Блог о. Михайла Мельника_image

Блог о. Михайла Мельника

Чесність та облесливість

05.12.2019, 22:12

У святій Літургії на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці читається уривок з Євангелія про відвідини Ісусом сестер Марти та Марії.

Неймовірно вражаючими є слова жінки, яка з-між народу мовила до Ісуса: «Щасливе лоно, що Тебе носило, і груди, що Тебе кормили». Напевно так сказали б усі матері та й усі люди світу. Та абсолютна Божа правда і справедливість без найменшої тіні лицемірства, не зважаючи ні на що: ні на родинні зв’язки чи що-небудь інше устами Спасителя промовила: «Справді ж блаженні ті, що слухають Боже Слово і його зберігають». З цього приводу виникає закономірне запитання: «А хто більше Пресвятої Богородиці слухав Боже Слово і, щонайважливіше, зберігав Його, тобто тримав Його у своєму серці і керувався Ним у всіх своєї думках, словах і ділах?» Без жодного сумніву – ніхто! Та надзвичайно важливо для усіх християн наступне: чи не всі ми міряємо наші взаємовідносини з нашими ближніми, нехай і нашою, але показовою на людях добротою, співчуттям і милосердям та одночасно і нашою вигодою і користолюбством задля похвали?! Нам подякують, нас похвалять, нас піднесуть… Хіба це не гординя?! На сьогодні, правду кажучи, навіть і священнослужителям і найвищих чинів варто задуматися над своїм внутрішнім станом, над своєю сердечною чистотою чи її відсутністю. Бо, на превеликий жаль, в стосунках і поміж нами, як зрештою і поміж вірянами, немає щирості, відкритості, чесності, справедливості, панує дух зверхності, зарозумілості, зухвальства, приниження і особливо – облесливості (підлещення, підлабузництво). Вищі чини люблять і особливо цінують коли перед ними принижуються і плазують. Але ж цим самим вони провокують і спонукають на важкий гріх. А облесливці і підлабузники цим користають задля своїх корисливих, кар’єрних та інших вигод, але в цьому немає ні Христа, ні Його спасенної науки, а навпаки – тут панує дух лукавого. Зрештою облесливість – це і є гріх диявола, завдяки якому він спокусив на гріх боговідступництва Єву, а через неї і Адама. Святі Отці і великі вчителі Церкви називали облесливців найпідступнішими, найбільшими і найнебезпечнішими ворогами людини. Вони завжди готові обманути, сфальшувати, зрадити і поступити нечесно до свого ближнього.

Пресвята Богородиця не чекала, не потребувала, і, без жодного сумніву не дозволила б на плазування перед Собою, тільки за те, що Вона народила Сина Божого. Повна милосердя і любові до всіх Вона першою виявляла ці чесноти до кожного ближнього і цим самим подала всім нам приклад цих спасенних чеснот для наслідування.

Пресвята Богородице, молися за нас!