Блог Костянтина Тетерятникова_image

Блог Костянтина Тетерятникова

Багатодітний батько, пастор домашньої церкви, християнин з маленької букви.

УКРАЇНА БЕЗ СИРІТ, МРІЯ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?

19.11.2018, 14:22
Аналітична стаття про працю християн по вирішенню проблеми сирітства в Україні.

Одне з небагатьох служінь суспільству, яке вдається християнам різних конфесій, це служіння дітям сиротам. Ще одна тема, де церква виявилася затребуваною, це реабілітаційні центри для нарко- та алко- залежних, але це окрема тема, обговорення якої вимагає особливої уваги, тому ми розглянемо тільки тему служіння сиротам.

Що роблять християни в цьому плані? Вони організовують фонди і їдуть в інтернати і дитячі будинки, щоб відвідувати дітей на вихідних. Вони створюють прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, беруть під опіку дітей і всиновлюють. Таким чином вони стикаються з ранами суспільства, які вони готові зцілити. Таке служіння, яке з задоволенням віддає церкві держава, не всіма сприймається як заклик до дії. На одній з конференцій деякі християни підкреслили, що в їх амбіції входить більш серйозний вплив на суспільство, ніж участь у сирітської темі. Але стати по справжньому впливовими церква може тільки якщо буде перебувати в гущі цього світу, відповідаючи на їхні запити. З іншого боку, а чи потрібно нам бути впливовими? Адже церква, говорить про Бога самим фактом свого існування. Якщо вона готова подібно «доброму самарянину» з притчі Христа перев'язувати рани пораненим і лікувати хворих, цього достатньо на мій погляд, щоб бути впливовими в суспільстві. А сирітська тема - це те, що гармонійно вписується не лише в діяльність церкви, але і в її богослов'я. Тим більше, на сьогоднішній день християнські церкви досить активно працюють в служінні сиротам в Україні.

Наприклад, протягом двох днів, 10-11 листопада цього року в різних містах України проходило п'ять різних подій, в центрі яких була молитва за дітей сиріт. Це не тільки Київ де проходив конгрес «Надія для сиріт» в центральній баптистській церкві в суботу і молитва в Українському домі в неділю, але це і Рівне, і Одеса, і Запоріжжя. Практично в більшості євангельських церков України минулої неділі звучала молитва про сироту і віруючі просили Бога, щоб Він послав кожній сироті сім'ю. І їх в нашій країні на сьогоднішній день налічується близько 6 тисяч з 106 тисяч дітей, які перебувають в інтернатах і дитячих будинках.

На превеликий жаль близько 100 тисяч дітей в нашій країні живуть в інтернатах, при цьому у них є батьки. Деякі з них позбавлені батьківських прав, а багато хто не позбавлені, але вони не виконують своїх батьківських обов'язків. По-думці уповноваженого президента України з прав дітей Миколи Кулеби, який перебуваючи на цій посаді, підкреслює свою приналежність до євангельської церкви, - «служіння сиротам - це пріоритетне служіння церкви». І це дійсно так.

Кулебою було відзначено, що активне служіння церков сиротам почалося 15-20 років тому і принесло багато результатів. так з 100 000 дітей сиріт в Україні - 50 тис. під опікою і 30 тис. усиновлені. І в цьому велика заслуга християнських церков, які відкрили для себе цю область служіння по лікуванню ран суспільства.

Турбота церков про сиріт має пряму біблійну основу. У посланні Якова говориться, що справжня побожність або благочестя - це служити дітям сиротам (Якова 1:27). Християни розуміють, чому вони допомагають дітям сиротам, щоб їм служити, виховуючи і усиновляючи їх. Тому що це вияв вдячності Богу за Його усиновлення нас і для того, щоб множити Божу Славу через усиновлення.

Кілька років тому, коли створювався Альянс «Україна без сиріт», не всі вірили, що ця назва колись стане реальністю в Україні. Так ось, один із співзасновників альянсу, вже покійний Любомир Гузар сказав, що це можливо, адже «неодмінно з'явиться той, хто полюбить сироту!».

Тут потрібно відзначити, що ще 8 років тому, в Україні налічувалося близько 36 000 сиріт, які потребують усиновлення. Сьогодні їх значно менше, але все одно проблема сирітства існує! Адже ще близько 600 тис дітей живуть у вкрай поганих умовах в своїх сім'ях, а двоє з десяти випускників інтернатів гинуть протягом перших двох років життя після випуску з спеціалізованих установ. Сім з десяти потрапляють на лаву підсудних і тільки 1-2% як-то соціалізуються в суспільстві.

Основна причина такої сумної статистики - це непристосованість їх до життя. Але, як показав досвід останніх десяти років, прийомні сім'ї зробили різницю в цій статистиці! Церкви в Україні мають потужний ресурс, який дозволяє остаточно змінити ситуацію щодо сирітства в Україні.

Останні новини