Блог Ольги Недавньої_image

Блог Ольги Недавньої

Чи варто гратися з вогнем

15.01.2015, 11:09

В мене величезне професійне й людське прохання до всіх українців, особливо ж – до журналістів та громадських активістів. Будь ласка, перш ніж заявляти в майбутньому щось типу «Я – Шарлі» чи передруковувати брудні карикатури на релігійну тематику, добудьте трохи інфи від спеціалістів, чи варто таке робити.

В мене величезне професійне й людське прохання до всіх українців, особливо ж – до журналістів та громадських активістів. Будь ласка, перш ніж заявляти в майбутньому щось типу «Я – Шарлі» чи передруковувати брудні карикатури на релігійну тематику, добудьте трохи інфи від спеціалістів, чи варто таке робити. Нема часу чи можливості? Тоді просто уявіть якнайбруднішу публічну карикатуру на власну матір чи доньку, батька чи сина, похабну карикатуру, як вони, наприклад, займаються свальним гріхом та інцестом на могилах Ваших бабусів та дідусів. Як Вам таке сподобається, чи сприймете Ви це як безневинний гумор, свободу слова та самовираження? Так отож… Жодній здоровій людині таке не сподобається, а саме так і сприймають подібні речі люди віруючі. Будь-якої релігії. Не берусь так казати про весь Мордор, але думаю, що і там нормальні люди будуть мати таку саму реакцію. Щоб вона притупилась – треба мати дуже брутальні й похабні народні традиції, хворобливу психіку або ж – щедрі вливання мордорських срібняків у свідомих чи несвідомих шкідників протягом тривалого часу. Бо ж принцип «Кому вигідно?» ще ніхто не відміняв… А вже зараз як вчасно відтягти увагу європейців, котрі нарешті нам допомагають, на їхні внутрішні проблеми…

То як так, це в тій Європі діється, куди ми зібрались? Ну, діється. А в нас, що, нічого сумнівного не діється? Ми завжди йдемо переможним прямим шляхом, без ніяких манівців та експериментів? Європейці вийшли проти терору, а не (лише) за свободу слова, за те, щоб у власній хаті їм ніхто не вказував, що і як робити. Це, можливо, як батьки, котрі захищають власну дитину, що б вона не накоїла.

Але розумні батьки, якщо дитинку заносить, дають їй гарного прочухана, або ж, за потребою – й лікують. Я думаю, пристрасті вляжуться і європейці самі розберуться, що і як їм далі чинити. Нам би для початку розібратися з усіма проблемами у власній хаті.

Так давайте принаймні не додавати тих проблем, їх і так вистачає! А якщо вже конче треба посміятися – то куди краще та безпечніше – над власними прорахунками та невіглаством. Ну чи в цирк піти, почитати щось прикольне. Бо блюзнірські карикатури драконять радше не Бога, а наших ближніх. Воно нам точно зараз треба?