Гостинність Хорватії завбільшки в Європу

24.01.2007, 18:00
Гостинність Хорватії завбільшки в Європу - фото 1

Протягом 28 грудня 2006 року – 1 січня 2007 року у м. Загребі (Хорватія) відбувалася міжнародна молодіжна екуменічна зустріч. Її в черговий раз організувала екуменічна монаша спільнота Тезе, що проживає на сході Франції. Молитва за мир об’єднала близько 40 тисяч молодих людей. Розповідає Тетяна ШПАЙХЕР.

Молитва ТезеПротягом 28 грудня 2006 року – 1 січня 2007 року у м. Загребі (Хорватія) відбувалася міжнародна молодіжна екуменічна зустріч. Її в черговий раз організувала екуменічна монаша спільнота Тезе, що проживає на сході Франції. Молитва за мир об’єднала близько 40 тисяч молодих людей. Розповідає Тетяна ШПАЙХЕР.

 

Історична довідка

Брат РожеТезе – міжконфесійна монаша спільнота, що виникла в 40 рр. ХХ ст. Її засновник брат Роже, був швейцарським протестантом, який переїхав до Франції. Щоб допомагати біженцям в поділеній війною країні, він купив покинутий будинок в невеликому селі Тезе на півдні Бургундії. Переховувати біженців, серед яких були також євреї і дбати про їхнє харчування, брату Роже допомагала його сестра Женев’єва. Згодом до них прилучилися також інші молоді люди. Після закінчення війни, ця невелика спільнота почала опікуватися дітьми-сиротами.

За задумом брата Роже, покликанням цієї спільноти є життя в убогості і простоті, базованих на Євангелії, єднання не тільки з найубогішими, але також людей, що належать до різних християнських конфесій. На Великдень 1949 р. перші брати, що були протестантами, складають вічні монаші обіти. Вони присягають безшлюбність, спільність майна і життя в простоті згідно Євангелії. В 1953 р. виходить статут спільноти.

ТезеСьогодні спільнота Тезе налічує близько 100 братів, серед яких крім вірних різних протестантських Церков є багато католиків. Брати також належать до різних націй і тому є реальним свідченням єднання. Єднання проявляється і в розділенні життя з найубогішими, починаючи вже з 1952 р. брати проживають разом з убогими в різних країнах світу. В серпні 2005 р. брат Роже був убитий і його наступником став брат Алоїз.

ТезеЕкуменічна монаша спільнота дуже швидко привернула увагу молоді і від початку 50 рр. сюди приїжджали молодіжні групи з усього світу. Щоб не замикатися лише на Франції, брати вирішили проводити подібні молодіжні зустрічі в різних містах поза межами країни. Починаючи з 90-х рр. в цих зустрічах беруть участь також українці та громадяни інших країн СНД.



В молодіжній зустрічі у Загребі взяло участь близько 2000 українців, це вдвічі більше ніж минулого року на такій же зустрічі у Мілані. На зріст чисельності суттєво вплинув фінансовий фактор, оскільки цьогорічна поїздка для українців є суттєво дешевшою за усі попередні. Українські прочани в Тезе здебільшого є греко-католиками, але бракує також вірних інших Церков, зокрема православних та деяких протестантських. Опинившись у Хорватії, українці відчули її слов’янськість. Хорвати вражали своєю гостинністю.

ЗагребПровести зустріч Тезе у Хорватії архиєпископ Загреба Йосіп Бозаніц запропонував ще у 2004 році тодішньому настоятелеві спільноти брату Роже. Відповідь на це запрошення дав вже новий настоятель Тезе брат Алоїз. Під час однієї із вечірніх молитов він слушно зауважив: “Гостинність Хорватії така ж сама велика , як і Європа”.

Молодіжні екуменічні зустрічі є доброю нагодою для духовного відновлення і дають відчуття християнського універсуму. Одним із секретів їхнього успіху є поєднання духовного і культурного вимірів. Як зазначають досвідчені прочани, молоді люди здійснюють свою першу поїздку в Тезе часто із туристичною метою. Під час кількаденного перебування в країні справді можна багато чого побачити. Особливість Тезе, однак полягає в тому, що воно торкається глибини людського серця. Головну роль у цьому відіграє екуменічний характер зустрічі і для всіх прийнятний спосіб молитви. В екуменізмі проявляються прагнення спілкування і єдності, які є особливо притаманні для молоді. В свою чергу форма молитви є доступною і привабливою.

День у Тезе починається зі сніданку в родинах і спільної вранішньої молитви на парохіях. Після цього відбувається праця в групах, де учасники діляться своїм досвідом віри або роздумами над певним текстом чи з приводу існуючих проблем. В полудень починається спільна трапеза, а потім – годинна молитва.Молитва Тезе Другою половиною дня молодь розпоряджається на свій розсуд. Організатори приготували низку екскурсій, зустрічей, концертів. Не менш цікаво, аж до вечері, самотужки оглядати місто. День завершується спільною молитвою із піснями, читанням Біблії і розважання настоятеля Тезе.

Уривки Святого Письма і пісні доступні різними мовами, а вечірні медитації брата Алоїза мають переклад. Кожного вечора молодь молиться за інші країни світу і вітає їхніх представників. Молодь усього світу об’єднується у молитві за мир на планеті. Молитва об’єднує не лише всіх присутніх у одну велику спільноту, вона об’єднює людину зсередини, її думки, бажання і плани. Третій вимір єдності – єднання людини з Богом.

А що думають про Тезе інші його учасники? Своїми думками поділилися о. Володимир Люпак (духівник молодіжної групи від Центру Мирянського Лідерства при УКУ), Олена Карнаух (координатор групи) та інші учасники Тезе.

