Блог Дениса Коляди_image

Блог Дениса Коляди

Як пастор Дітріх Бонгьоффер молився про долю нацистської Німеччини

04.02.2020, 23:44
Як пастор Дітріх Бонгьоффер молився про долю нацистської Німеччини - фото 1
"По правді кажучи я молюся про поразку мого народу у війні, бо це єдиний шлях розплатитися за страждання, заподіяні моєю країною світу!"

"По правді кажучи я молюся про поразку мого народу у війні, бо це єдиний шлях розплатитися за страждання, заподіяні моєю країною світу!"

Дітріх Бонгьоффер

Так молився Пастор Дітріх Бонгьоффер про долю нацистської Німеччини. І не просто молився, а в час коли більшість суспільства була під чарами "молодого, харизматичного лідера", пастор вже тоді бачив темряву, що ховалася в серцях людей. І не просто бачив, а став голосом совісті цього народу. Такі постаті як Бонгьоффер були тими горнилами, що допоможуть німцям переплавити душу власного народу і очистити та окропити її кров'ю мучеників.

Коли в 39тому почалася війна Дітріх вирішує повернутися з США (на той час він перебував в Америці і йому пропонували залишитися). Тоді він напише "
«Я повинен пережити цей складний період нашої національної історії разом з християнами в Німеччині. У мене не буде права брати участь у відродженні християнського життя після війни, якщо я не розділю з моїм народом випробування цього часу ... »

І пастор, не просто повернувся, а готовий був діяти. Він відкрито засуджував Гітлера і водночас звинувачував в псевдо християнстві німецьке духовенство, яке підписало договір з дияволом, лише б зберегти свої позиції.

Його сповідуюча церква - маленька група вірних духу Євангеліє, не могла нічого зробити проти сили тоталітарної машини. Але Він все одно ішов на крайні міри. Він був переконаний, що не зробити нічого що б подолати зло - це те саме що і вчинити зло. Тому бувши пацифістом, він все одно, взяв участь у замаху на Гітлера. Який провалився і в 1943 році - пастора арештували.

Він вже ніколи не побачить вільної Німеччини. Ніколи не вийде за кафедру, що б говорити про живого Бога в час мертвої релігії. Ніколи не обійме свою наречену...

9 квітня, 1945 року пастора було страчено. Останніми словами пастора перед смертю, за словами очевидців, було повне віри і правдивої сміливості "Це не кінець. Це лише початок нового життя"

І він виявиться правим. Через місяць нацисти будуть переможені, а Він буде переможцем... Його слова про участь у відновленні своєї батьківщини будуть пророчі. Адже його погляди, його листи з в'язниці, як і історія Його свідчення, буде тим світлом що не дало темряві повністю заволодіти душею Німеччини.

Для мене Він назавжди залишиться прикладом справжньої любові до свого народу, вірності Богові і любові.

Він народився сьогодні - 4 лютого, 1906р.

З днем народження пасторе!