Редакційна колонка

Бій відлунав, або чим шкодять священики-агітатори…

01.11.2012, 15:49
Бій відлунав, або чим шкодять священики-агітатори… - фото 1
Як бачимо за результатами голосування, у багатьох випадках активна клерикальна агітація не дала ніякого результату, чи навіть – є така інформація – нашкодила цим кандидатам.

Виборчі перегони в Україні підійшли до завершення. Ще рахують голоси (точніше, намагаються підтасувати під «вимоги») у різних ОВК і ЦВК, хтось збирається шукати справедливості в судах, хтось її зараз захищає фізично. Йде боротьба за ключові округи, але вже більше прогнозують скільки все ж голосів назбирає «партія влади» за рахунок т.зв. «самовисуванців», як поведуться партії, що перемогли. Не менш цікавими є аналізи, чому саме так виглядає новообраний парламент.

Зі свого боку, хочемо підсумувати, що ці вибори стали особливими щодо участі в них представників різних Церков і релігійних організацій. Досі на президентських чи парламентських виборчих перегонах ми не фіксували такого активного залучення у тій чи іншій формі церковних діячів до агітації. Наступна особливість, що ця агітація охопила вже всі регіони України і різні Церкви. Нарешті, участь церковників урізноманітнилась: починаючи від освячення профінансованих кандидатами різних проектів та їх відзначення церковними нагородами — до відкритої агітації у храмах і на мітингах.

РІСУ запросила читачів інформувати про випадки залучення Церков до передвиборчих перегонів. Ми отримали велику кількість інформацій, частина з них лягла в основу новин. У багатьох випадках це було не пасивне залучення високих церковних достойників чи зловживання сакральними сюжетами, а відкрита агітація священнослужителями різних конфесій за певних кандидатів (переважно за т.зв. «самовисуванців»). І це відбувалося навіть всупереч неодноразовим звертанням керівництва Церков про заборону такої агітації.

Цинічно звучали запевнення священнослужителів, що вони не агітують, а дякують кандидатам-жертводавцям, хоча це відбувалося не лише під час церковних церемоній, а й на передвиборчих агітаційних заходах. Також важко повірити, що духовні отці не розуміють, що церковні відзнаки і навіть просто подяки цим кандидатам будуть використані саме з агітаційною метою.

При чому, варто зауважити, що дуже рідко коли звучала оцінка кандидатів не за їх «жертовність», а за моральні і суспільні цінності.

Врешті, як бачимо за результатами голосування, у багатьох випадках активна клерикальна агітація не дала ніякого результату, чи навіть – є така інформація – нашкодила цим кандидатам.

Протягом жовтня на порталі РІСУ тривало опитування Чи ви готові підтримати кандидатів, за яких агітують священики? У результаті ми отримали 1173 голоси, які розділилися наступним чином. Однозначно або скоріше всього підтримають такого кандидата 9,9% читачів, не підтримають — 22,1%, не впевнені — 10,9%, а найбільше — 57,1% вибрали відповідь, що «тратять повагу до такого священика».

Результати голосування

Звичайно, це опитування не є репрезентативним — воно представляє думку значної частини наших небайдужих читачів. Але це є сигнал для наших священнослужителів: не ризикуйте довірою до Церкви зі сторони пастви, бо такими діями, що заходять у суперечність із вченням Церкви, настановами її керівництва та з моральними засадами, ви її втратите. Отже, наступного разу добре подумайте, чи довіра Церкві і пошана до вас особисто вартує тих земних кандидатських подачок?

Останні колонки

Останні новини