Блоги

  • Блог Оксани Горкуші

    Б) Сприйняття української дійсності крізь призму “глобального” виміру

    Релігія та церкви в самостійній Україні: від можливостей до здобутків у напрямку світоглядного формування й духовного зростання громадян України (частина 5)

    11 січня 2017, 23:32 | 

  • Блог о. Михайла Мельника

    Чого нам чекати в 2017 році?

    Чи не всім хочеться знати, що нас самих, нашу Україну та й увесь світ чекає в найближчому майбутньому. Христос не лише не заборонив передбачати майбутнє, а й об’явив низку ознак, за якими можна стверджувати про близький кінець земної історії людства, застерігаючи тільки від вирахування конкретного дня і години, які «ніхто не знає, ані ангели небесні, лише один Отець».

    9 січня 2017, 15:14 | 

  • Блог о. Петра Балога

    МУДРЕЦІ ЗІ СХОДУ: МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?

    З історичної точки зору історія з мудрецями виглядає дещо напівлегендою. Тому є своєрідне припущення у біблеїстів, що ця історія – це притча. Або інакше: це перша євангельська катехиза про Христа, Царя і Спасителя всього людства. У юдаїзмі були так звані «мідраші» – коментарі правд віри, щоб наочними прикладами пояснити певні речі з Писання. Ціллю мідрашу було або вивести певні юридичні формули, базуючись на Торі, тобто П’ятикнижжі, або зглибити моральний та етичний вимір Писань. При цьому, юдейські мідраші існували у формі усній, і лише у ІІ ст. після Христа їх почали записувати, і вони стали основою для Талмуду. Іншими словами, мідраш – це усна Традиція юдаїзму (пізніше записана), яка мала теж вплив на раннє християнство. А в описаній євангельській історії з чудовним Народженням Христа, Євангелісту Матею йшлося про те, щоб більш наочно пояснити, що саме Ісус Христос є Спасителем для всього людства і що в Ньому сповнюються всі старозавітні пророцтва. Тому цей фрагмент з Євангелія від Матея 2, 1-12 (а навіть весь другий розділ Євангелія) можна трактувати, як «християнський мідраш», тобто «коментар-притчу» про вселенське значення Христа і Його об’явлення світові.

    8 січня 2017, 12:02 | 

  • Блог о. Михайла Мельника

    Що було б, якби Христос не прийшов?...

    Свято Різдва Христового в Україні дуже добре відоме чи не всім – і малим дітям, і дорослим, віруючим, та й навіть невіруючим. Та, на жаль, багато хто недооцінює значення народження Христа. І мало хто задумується над тим, а що ж означає сама подія народження Ісуса Христа та Його роль як для всього людства, так і для кожної людини зокрема. І що було б, якби Христос не народився і не прийшов на землю?...

    6 січня 2017, 23:12 | 

  • Блог Анатолія Бабинського

    Дуже християнський Конгрес

    5 січня 2017, 19:25 | 

  • "Пошепки..." (Блог Олени Кулигіної)

    Про доцільність будувати мости замість того, щоби вішати ярлики

    Нещодавно в інтервю, опублікованому на РІСУ, професор Людмила Филипович, завідувач відділу історії релігій та практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ, назвала “ворогами України” і “сепаратистами” людей, з якими “будує мости” Апостольський Нунцій в Україні, коли відвідує Схід України. Тепер, коли я маю нагоду частіше бувати в зоні АТО як журналіст і волонтер, я теж будую подібні мости. Від Заходу України до Сходу. Від Львова до Мар'їнки. Пробую зрозуміти, як живуть ці люди і чому так.

    5 січня 2017, 17:51 | 

  • Блог о. Петра Балога

    ПРАВДИ ВІРИ У РІЗНИХ БОГОСЛОВСЬКИХ ТРАДИЦІЯХ

    Є багато способів, мов, теологій, традицій, стилів, якими можна (і треба) висловити ті самі правди віри, і деколи ці різні підходи здаватимуться зовсім різними, однак по суті говоритимуть про одне і те ж. Аналогією до цього може бути приклад, коли одна і та сама дійсність описується різними мовами, і при цьому використовуються мовні звороти, характерні лише для даної мови, а тому неперекладні на іншу. Звідси випливає, що в діалозі між теологічними традиціями не може бути переконування до своєї точки зору, але спроба зрозуміти точку зору другої сторони, з усіма її складовими, які накопичувалися віками.

    4 січня 2017, 17:51 | 

  • Блог вл. Бориса Ґудзяка

    Будьте собою! Деякі роздуми на початок нового року та року Патріарха Йосифа

    3 січня 2017, 13:28 | 

  • "Галицькі літургійності" (Блог Василя Рудейка)

    Віддайте Богові - Боже

    Занадто часто спокусою церков є видавати кесареве за Боже. А з іншого боку і кесар таке привласнення "свого" слугами Божими вважає доброю нагодою видати Боже за своє.

    30 грудня 2016, 11:33 | 

  • Блог вл. Бориса Ґудзяка

    Міняти календар? Деякі міркування і конкретні кроки.

    Більшість вірних нашої єпархії відзначатиме Різдво за старим стилем. Духовно ми будемо синхронізуватися з Україною, хоча й перебуватимемо в певному анахронізмі з оточенням.

    25 грудня 2016, 13:13 |