Блог о. Михайла Мельника_image

Блог о. Михайла Мельника

Істинні переможці зла і гріха

12.07.2014, 17:53

«Павло і Петро – Церковні світила, які щоденно просвічують церкву, скарбники Святого Духа, просвітителі вселенної, посудини благодаті, тлумачі Святої Тройці, пояснювачі Божественного Слова… Стовпи Церкви, великі світильники вселенної.»

(Зі слова св. Івана Золотоустого на честь пам’яті святих першоверховних апостолів Петра і Павла)

Життя – це важка і безперервна боротьба добра і зла. Від неї відвернутися, втекти і її уникнути ніхто не зміг і ніколи не зможе. В цій боротьбі немає нейтральної лінії. Та хто не хотів, чи не хоче бути переможцем? А істинна перемога виключно тільки на стороні добра, бо ним є сам Господь Бог.

Сьогодні виглядає, що все людство зайнято чим завгодно тільки не цією боротьбою, від результату якої залежить вічна участь кожного. Нові ідеї насправді виявляються старими як цей світ, бо «немає нічого нового під сонцем», як давно уже сказав про це мудрий Еклесіяст і ніякий земний рай не зможе дорівнятися і замінити раю небесного. До цієї незаперечної істини завжди розбивалися і будуть розбиватися найвищі ідеї людського генія. Він приречений на повну поразку! Бо як недовершене, недосконале може створити хоч що-небудь досконале? Або, чи була на світі хоч одна людина, яка осягнула блаженство, обіцяне нашим прародичам спокусником-змієм? Також не правильно закликати будувати будь-яку спільноту за національними, культурними, історичними, територіальними, мовними і т.д. ознаками з надією, що в ній всі однаково будуть щасливі. Цього можна осягнути тільки у співпраці з Творцем, яка полягає, власне, в строгому дотриманні, без жодного винятку всіма, чеснот чесності і справедливості – цих основних будівничих принципів, на які вказав Господь. І тоді таке утворення якнайбільшою мірою буде наближене до ідеального (нам через нашу гріховність ідеалу ніколи не досягнути, але згідно з закликом Божим: «Ви маєте ставати святими й бути святими, бо Я – святий» стреміти до цього треба) і в ньому, тією ж якнайбільшою мірою, всі будуть щасливі. Ось такий Божественний світ і необхідно будувати християнам.

Грубої помилки допускаються інші ідеологи, котрі закликають: «Не бійтеся бути собою». Бо ж цей заклик оправдує без винятку всіх, і навіть безбожників. До того ж, він нагадує фальшиве дияволове «не бійся», улесливо, злонамірено і підступно мовлене Адамові. Тому необхідно закликати не боятися бути Божими дітьми – християнами і відкрито про це свідчити всьому світові.

Воістину, тільки Господь є правдивий Будівничий досконалого світу, в якому немає й тіні зла та гріха і ніколи не буде ніякої кризи. Такий висновок може зробити кожен, хто уважно і вдумливо читатиме листи святих апостолів Петра і Павла, пам’ять яких сьогодні звершуємо. Своїми глибокими духовними науками вони закликають в усьому довіритися нашому Господеві і Спасителеві всього світу Ісусу Христу, на Нього надіятися, Його і всіх ближніх, як Його любих дітей, любити жертовною любов’ю. Тільки така віра, надія і любов збудує нас, наші спільноти і приведе всіх до перемоги над злом і гріхом. Це і буде нашим спасінням. Амінь. 

Останні новини