Блог Ігоря Перфецького_image

Блог Ігоря Перфецького

Роздуми православного мирянина про духовне і не тільки

"Занадто багато храмів". Грекофілам на замітку.

12.01.2019, 12:38
"Занадто багато храмів". Грекофілам на замітку. - фото 1

За Томос ми грекам дуже вдячні і щиро радіємо радістю великою. Але по-перше, Христос у наших храмах був і без Томосу, і Таїнства були завжди благодатними. Тому Томос - це знак єдності Святої Соборної Апостольської Церкви, протидія брехні Москви, але не франшиза і не ліцензія на звершення Таїнств. Варфоломій - не православний папа Римський. Тому при можливих протиріччях із греками труба з благодаттю не перекриється.

"Занадто багато храмів". Грекофілам на замітку. (Під греками маю на увазі етнічних греків Вселенського патріархату, а також пов'язаних з ними ієрархів інших національностей)

За Томос ми грекам дуже вдячні і щиро радіємо радістю великою. Але по-перше, Христос у наших храмах був і без Томосу, і Таїнства були завжди благодатними. Тому Томос - це знак єдності Святої Соборної Апостольської Церкви, протидія брехні Москви, але не франшиза і не ліцензія на звершення Таїнств. Варфоломій - не православний папа Римський. Тому при можливих протиріччях із греками труба з благодаттю не перекриється.

По-друге, екзальтовано захоплюватись греками, вважати їх взірцем духовності і Православ'я сьогодні немає жодних підстав. Люди, які в своїй державі (чи батьківщині) допустили легалізацію одностатевих "шлюбів", не мають морального права тикати нам "радянським менталітетом" і звинувачувати у тому, що ми неправильно віруємо і керуємо Церквою. Ієрархи країн, де православних жалюгідна меншість, не мають права звинувачувати нас у тому, що у нас "забагато храмів".

Я вважаю такі заяви антиправославними. І розумію їх корінь, бо колись сам так думав, будучи неофітом. "Усі номінальні! Ніхто не вірує свідомо! Усі ідолопоклонники! Зараз я прийду і всім розкажу, як бути духовним! Геть псевдоправославних з храмів!". На благих намірах усіх зробити духовними зручно вмостилась банальна бісівська гординя, яка в результаті наносить Церкві лише шкоду. З часом я зрозумів на скільки я мало знаю про духовність і про життя загалом. Бог показав мені звичайних сільських людей, які Христа пізнали на багато краще за кабінетних релігієзнавців. І церква в селі це величезне благо і найперше, що в кожному селі взагалі потрібно бути. Найголовніше - в церквах прославляють Христа. Потім в церквах люди хрестяться і причащаються Тіла і Крові Христа. Що може бути важливіше за це? Весь цей дешевий соціалізм, яким на Заході замінюють Христа, особливо в наш зажратий час, нічого не вартий в порівнянні з можливістю причаститись, хоча б вперше перед смертю.

Священик, який ставиться до кожної людини, як пастир до загубленої овечки, ніколи не скаже, що храмів занадто багато. Особисто я прийшов в Православну Церкву саме завдяки великій кількості храмів в Києві. Коли я проходив повз один із них (церква Миколи Набережного на Подолі, колишня УАПЦ) мою увагу привернули псалми, що там читались. Я зайшов і з того часу почав відвідувати православні храми. А храми Європи опустіли і закриваються саме "завдяки" таким реформаторам, як Даниїл, які зробили з церкву комфортненьку секту, яка з одного боку стала називати своїми обмежене коло однодумців перетворивши християн на чергову меншину, а з іншого стала загравати зі світом, намагатись бути "ближчою до людей" і "відкритішою" на такому рівні, що стала нікому не цікава. З Осіпова уже не сміюся https://youtu.be/WOgReH8OJJM 
Але Церква не секта і не гурток релігієзнавців, що самолюбуються своєю духовністю і теологічними знаннями. Церква Вселенська і для всіх!

P. S. Коли я був на Трійцю в США, храм УПЦ в США, архієпископом якої є К-ський екзарх Даниїл, був зачинений! Зачинений на Трійцю, Карл! Хоча на сайті було вказано, що служіння відбуваються щонеділі о 10:00 і храм діючий, що було видно і ззовні. Отака справжня духовність.

Інтерв'ю Даниїла:
https://www.bbc.com/ukrainian/features-46827400…

Легалізація одностатевих шлюбів у Греції:
https://tsn.ua/…/u-pravoslavniy-greciyi-legalizuvali-odnost…

#nt_orthodox

Останні новини