Блог Дмитра Горєвого_image

Блог Дмитра Горєвого

Релігієзнавець, релігійний журналіст, співзасновник інтернет-проекту Cerkvarium, директор Центру релігійної безпеки

Як у Московському патріархаті роблять фейки про Хресну ходу ПЦУ

01.08.2019, 12:37
Як у Московському патріархаті роблять фейки про Хресну ходу ПЦУ - фото 1
В УПЦ (МП) провели цілу інформаційну спецоперацію для дискредитації Хресної ходи ПЦУ

У середовищі УПЦ (МП) почали розганяти новину про те, що ПЦУ начебто бреше і використовує фото з Хресної Ходи Московського патріархату. На підтвердження вони наводять скріни з відео.

Хода 1

Автором оригінального посту став нєкій Александр Вознесенский. Я маю сумнів, що це реальна особа. Жодної власної фото та відсутність інформації про користувача у профілі, проте багато скрінів та постів проти ПЦУ, УГКЦ та української влади. Я вважаю, що це такий спільний акаунт пропагандистів Московського патріархату в Україні. Через нього закидають різні «брудні» публікації, за які можна подати до суду. А оскільки акаунт чітко не ідентифікує особу, то можна не хвилюватися щодо судових справ.

Так ось цей «груповий» акаунт і розшарив відео. І тут саме цікаве. Наводиться скрін з ютуб каналу Krest Hod.

Почнемо з того, що це не офіційний канал ПЦУ. Більше того, цей канал був створений 25 липня 2019 р., тобто за пару днів до самих хресних ходів. На каналі 3 відео: хода УПЦ (МП), ПЦУ та УПЦ КП. Канал має 5 підписників. Три відео разом узяті мають близько 650 переглядів. Не багато.

Хода 2

Вже на цьому етапі можна зробити висновок, що це якийсь підозрілий канал, який не тільки не афілійований з ПЦУ, а й незрозуміло для чого створений.

Однак дивимось саме відео. Це дійсно відео з літургії та Хресної ходи ПЦУ. Однак на 23 хвилині відео припиняється і хвилину показується картинка з Хресної ходи УПЦ (МП), а потім знову вмикається відео літургії. Це повторюється і в кінці відео. Це свідчить про те, що автор відео свідомо записував літургію ПЦУ, а потім два рази зробив монтаж вставивши зовсім інші зображення з Хресної ходи УПЦ (МП), яка була напередодні.

Саме це фото і розганяють прихильники УПЦ (МП) для критики ПЦУ у начебто крадіжці зображення. Ця інформаційна акція має на меті «довести», що у ПЦУ начебто настільки мало вірян, що ця церква не користується підтримкою українського народу, що у новоствореній церкві навіть змушені красти фото з Хресної ходи УПЦ (МП). Чия це риторика про не чисельність ПЦУ? Правильно, Московського патріархату. Ну і ще одного російсько-німецького соціолога, передайте йому там вітання.

Жодна притомна людина з ПЦУ не буде так тупо і очевидно підставляти себе і церкву. А, отже, у мене є всі підстави вважати, що це спланована інформаційна кампанія УПЦ (МП) проти ПЦУ. Їхні активісти створюють провокативну новину, а потім самі ж її розганяють.

Звичайно можна звинуватити мене у параної, однак УПЦ (МП) вже ловили на такому. Моя колега Тетяна Деркач аналізувала такі дії (ось тут і ось тут).

Шановні московсько-православні, ви можете скільки завгодно намагатися проводити кампанії з дезінформації ‒ ми їх все одно виявимо і спростуємо.

Останні новини

Вчора