Блог Дмитра Горєвого_image

Блог Дмитра Горєвого

Релігієзнавець, релігійний журналіст, співзасновник інтернет-проекту Cerkvarium, директор Центру релігійної безпеки

Чи коректно вважати, що Україні вже надали томос?

30.11.2018, 13:55
Пояснює релігієзнавець

На синоді Вселенського патріархату у Стамбулі схвалили два документи — фінальний текст Томосу про автокефалію та пропозиції до статуту майбутньої української церкви. Наступним кроком має стати об’єднавчий правосланий Собор, на якому має бути ухвалений цей статут. Голові української церкви, якого оберуть на цьому соборі, вручать Томос.

Про це журналістам сказав президент Порошенко та офіційний представник України Ростислав Павленко. Цей Томос ще не оприлюднили, оскільки його мають надати після об’єднавчого Собору, який проведуть українські єпископи. Вони оберуть керівника, і вже керівнику єдиної церкви буде виданий цей документ.

Щоб було зрозуміло: Томос — це як декларація про незалежність, а статут — як Конституція. У Томосі в загальному вигляді буде прописана певна модель управління церквою, і вже вона слугує фундаментом для статуту. Статут детально описуватиме повноваження голови церкви, повноваження синоду, соборів тощо. Сьогодні була ухвалена кінцева редакція Томосу, а також пропозиції до статуту. Сам статут має ухвалити сам об’єднавчий собор, але, аби ухвалений документ не суперечив Томосу, Константинополем були опрацьовані ці пропозиції до майбутнього статуту.

Дату об’єднавчого собору має невдовзі оголосити Вселенський патріарх. Очікується, що він відбудеться у грудні.

 

Джерело - Громадське радіо

Останні новини

Вчора