкриттям стала місцевість, де народився і служив св. Луїджі, який прожив драматичне, але в той же час динамічне християнське життя. Це міста Вогера, де розташований його музей, і Тортона, де він лежить у саркофазі в храмі і де він заснував монастир.

Отець Еджідіо розповідає про засновника Згромадження оріоністів, незвичайну духовну постать Європи:

Луїджі Оріоне– Св. Луїджі відчував в особливий спосіб прірву, яка утворювалася між народом, людьми і пастирями Церкви, відчував перелом між вірою та реальним життям. Відчував це як драму для євангельського свідчення, бачив рану, яка утворилася в самому серці Церкви, так глибоко поділеної на різні конфесії. Тому св. Луїджі Оріоне усім своїм єством працював для єдності, щоб “підсумувати всі речі в Христі”. На його очах розгорталися драми бідності, голоду, ширилися різні хвороби, які є такими ж реальними в сьогоднішньому світі. Святий глибоко переймався ними, а стиль вирішення проблем був дуже конкретним і дієвим. Його намір поширити Малу Справу Божого Провидіння перекинувся аж до Бразилії, де св. Оріоне перебував майже 4 роки і також займався бідними людьми та знедоленими дітьми. На сьогодні засноване ним Згромадження діє під гаслом “Instaurare omnia in Cristo” (“Об'єднати все у Христі”, вислів з послання ап. Павла до Ефесян) у більше ніж 30 країнах світу на різних континентах, навіть у Святій Землі, і складається з майже тисячі членів.

…А продовжилося зустрічами Тезе та заснуванням ораторії
Проголошення святим блаж. Луїджі Оріоне ще більше надихнуло настоятеля о. Еджідіо для розвитку Малої Справи Божого Провидіння в Україні.

Окрім навчання мови італійський священик зорганізував регулярні щомісячні зустрічі Тезе у домі на вулиці Пекарській з кінця 2002 року. Кілька десятків школярів, студентів та й взагалі молоді своєю участю підтримували цей напрямок релігійної діяльності. Ця вечірня молитовна зустріч включала і включає до нині розважання над Святим Письмом і співання пісень за прикладом новорічних європейських зустрічей, організованих чернечою спільнотою із знаменитого французького селища. Під час зібрань використовувалися також різні музичні інструменти.

Та у своїй праці Згромадження оріоністів пішло далі і вирішило заснувати осередок на взірець того, як це зробив їхній засновник, коли у 1905 році придбав перший дім у Тортоні. Відкриття і посвячення в листопаді 2005 року дому Божого Провидіння на вулиці Селянській у Львові за участі архиєпископа Львівського УГКЦ Ігоря Возьняка відкрило нову сторінку діяльності Згромадження. У каплиці, яка розташована поруч, щоденно відбуваються богослужіння, включно із сповідями. Мешканці довколишніх садиб і будинків приходять сюди у своїх духовних потребах і для підтримки молитовного духу італійських священиків.

– Згромадження працює в основному з трьома категоріями людей: молоддю, неповносправними та бідними району, – продовжує свою розповідь о. Еджідіо. – Адже харизмою нашого Згромадження є жити в руках Божого Провидіння і таким чином співпрацювати у приношенні Церкві малих, бідних, народу, щоб за висловом св. ап. Павла діяти через діла милосердя і співчуття, духовні і тілесні. Наше завдання в Україні повністю відповідає тому духу, який хотів дати нашому Згромадженню св. Луїджі Оріоне. Цілком очевидно, що справа єдності і потреба у милосерді в Україні через різні причини є сьогодні особливо актуальними. На сьогодні оріоністська спільнота у Львові складається з двох священиків-італійців (ще о. Морено Кастеллан) і кількох юнаків-кандидатів з України.

Під час нашої бесіди в ораторію вбіг хлопчина років десяти. Помітно, що він з бідної сім’ї. Одяг не дуже чистий. Хоч він завдає клопоту своїм бешкетуванням, та йому тут затишно, він входить в середовище сформованіших дітей. Можливо, пройде немало часу, та все ж релігійні вихователі зможуть прищепити йому необхідні людські якості, яких йому бракує в сім’ї...

Ораторія, тобто молодіжний релігійний осередок, складається з груп, які очолені аніматорами (відповідальними особами). Біля сотні дітей задіяні регулярно у діяльності ораторії, а влітку монахи спільно з сестрами займаються з майже трьома сотнями дітей, включаючи й їхнє дозвілля.

Наша зустріч з настоятелем оріоністів в Україні завершується. Отець Еджідіо ділиться думками про перспективи:

– Ми маємо намір заснувати парафію у Львові. Отримали від мерії дозвіл на будівництво храму, який будується зараз на вулиці Лінкольна. Сподіваємося, що наша духовна праця знаходить відгук у серцях молодих людей та й всіх, хто до нас приходить.

Ось такою багатогранною є діяльність оріоністів в Україні, які намагаються наслідувати свого великого засновника. Він мав візію того, що його Мала справа Божого провидіння пошириться на всіх континентах. І це стало реальністю третього тисячоліття християнства.