Блог о. проф. Ігоря Онищука_image

Блог о. проф. Ігоря Онищука

Cучасні виклики вимагають більш енергійної співпраці Церкви і держави.

09.04.2015, 06:49

Церква і держава різні за суттю, але взаємопов'язані багатьма сферами.Сьогодні, на жаль, багато держав намагається тримати церкву осторонь від суспільства. На думку багатьох політиків, держава орієнтована на реальний світ і життя, до яких віра повинна знаходитись осторонь. Втім, Церква покликана виховувати чесних громадян, сприяти захисту прав і свобод людини і громадянина, соціальній справедливості та миру.

І.І. Онищук, к.ю.н., доц. каф. теорії та історії держави і права ІФУП

Модерне суспільство стурбоване всім тим, що зачіпає соціальну справедливість, мир, працю, міжнародне життя, навколишнє середовище, розвиток в цілому та соціальний розвиток зокрема. Тому необхідно молитися за тих, хто наділений державною владою, за братерство, яке лежить в основі християнського досвіду і прагнення до єдності та миру.

Реальна небезпека зосереджена в суспільних тенденціях сприяння секуляризації, культурному релятивізму та етичному плюралізму за допомогою законодавства.

Різниця між Церквою і державою має фундаментальне значення для християнства. Церква завжди наполягала на своїй свободі слова й дії та її автономії відносно політичної влади. Церква політичну владу поважає та їй сприяє, особливо коли вона служить загальним надбанням, а цивільне право поважає природне право. Сучасне демократичне суспільство потребує нових форм участі мирян та духовенства в суспільному житті. А сучасні виклики потребують більш енергійної співпраці Церкви і держави.

Необхідно сформувати християнську основу державних діячів і політиків, не залишаючи цю справу лише формальним конвенціям. Тому ні парламентарі, ні державні службовці не повинні лякатися союзника, який служить українському суспільсту - Церкви. 

Останні новини