Блог Дмитра Горєвого_image

Блог Дмитра Горєвого

Релігієзнавець, релігійний журналіст, співзасновник інтернет-проекту Cerkvarium, директор Центру релігійної безпеки

Як віруючих УПЦ (МП) будуть використовувати на виборах?

21.11.2018, 09:03
Як віруючих УПЦ (МП) будуть використовувати на виборах? - фото 1
УПЦ (МП) веде активну дезінформаційну кампанію. Сьогодні я розповім вам про один із прикладів такої кампанії.

УПЦ (МП) веде активну дезінформаційну кампанію. Сьогодні я розповім вам про один із прикладів такої кампанії.

При багатьох парафіях УПЦ (МП) створені оперативні канали зв'язку через вайбер-групи. За типом шкільних та дитсадівських, в яких молоді батьки ведуть переписку. Минулого тижня по вайберским церковним групам пройшла "рознарядка" масово репостити відео зі сторінки телеканалу "Інтер" з анонсом передачі з митрополитом Онуфрієм "Слово Предстоятеля". Те, що це банальний копіпаст "Слова пастиря" патріарха Кирила, який медійно розкрутився завдяки знаменитим "п'ятихвилинкам для ЗМІ", і так ясно. В принципі, реклама відеопередач з лідером своєї релігійної організації - нормальне явище, в якому немає нічого протизаконного.

Однак я звернув увагу на одну особливість з тексту розповсюджуваного повідомлення. Наводжу повний текст з оригінальної пунктуацією:

"Владыка Климент прислал такое смс: Доброе утро! Прошу в соцсетях делиться именно этой ссылкой на ФБ, она будет таргетироваться, это важно! И прошу передать это по другим группам".

Владика Климент — очевидно архієпископ Климент (Вечеря), глава Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП). Просто тому, що іншого "владики Климента" в УПЦ (МП) немає. Климент (Вечеря) - офіційний спікер Церкви.

Але це не найголовніше. Інтерес представляє слово "таргетінг". Таргетінг - інструмент реклами, яким визначається цільова аудиторія. Особливості реклами в фейсбуці в тому, що можна встановлювати рекламу з певним змістом під тих користувачів, які поділилися якимось посиланням, або лайкнули якусь сторінку. Так ось, ті хто поділився відео, яке розсилав єпископ Климент, тепер таргетуються. Це значить тепер їм як окремій групі можна показувати рекламу.

Що це означає? Що за допомогою офіційного спікера УПЦ (МП) арх. Климента прихожан цієї Церкви формують в окрему групу, якій можна показувати специфічну рекламу.

Кому це потрібно? Почну здалеку. Подібний метод таргетування був використаний на виборах Президента США в 2016 році. Було проведено аналіз потенційної аудиторії і виділено кілька груп зі спільними інтересами. Потім використовуючи ці інтереси користувачам пропонується певного роду реклама. Знаючи настрої такої групи можна подати їм таке рекламне повідомлення, яке вони приймуть. Саме так і вчинили на виборах Трампа. Кожній групі виборців пропонувалася реклама, що відповідала їхнім інтересам. Саме тому і Трамп здавався виборцям кандидатом, який виконає саме їх очікування.

Повернемося до нашого контексту. Якби УПЦ (МП) хотіла проводити самостійне таргетування аудиторії, вони б використовували церковний ресурс. Хоча б тому, щоб потім розсилати рекламу саме через нього. Оскільки вони таргетували через телеканал "Інтер", то і використовуватися соціальна група віруючих УПЦ (МП) буде саме "Інтером", а не Церквою.

Навіщо це телеканалу? Думаю не буде великим відкриттям, якщо я скажу, що "Інтер" медійно обслуговує проросійські сили в Україні, а саме Опозиційний блок. Причому групу Фірташа-Льовочкіна, тоді як у групи Ахметова є свій канал "ТРК Україна".

В Україні в наступному році будуть парламентські і президентські вибори. "Інтер" - це їхній головний медійний ресурс. Для грамотної інформаційної кампанії необхідно кожній з груп проросійського електорату пропонувати саме той порядок, який сприйме ця група.

Для активних віруючих УПЦ (МП), які виступають проти автокефалії, проросійські політики зможуть запропонувати ідею "захисту канонічного православ'я" (як це робила Вітренко на виборах в середині 2000-х) і обіцяти, що якщо за них проголосують, то ці політики скасують це рішення.

Найцікавіше в тому, що в такій кампанії з відстеження та маніпулювання віруючими бере участь цілий архієпископ цієї Церкви. І не рядовий - а спікер - фактично обличчя та "говоряча голова" УПЦ (МП).

Пам'ятаю, з десяток років тому, УПЦ (МП) всіляко підтримувала в суспільстві настрої проти кодів, податкових номерів. Вони обґрунтовували це тим, що таким чином віруючими людьми можна буде маніпулювати, їх змусять робити речі, які суперечать їхній вірі. І ось через кілька років, Церква бере участь в інформаційно-психологічній кодованій операції проти своїх же віруючих, від якої раніше застерігала своїх прихожан. Причому застерігала дуже гібридно, паралельно налаштовуючи проти власної держави. Тому як під розмови про коди і тотальний контроль з боку Антихриста, проводилася ідея про богоборчий характер державної влади, яка хоче спокусити людей, відвернути від православ'я, від істини, "русского міра" з Кремлем на чолі. Це все було б позицією Церкви, якби не одне "але" - цей рух активно функціонував в Україні, і майже ніяк не діяв в Росії. Як говорить орденоносець РПЦ Дмитро Кисельов: "Совпадєніє? Не думаю!".

У сухому залишку: УПЦ (МП) планує використовувати власних прихожан у виборах для забезпечення результатів проросійським силам. У той же самий час її спікери намагаються переконати всіх навколо, що Церква поза політикою. А коли це не виходить, із здивованим обличчям запитують - "Чому нас так не люблять?".

І ці люди нас вчать моралі.

Останні новини

Вчора