Блог Лілії Ковалик-Васюти_image

Блог Лілії Ковалик-Васюти

Шановні отці, не займайтеся агітацією в храмах, тим паче, що офіційно виборча кампанія ще не стартувала

05.06.2012, 15:56

Напередодні парламентських виборів кандидати у депутати-мажоритарники активно взялися до благодійництва. Добродійники, ясна річ, дуже хочуть, аби про їхні добрі наміри знало якомога більше електорату. Важливо також, аби про ці добрі діла розповіли люди авторитетні, знані, шановані. Зокрема, священнослужителі. Адже Церква, як відомо, є однією з найавторитетніших установ для українського суспільства з найвищим ступенем довіри.

Недавно довелося почути, як один парох запрошував на концерт тріо священиків. На перший погляд, все в нормі – священик запрошує парафіян відвідати концерт інших талановитих священиків, якби не одна суттєва деталь – спонсорував цей високомистецький і релігійний захід депутат від влади Тарас Козак. Той самий Козак, який співпрацював із Серігєм Медведучком в податковій адміністрації, а потім очолив митницю.

Потім довідалася, що й інші священики не гребують зайвий раз із вдячністю згадати ім’я благодійника. В окремих храмах Яворівського, Жовківського, Мостиського та Пустомитівського районів священики, виголошуючи після Богослужінь подяки за доброчинність, називають імена благодійників та великих меценатів – «козаків, бокалів, дубневичів». У храмах, щоправда, не звучать заклики, на кшталт: «Голосуйте за…», однак саме виголошення імен благодійників наштовхує на певні висновки, бо їх імена вже закарбувалися у свідомості вірян як людей справедливих і добрих.

Так мені здається, що священики  прекрасно усвідомлюють, що тим самим вони переступають межу допустимого – Церква не має права агітувати за жодного з кандидатів. За жодного!

Офіційно передвиборча гонка не почалася. Проте деякі отці вже зараз, м’яко кажучи, дають себе втягнути у політику, бо як інакше можна назвати те, що відразу за парканом  церкви поширюються листівки та газети зовсім не релігійного змісту.

Як вже РІСУ повідомляла, подібна ситуація спостерігалася також напередодні Великодня, коли  депутат із Жовківщини, колишній митник та податківець Тарас Козак розповсюдив серед парафіян та учнів "Молитовник для школярів та студентів". У книжці відібрано усі традиційні та маловідомі молитви. На обкладинці з однієї сторони класично є сакральне зображення, а з іншої – фото депутата Львівської облради Т.Козака (проурядова фракція "Соціальна справедливість". "Молімося за тих, хто офірують цей молитовник вам", – сказано у передмові.

У день Великодня, Різдва та інших великих свят також є традиція, коли під час або після Служби Божої священики зачитують привітання від очільників Церкви, єпископів. Після них подекуди зачитують привітання місцевих депутатів. На Мостищині, наприклад, зачитували привітання місцевого депутата-бізнесмена Ярослава Дубневича та його брата Богдана (партія "Відродження"), які є меценатами у Мостиському, Пустомитівському районах.

Священики радше прислухались би до слів Глави УГКЦ Патріарха Святослава, який 18 січня 2012 року під час візиту в Черкаси заявив, що Українська Греко-Католицька Церква докладає всіх зусиль для того, щоб жодна партія не використовувала її в політичній боротьбі. 

"Мене сьогодні запитують, чому так довго будується Патріарший собор у Києві. Мовляв, скільки виборів пройшло, а ми ніяк його не можемо побудувати. Це приклад того, що ми не хочемо ставати на бік тієї чи іншої політичної сили", –  сказав Глава УГКЦ Патріарх Святослав.

Таку ж думку свого часу висловлював екс-глава УГКЦ кардинал Любомир (Гузар), який неодноразово заявляв про невтручання УГКЦ у політику.

Така позиція Церкви повинна застосовуватися і до депутатів-мажориторників, які, пройшовши у парламент, як правило, беруть сторону тієї політичної сили, яка готова лобіювати їх бізнесові інтереси. Отож, шановні отці, у такому разі на вас також лежатиме відповідальність за їх вчинки.

І ще одне: справжня доброчинність імені не має.

Останні новини