Спасенний Покров Пресвятої Богородиці

15 жовтня 2017, 16:07 | Блоги | Блог о. Михайла Мельника | 2 |   | Код для блогу |  | 

Напевно немає на світі людини, яка не хотіла б мати для себе, для своїх рідних, друзів і приятелів  захисника від усіх  нещасть і хвороб, від ворогів, видимих і невидимих. Для багатьох християн такими є святі. Серед них найбільшою є Матір Сина Всевишнього – Ісуса Христа – Пресвята Богородиця, Покрову Котрої вшановуємо 14 жовтня. Тисячі чудесних об’явлень і Її заступництва по всьому світу за всю історію Церкви Христової засвідчують цю незаперечну істину.

В молитвах до Цариці Небесної віруємо і визнаємо, що вона молиться за всіх. Але ж не всі отримують Її чудесну опіку в бідах. Чому?

Матір Спасителя світу ніколи і нікому не допоможе на своє особисте бачення, розуміння і відношення. Вона діє згідно зі святими Божої правди і волі, і спасенної Євангельської науки. Її ніколи й нікому не вблагати найщирішими, найдовготривалішими слізними молитвами, якщо життя молільників-страждальців буде гріховне і противне спасенній науці Христа, якщо не буде щирого розкаяння в гріховному минулому, правдивого навернення до Бога, переродження, преображення і нового життя в Бозі, в Ісусі, в Святому Дусі. Цю істину потверджують чуда Її заступництва і порятунку багатьох страждальців. Цю істину  засвідчує Сам Господь у відомій притчі про фарисея і митаря. Її можна інтерпретувати та осучаснити до нас, що живемо у ХХІ ст., не змінюючи глибинної і спасенної суті.

 Наші молитви зазвичай зводяться до благань про здоров’я, про  особисте, рідне… А це – знак самолюбства. Але так часто поміж нами є заздрість, захланність, зарозумілість, зловтіха, злопам’ятство, користолюбство, лукавство, лицемірство, гнів, гординя, тобто  дбання про якнайкраще своє влаштування на цій землі.

І як у такому жахливому душевному стані, в такій сердечній нечистоті ми виглядаємо в очах Божих і Пресвятої Богородиці, до Якої так часто молимося?! Хіба чесно було би, щоби Вони нас вислухали і сповнили наші прохання?!  Та що вже говорити про простих вірян, коли поміж нами, священнослужителями, навіть найвищих чинів, так багато нечесності, несправедливості та інших пристрастей і пороків. Заради кар’єри, тобто вищих  посади, стану чи чину, заради великих статків і комфортів зневажаємо все праведне і святе: обманюємо, фальшуємо, підкуповуємо … А найгірше, що нерідко зухвало, зверхньо, помпезно і гордовито приступаємо до Святого Престолу до відправи. Хіба це не блюзнірство,  не відкрита зневага Самого Творця?! До цього ще й закликаємо вірних любити Матір Божу і молитися до Неї.

«Не кожний, хто промовляє до Мене: Господи, Господи! – ввійде в Царство Небесне, лише той, хто чинить волю Отця Мого, що на небі,» - сказав Христос. А воля Його свята і вирішальна для спасіння всіх. Сповнити її під силу кожному, хто буде під всесильним і всепереможним покровом Матінки Божої, якого всім  щиро бажаю.

Пресвята Богородице, покрий нас чесним Твоїм омофором і спаси нас. Амінь!

Система Orphus
Рейтинг
0
0
2коментарів

Коментарі

додати коментар 
  • velovs@ukr.net | 16 жовтня 2017, 08:43
    Коментувати коментар

    Так, справді: повсякчас оберігає та захищає правдивих вітчизняних християн простягнений над ними - у силі й благодаті Святого Духа - Покров Пресвятої Богородиці. Й це забуте грецькою Церквою свято стало на Русі одним з улюблених. Водночас ми, напевно, а надто нині, коли в ці - судячи з усього, вже "в останні роки" і "в останні дні" (Єз.38:8,16) всесвітньої Історії спасіння особливо зловісно й небезпечно диявольсько-демонічна "темрява землю вкриває, а морок - народи" (Іс.60:2), ніяк не маємо, при цьому, права геть забувати і нехтувати певних істин Христової науки. Й, зокрема, що, забезпечуючи над Своїми вірними цей могутній і надійний захист і покров, водночас Спаситель - серед інших - дав Церкві Христовій Сходу і Заходу отакі важливі заповідь і повеління: "щоб усі [Мої учні й послідовники] були єдине" і "щоб вони були звершені в єдності" та "щоб любов, Якою Ти [Отче] полюбив Мене, в них була, і Я в них" (Ін.17:21,23,26). Та всім - дійсно духовно "народженим згори" (Ін.3:3,7) Моїм вірним "ось даю вам владу наступати на змій, і на скорпіонів, і на всяку силу вражу; і ніщо не зашкодить вам" (Лк.10:19). Або, як про це ж саме напоучує св. апостол Яків, "отже, покоріться Богові та [відважно й рішуче] спротивляйтеся дияволові, - і він утече від вас" (Як.4:7). І, зрештою, "тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними [і нечестивими - внутрішніми і зовнішніми] бачити. Бо ти сказав: "Господь - надія моя", і Всевишнього ти обрав за оборонця собі" (Пс.90:8,9). У т. ч. "і того" підступного й зухвалого імперського агресора і загарбника, "хто прийшов від [країв] півночі, віддалю від вас, і вижену в землю безводну і порожню... і піде від нього сморід, і підніметься від нього смердота, оскільки він наробив багато зла" (Іоїл 2:20; Єз.39:2). І "проголосіть про це між народами, приготуйтеся до війни, збудіть хоробрих; нехай виступлять, піднімуться всі ратоборці. Перекуйте орала ваші на мечі і серпи ваші на списи; слабкий нехай говорить: "я - сильний"... Господи, веди Твоїх героїв" (Іоїл 3:9-11).

    • velovs@ukr.net | 16 жовтня 2017, 11:18
      Коментувати коментар

      Р. S. Разом з тим, аби в історичній долі нашої Батьківщини та її розмаїтого Божого люду вповні зреалізувалися відповідні, у т. ч. згадані мною вище, Божі обітниці та, загалом, увесь Господній план-задум, дуже важливо й необхідно, щоби в українському суспільстві, врешті-решт, відбулися, насамперед, глибоке й щиросердне ПОКАЯННЯ та духовне ПРЕОБРАЖЕННЯ. Тобто все те, що, безумовно, є БЛАГОДАТТЮ і ДАРОМ Божого Святого Духа. І що, вочевидь, вітчизняні християни мають - благоговійно, але водночас наполегливо і повсякчас - ПРОСИТИ й ВИМОЛЮВАТИ у всемогутнього та милосрдного Триєдиного Бога й Вседержителя. Й отут - і саме у цьому контексті - сучасний актуальний приклад якрз подібної молитви: https://kyrios.org.ua/spirituality/prayer/6045-molitva-za-spasinnja-derzhavi-ukrayinskoyi-i-vtihomirennja-v-nij-rozbratu-ta-vorozhnechi.html

Залишати коментарі можуть тільки зареєстровані відвідувачі Ввійти