Блог о. Михайла Мельника_image

Блог о. Михайла Мельника

Різдво Пресвятої Богородиці

21.09.2013, 00:30

Часто ми докладаємо багато зусиль для досягнення якихось земних цілей чи вигод, при цьому зубуваючи про духовну складову в нашому житті. Таким чином земне заполонює наш ум і в нас вже перемішана ієрархія цінностей, Бог є зміщений чимось іншим з першого місця. Не так було у свв. праведних Йоакима й Анни, адже Господь постійно був центром їхнього життя. Тому така вірність Богові та чеснотливе скромне життя принесло свій плід - народження Матері нашого Спасителя Ісуса Христа.

Різдво Пресвятої Богородиці

Люди тільки сповнюють закон, вкладений Господом у нашу природу, тому істинним Творцем людини, зрештою, як і всього живого творіння і світу, є Бог.

Кожна зріла, душевно здорова і свідома людина рано чи пізно задумується над тим, хто дав їй життя, для чого вона на цій землі, яке її призначення і місія.

На ці запитання дає правильну відповідь тільки Творець. За Словом Божим у Святому Письмі ми як власність Творця покликані служити Йому. Власне в цьому і полягає істинне щастя людини, тому що тільки це служіння відчиняє двері до щасливого вічного життя.

На жаль, у наш час спостерігаємо інші орієнтири і цінності, якими захоплюються дедалі більше людей. «Народити дитину, побудувати будинок і посадити дерево», – ось смисл життя, сформульований народною мудрістю. Для цього люди нерідко жертвують усім: здоров'ям, працею, розумом.

Народити дитину, виховати її згідно з духом часу, будь-якою ціною дати вищу освіту, влаштувати на престижну посаду з легкою працею і великим окладом – ось коло інтересів батьків нині. Але ж і будинок, і дерево – на короткий час. А далі... Смерть... Небуття... Вічність.

Чесно мусимо визнати, що ця важка боротьба за краще місце під сонцем охопила сьогодні мало не всіх християн. Навіть видання щораз більшої кількості духовної літератури не свідчить про зростання духовного життя в громадах (сім'ях, родинах). Читаючи і захоплюючись духовними подвигами праведників і святих минулого, чи намагаємося ми їх наслідувати і чи наставляємо на це своїх дітей?

Праведні Яким і Анна... Вони не чули спасенної науки Христа, що найперше потрібно шукати Царство Небесне, а все інше додасться. Але Господь для них був завжди і в усьому на першому місці, тому були вислухані і сповнені їхні молитви і навіть у похилому віці Господь сподобив їх народити Діву Марію, яка стала Матір'ю Спасителя всього людства.

Останні новини

Вчора