Редакційна колонка

2012 в житті редакції РІСУ

03.01.2013, 16:04
2012 в житті редакції РІСУ - фото 1
Завершився 2012 рік, багатий на різноманітні події та процеси. Для редакції РІСУ це був особливий рік випробувань та змін.

Завершився 2012 рік, багатий на різноманітні події та процеси. Для редакції РІСУ це був особливий рік випробувань та змін.

Що зробили

Протягом 2012 на українській версії РІСУ появилося 2987 новин (в середньому понад 8 новин щоденно, включаючи всі вихідні і святкові дні) і понад 3000 на російській та англійських версіях порталу. А також 94 матеріали у розділі «Ексклюзив», 98 статей у розділі «Думки експертів» і 9 — у «Релігієзнавчих студіях». Наші блогери запропонували 304 дописи. Суттєво оновилися розділи «Ресурси» і «Довідник релігій». І декілька десятків нових текстів розміщено на підпорталах «Релігійний туризм», «Електронна бібліотека РІСУ» і «Богословському порталі».

Цього року РІСУ виконувала традиційний проект з моніторингу релігійної свободи і розпочала новий проект з представлення діалогу між релігіями і націями в Україні.

Крім щоденної редакційної роботи, колектив РІСУ в травні у Львові організував другу з черги конференцію «Церква в інформаційному суспільстві», на яку зібралося близько 200 учасників, перед якими виступили майже 30 спікерів.

Також працівники редакції протягом року взяли участь у декількох різнопланових конференціях, у т.ч. як доповідачі. Зокрема, директор РІСУ Тарас Антошевський виступив на міжнародній конференції, присвяченій проблемам релігійної свободи у світі (м. Прово, США), і з колегами з Інституту релігійної свободи представив ситуацію у цій царині в Україні. Також він мав декілька зустрічей з діячами української діаспори в США та фахівцями з прав людини урядових інституцій. Редактор РІСУ Анатолій Бабинський виступив на конференції “The challenges from new information technologies to mainstream media” (Київ, вересень) з доповіддю «Церква, медіа і суспільство в Україні». А фахівець з PR Олена Кулигіна виступила на кількох міжнародних конференція щодо співпраці Церкви і ЗМІ.

РІСУ була інформаційним партнером декількох заходів, серед них: Міжконфесійна молитва за єдність християн, Міжнародний форум видавців у Львові, V Екуменічний соціальний тиждень, Національна молитва за сиріт тощо.

На завершення року вийшов посібник «Церква і медіа: 7 кроків до порозуміння», підготовлений працівниками редакції РІСУ разом з колегами з часописів «Credo» і «Кана».

Чого досягнули

Згідно зі статистикою Google, загалом протягом 2012 року на порталі РІСУ (крім старої версії РІСУ і «Богословського порталу») побувало майже мільйон унікальних відвідувачів (див. табл. 1), половина з яких – нові. Було відкрито понад 3,8 млн. сторінок.

Табл. 1

У читачів найбільший інтерес викликали новини, статті та популярні тексти. Серед новин особливо багато читачів прийшло на інформації з внутрішньоцерковного життя (події в УПЦ (МП) на початку 2012 року, номінація о. Бориса Ґудзяка на єпископа), з державно-конфесійних і релігійно-політичних подій, якими був дуже багатий цей рік. Також незмінний інтерес читачів викликають інформації про чудесні явища, свята, довколацерковні скандали. Пік відвідуваності припав на 23 лютого – 14832 відвідувача (це рекорд відвідуваності РІСУ за всі роки) і найбільше (майже 7,5 тис. переглядів) цього дня хітом стала новина-коментар російською мовою тодішнього керуючого справами в УПЦ (МП) владики Митрофана про причини звільнення з посади архиєпископа Олександра (Драбинка). Варто зауважити, в ці дні російська версія РІСУ за читаністю перегнала українську, а за географією суттєво зросла кількість заходів з Одеси та Росії.

Серед інших матеріалів традиційною популярністю користуються статті про релігійні свята та традиції, тексти колядок, щедрівок та релігійної поезії, а також матеріали на актуальні суспільні теми.

