Блог Оксани Горкуші_image

Блог Оксани Горкуші

Філософ-релігієзнавець.

Релігійна свідомість, релігійний світогляд, співвідношення релігійного, наукового та філософського осягнення світу, сучасні трансформації релігійних парадигм. 

Самовизначення: Христос народився!

31.12.2018, 11:29
Про Різдво Христа як подію втілення сенсу міркували з отцем Богданом Огульчанським у студії ТБ-7 продакшн 27 грудня 2018

Про Різдво Христа як подію втілення сенсу, що розгортається з вічності у часі, подію, яка має понадчасовий зміст, хоч контекстуально може бути означена календарними параметрами... поговорили з отцем Богданом Огульчанським у черговій передачі "Самовизначення" (цикл "християни для України") на ТБ-7 продакшн. Говорили про Втілення Слова та Різдво БогоЛюдини як вразливого немовлятка, що гріючись теплом видиху тваринок у яслах, водночас насичував вірою та надією сучасників та прийдешні покоління. Звідси перейшли до земної локації - сучасної України, де маємо змогу не лише бути свідками, але й є причетними до події інституалізації Православної Церкви України.

Спробували поміркувати щодо Різдва Христа у філософській та  богословській парадигмі, розглянути цю Подію у метафізичному, екзистенційному, соціальному, історичному вимірі. Визначити контекстуальні її особливості зважаючи на умови Земної Батьківщини, у якій перебуває людина, що у вірі та надії долучається до започаткування нового майбутнього зважаючи на глибинний сенс Втілення Бого-Людини.

Про методологічні, історіографічні та ментальні відмінності українців та московитів, або чому "Русскій мір Кіріла не для України" (дякую Анатолію Миколайовичу Колодному, якого також згадали в цей момент) і про те, чому слід мати гідність називатись правдивим іменем - зокрема, якщо ти вважаєш себе православним, то маєш засвідчити власну ідентичність і правдивим іменем - і якщо належиш до РПЦ, то чому соромитись властивої назви?

Також міркували про здобутки 2018 року та завдання на 2019.

Тут і я коротко згадала усі 30 наших передач впродовж 2018 року... не всі... але схематично окреслила основні тематичні блоки, згадала деяких цікавих гостів.

Останні новини