Блог Дмитра Горєвого_image

Блог Дмитра Горєвого

Релігієзнавець, релігійний журналіст, співзасновник інтернет-проекту Cerkvarium, директор Центру релігійної безпеки

Як підгорає від української церковної незалежності в РПЦ

24.08.2018, 20:49
Така показова реакція найкраще свідчить про те, що дійсно по церковній лінії йде вплив на населення, і що українська паства дуже багато символічно і статистично працюють на Москву.

Є такий анонімний телеграм канал «Церквач». Вони пишуть непогану аналітику про Московський патріархат. У них не тільки гарний рівень, а й зв'язки в Синоді. Це дає їм переваги у вигляді частих інсайдів. Вони опозиційно налаштовані до верхівки церкви і постійно їх критикують. У цьому світлі вони цілком адекватні.

Але як же в них сьогодні пригоріло від виступу Президента України. Петро Порошенко абсолютно справедливо зазначив, що отримання Томосу є політичною подією.

«Нехай сьогодні нас почують і у Константинополі, і у Москві, і у Ватикані: в нас є твердий намір розрубати останній вузол, яким імперія відчайдушно намагається прив'язати нас до себе. Ми сповнені рішучості покінчити з неприродним і неканонічним перебуванням значної частини нашого православного співтовариства в залежності від російської Церкви.

Хрещення прийшло до нас від Константинопольської Церкви-матері, і саме з Києва розійшлося широкими просторами Східної Європи. Українське християнство має більш ніж тисячолітню історію, власну богословську, літургійну і церковну традицію.

Питання томосу про надання автокефалії Української Православної Церкви виходить далеко за межі сфери релігії. Він з того ж ряду, що і зміцнення армії, захист мови, боротьба за членство в ЄС і НАТО. Це ще один стратегічний орієнтир на нашому історичному шляху, вагома складова нашої незалежності».

Церквач вирішив спробувати в гумор (спойлер - невдало), бо реальних аргументів в рукаві не було.

«Власна церковна традиція, очевидно, полягає в навішуванні на ікони рушничків та дезінфекції лжиці під час причастя над палаючими свічками. Ну і в переході на українську мову замість церковнослов'янської, незважаючи на постійні посилання на сиву давнину» - пишуть «опозиційні аналітики».

В українському православ'ї дійсно були свої, відмінні від Московського царства, літургійні традиції. Була і виборність духовенства, і календарні особливості, і обрядові традиції, і унікальна церковна архітектура, феномен духовних братств, потужна богословська школа в Могилянці, звідки, до речі і прийшла система освіти до Росії. Все це було нівельовано і ліквідовано Синодальної Церквою. Замість цього ми іноді і понині маємо, навіть у волинських та закарпатських селах, типово російські традиції Православ'я.

Подібна реакція дуже показова. Вона демонструє, що так звані «опозиціонери» і «демократи» в РПЦ на перевірку виявляються не краще ніж авторитарне керівництво. Адже якщо ви дійсно прихильники демократії, то не стали б виступати проти незалежності української церкви від російської, керівництво якої ви постійно критикуєте.

Така показова реакція найкраще свідчить про те, що дійсно по церковній лінії йде вплив на населення, і що українська паства дуже багато символічно і статистично дають Москві. У РПЦ усвідомлюють, що цьому прийшов кінець, тому і так нервують. Причому, як в керівництві церкви, так і в опозиції.

Ну а нам своє робити. З Днем Незалежності України.

P.S. Переконаний, что незабаром святкуватимемо День Церковної Незалежності України.

Останні новини