Табл. 2Джерела трафіку (табл. 2) з року в рік в РІСУ не суттєво змінюються. Майже половина користувачів до нас приходять з пошуковиків (47,42%), інших сайтів (39,25%). Зменшився прямий трафік — до 13,09% (у 2011 р. — був понад 19%), що пов’язано саме із зростанням відсотків переходів з пошуковиків. Що цікаво, серед пошукових слів однозначним лідером є слова «risu», «рісу» чи навіть «risu.org.ua», що свідчить про те, що відвідувачі шукають саме портал РІСУ, проте або не знають / не пам’ятають точної веб-адреси або її вносять у вікно браузерів для пошуку. І таким чином потрапляють на наш портал через пошукові сервери.

За географією (табл. 3-5) однозначно переважають читачі з України, потім  зі США, Росії, Канади, Італії, Німеччини, Польщі, Великобританії та Білорусі — всього з 181 країни світу.

Табл. 3

Табл. 4

А серед регіонів України, беззмінним лідером є Київ, потім ідуть Львівська, Дніпропетровська, Харківська, Донецька та Одеська області. Якщо Київ та Львів є традиційними лідерами, то порядок інших областей змінюється залежно від контенту: якщо увага прикута до подій у певній області чи релігійній інституції, відразу відчувається зростання заходів з цього чи дотичних регіонів (як, наприклад, згадані вище події в УПЦ). Сподіваємося, що зростання кількості ексклюзивних матеріалів РІСУ з різних регіонів сприятиме також і зростанню кількості відвідувачів звідти.

Табл. 5

Протягом кількох років редакція РІСУ намагається співпрацювати із соціальними мережами і використовувати їх можливості у популяризації своїх матеріалів. Однозначним лідером у цьому плані є Facebook, з якого приходить понад 82% відвідувачів зі всіх соціальних мереж. Далі йдуть VKontakte (майже 10%) i LiveJournal (4,84%) (табл. 6).

Табл. 6

Таким чином, читачі РІСУ розкидані по цілому світу і вони приходять саме на контент нашого порталу, і, у першу чергу, їх цікавлять новини. Про це свідчить також дані найпопулярнішого серед українських сайтів рейтингу Бігмір.

Виклики та випробування

2012 рік став випробувальним для редакції РІСУ, у першу чергу через фінансові труднощі. Як відомо, ми працюємо за рахунок отриманих грантів і пожертв. При чому жодна з діючих в Україні релігійних організацій не підтримує фінансово нашу діяльність (за майже 12 років нашої праці були лише три пожертви від двох церков). Базовий грантодавець — фундація NED — суттєво скоротила у 2012 році фінансування нашого головного проекту; зокрема, було припинено фінансування російської та англійської версій РІСУ з цього гранту. Таким чином, перед нами виникла дилема: закривати їх або терміново шукати інші джерела фінансування. Частково цю проблему нам вдалося вирішити, проте через обмежене фінансування кількість матеріалів на цих версіях зменшилась. Але цього року ми отримала доказ, що читач РІСУ хоче читати наші новини і статті англійською і російською мовами: згадана новина про події в УПЦ (МП) була саме російською, а однією з найбільш читаних новин року стала інформація англійською мовою про чудесне явище в Манявському монастирі (5000 заходів в один день). Отже, ми ніяк не можемо відмовитися від цих мовних версій. Більше того, мусимо відновити їх повноцінне функціонування.

Однак через існуючі проблеми з фінансуванням ми змушені були переглянути роботу редакції і зробити перерозподіл обов’язків.

Редакція РІСУ продовжує шукати альтернативні джерела фінансування і розробляти нові проекти, які можуть зацікавити наших читачів.

Ми також сподіваємося, що серед наших читачів будуть такі, які побажають підтримати нашу діяльність. Це можна зробити не виходячи з порталу РІСУ або на сайті УКУ, вибравши РІСУ у стрічці призначення пожертви. Щодо інформації про інші шляхи підтримки РІСУ, можна звертатися в редакцію телефоном (+380 32) 2409499 або на пошту: [email protected]

Незважаючи на ці труднощі, ми в кінці 2012 року оголосили про пошук регіональних власкорів для ефективнішого інформування про релігійне життя в різних регіонах України. Не виключено, що в разі потреби будемо відкривати регіональні підпортали.

В планах РІСУ є збільшити кількість авторських матеріалів, освоювати відео-журналістику і подкасти, активізувати наповнення підпорталів РІСУ. Але це наші читачі зможуть зауважити самі.

Просимо взяти участь в опитуванні щодо діяльності РІСУ

Останні колонки

Останні новини