Священик Володимир ЛюпакСвященик Володимир Люпак:
– Для мене це була проща, в якій я брав участь як духівник. В мене була мета і прохання до Бога і я віддав себе в його руки, щоб він міг через мене діяти. Я перший раз в Хорватії і у спілкуванні з родиною, в якій ми жили, я зрозумів, що Греко-Католицька Церква Хорватії є для нас дуже близькою. Ця близькість народів зумовлена також спільною вірою і традицією. Вони раділи нам, як греко-католикам. Хорвати дружній, щирий і відкритий народ.

— Чим Тезе відрізняється від інших молодіжних зустрічей?

– Молоді люди розділяють молитву разом з братами, які є дуже гарним прикладом єднання. Спосіб молитви дозволяє молитися людям різних конфесій і ніхто не чується чужим. Брати до кожної конфесії мають особливий підхід і всі чуються рівні. Іншою особливістю є активна задіяність парохій.

— Що у цій зустрічі для вас було незвичним?

– Для мене було відчуття постійної присутності чуда. Незвично, але дуже важливо було залишити свій звичний спосіб життя і свою домівку. В Хорватії ми з дружиною зустріли нових друзів, з якими стали однією родиною. Нестандартним, але найкращим було святкування Нового року. Незважаючи на те, що ми були далеко від дому, ми чулися добре і нам нічого не бракувало.

— Як ви оцінюєте організаційний рівень зустрічі?

– Я дуже задоволений організацією зустрічі, яка була на високому рівні. Наша група та інші учасники зустрічі були свідомі її мети. Мене тішить, що кожного разу їде все менше випадкових людей.

Олена КарнаухОлена Карнаух:
– Молитва Тезе захоплює людські емоції, це той фундамент, на якому можна продовжувати будувати. Частина людей, котрі їдуть вперше, переслідують суто туристичну мету, а Тезе торкається їхньої душі.

— Ви вже четвертий рік є координатором молодіжної групи до Тезе. Які тенденції ви зауважили?

– Що ж стосується самих зустрічей, то їхні форма і структура не змінюються. Змінюються міста і кількість учасників. Якщо ж говорити про Україну, то зменшується кількість людей, незангажованих в парохіяльне життя. Якщо місто зустрічі далеко від України, випадкових людей більшає.

— Чим особливою є вас цьогорічна зустріч?

– Цього року в нашій групі були люди не лише зі Львова, але також із півдня України. Підбір групи для мене є дуже важливим. На цій зустрічі я бачила людей справді заангажованих в християнство. По дорозі до Загребу ми мали в Будапешті Літургію. Також в нас є інший духівник. В Загребі, і в Хорватії в цілому, відчувається слов’янський дух. Родина, парохія, країна близькі до України. Дуже гарною також була цьогорічна зустріч українців.

— Чи можливо організувати зустріч Тезе в Україні?

– Брати із Тезе хочуть щоб люди, які повертаються із цих зустрічей, продовжували їхню справу в своїх країнах. Вони запропонували нам робити в Україні такі міжконфесійні зустрічі. Ймовірно, що перша така зустріч відбудеться в 2008 р. Починаючи з 2004 року ми проводимо у Львові екуменічні молитовні акції. В кінці січня ми організовуємо міжконфесійну молитовну акцію “Книга миру”, яка триватиме три дні. Якщо ж говорити про міжнародну екуменічну зустріч, то навряд чи її вдасться організувати в Україні найближчих кілька років.

Марічка, Львів:
– Я вже втретє беру участь в молодіжних зустрічах Тезе. З часом ставлення до Тезе в міру духовного зросту змінюється. Цьогорічна зустріч для мене є дуже особливою.

Христина, Львів (вже втретє на Тезе):
– Попередні поїздки в Тезе мали для мене більш туристичний характер. А цього разу я справді відчула дух Тезе. Я чула всі молитви, всі слова…

Михайло, Львів:
– Багатьом людям ця зустріч відкрила християнство як релігію любові. Вона була також гарною можливістю дізнатися більше про Хорватію, ментальність і стиль життя хорватів.

Аня, Київ:
– Тезе єднає людей і це чудово. Подорож фантастична: нові міста, цікаві люди. Знаходиш нових друзів і пам’атаєш старих, і це прекрасно. Сподіваюся, що для мене це не остання зустріч.

Оксана, Львів:
– Кожен сприймав поїздку по-своєму і для кожного вона означала щось особливе. Хтось їхав, як звичайний турист, а інші взяли від поїздки набагато більше. Мене також вразила надзвичайна гостинність хорватів.

Василь, Львів:
– На такій зустрічі я вперше і мені сподобалось, багато людей разом моляться.

Ігор, Львів:
– Я перший раз поїхав на Тезе. Тут панує атмосфера любові, вражає вечірня молитва. Для мене відчуття спільноти особливо присутнє під час вранішньої молитви на парафії. Незалежно від нації і конфесії всі були разом. Я дещо знав про Тезе і очікував спільного взаємопізнання. Там я вповні забув про турботи і віддався життю спільноти. Поїздка була цінною також в культурному вимірі: Загреб, Будапешт…

Аня, Львів (вже втретє на Тезе):
– Хорвати мене вразили своєю гостинністю і відкритістю. Ця країна дуже відповідає духу Тезе, спілкування, радості, дружби. На Тезе я завжди переживаю відчуття християнської ойкумени. Весь світ молиться і тут збувається східна богословська мрія: славити Бога єдиними устами.

Теги: #Тезе