Блог Дмитра Горєвого_image

Блог Дмитра Горєвого

Релігієзнавець, релігійний журналіст, співзасновник інтернет-проекту Cerkvarium, директор Центру релігійної безпеки

Про провокації щодо храмів

20.02.2019, 13:24
Кому вигідні підпали церков?

Служба Безпеки України викрила план щодо вчинення провокацій проти храмів різних конфесій. Багато хто задається питанням ‒ кому це вигідно та хто за цим стоїть. Це вигідно передовсім тим, хто хоче показати, що в Україні є релігійні протистояння, гоніння та переслідування. Ці сили хочуть довести, що українці нетерпимі, нецивілізовані, а Україна це failed state. Думаю, ні для кого не секрет, що за цим стоїть Росія. Це було підтверджено і самою СБУ. Виконавцям пропонували по 2000 доларів США.

Також такий розвиток подій вигідний і для Московського патріархату. Представники РПЦ постійно лякали Вселенського патріарха гоніннями в Україні, у наслідок надання Томосу. Зокрема про це йшлося під час перемовин патріархів Варфоломія та Кирила у Стамбулі, у серпні 2018 року. Цим же постійно лякав Новинський, виступаючи з різних трибун.

Більше того, в УПЦ (МП) існують відповідальні за збір та донесення відповідної картинки "гонінь" до правозахисник та інших міжнародних організацій. Європейськими структурами опікується єпископ Віктор (Коцаба), а американськими єпископ Гедеон (Харон). Тобто ми бачимо, що працює налагоджена схема: своїми ж руками робимо провокації, своїми ж руками їх документуємо і жаліємось до правозахисних організацій.

Мені дуже дивно, коли представники церкви, роз'їжджаючи на мерседесах, носячи хрести з коштовним камінням розповідають про гоніння. Нещодавно митрополита з окупованих територій зупинили на контрольно-пропускному пункті і опитали у якості свідка. Все, тепер по всім каналам Московського патріархату тиражуються новини про гоніння.

Вони звикли бути небожителями, вони звикли, що можна порушувати закон, бути над ним. А коли до них почали ставитися, як до звичайних, рядових громадян ‒ вони вибухнули ‒ "гоніння". Єпископи не звикли, що до них можуть ставитись без усіх цих "Ваше Високопреосвященство", а лише як до звичайного громадянина. Це їх більше всього дратує.

Нічим іншим, як цілеспрямованою кампанією проти України, як держави це не назвеш. При чому така кампанія активно провадиться саме за кордоном. Так, наприклад, у 2016 р. УПЦ (МП) їздила до Нідерландів, переконувати не ухвалювати рішення про ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, мовляв тут гоніння і релігійні переслідування.

Підсумовуючи. Провокації триватимуть, УПЦ (МП) і надалі буде документувати будь-який інцидент, навіть побутові конфлікти, лишень би показати, як їх в Україні начебто пригнічують. ФСБ РФ знайде нових виконавців, які за гроші будуть готові зробити все що завгодно.

Українській владі необхідно і надалі системно мониторити цю ситуацію, викривати заплановані провокації, а також формувати фахове представництво для закордонних майданчиків, на яких опонувати брехні про гоніння УПЦ (МП) в Європі та США.

Останні новини

Вчора