Блог Дмитра Горєвого_image

Блог Дмитра Горєвого

Релігієзнавець, релігійний журналіст, співзасновник інтернет-проекту Cerkvarium, директор Центру релігійної безпеки

Боти-"богослови" vs автокефалія

04.08.2018, 20:25
Боти-"богослови" vs автокефалія - фото 1
Як церква не соромиться діяти зовсім у не моральний спосіб

Ми вже звикли до практики, коли в соціальних мережах орудують боти. Вони дуже часто приходять в коментарі відомих політиків, блогерів або активістів, і залишають негативні відгуки на ту чи іншу, майже завжди політичну, тему. В принципі не дивно, коли одні політичні сили використовують ботів для дискредитації своїх опонентів. Однак нещодавно я зіткнувся з тим, що ботів можуть використовувати і для церковних потреб, в обслуговувані «інтересів» тієї чи іншої юрисдикції.

Примітка. Боти це такий специфічний тип користувача соціальних мереж, який намагається переконати оточуючих, що він реальний персонаж, хоча, швидше за все, це або анонім, або автоматизована програма. Зазвичай у ботів порожній акаунт, у них або взагалі немає особистих фотографій, або замість них квіти, котики, портрети якихось моделей, завантажені з інтернету. У бота майже не буває постів з особистим підписом, найчастіше це стандартні репости без власної думки. Акаунт бота часто «свіжий», тобто створений не більше року тому.

Почалося все з того, що я розмістив новину про можливу дату дозволу українського церковного питання.

«Озвучено можливу дату розгляду українського церковного питання Константинополем.

З 1 по 3 вересня пройде засідання Зборів єпископату Вселенського патріархату. Важливо розуміти, що в практиці Помісних Православних Церков принципово важливі рішення приймаються наступним чином. Спочатку засідання Синоду (вузьке коло впливових єпископів) на якому приймається рішення, а потім Собор або збори всього єпископату, на якому обговорюється і остаточно затверджується рішення.

Не виключено, що найближчим часом буде вирішуватися «українське церковне питання».

У самій новини вказується причина засідання. Будуть «розглядатися питання, що стосуються Матері-Церкви і, в більш загальному плані, православ'я».

По-перше, Вселенська Патріархія на загальноправославних зустрічах не називає себе «Матір-Церква», такий епітет використовується тільки коли мова йде про Україну або Київську митрополію.

По-друге, Томос дійсно перекроїть увесь православний світ.

Що ж стежитимемо за подальшими повідомленнями Фанара і чекатимемо на Синод і Собор».

І все було б нічого, якби я не звернув увагу на репости цієї новини. Під репостами інших користувачів Фейсбуку стали з’являтися приблизно однакові за структурою коментарі. Суть яких зводилася до того, що вирішення церковного питання це брехня і влада намагається таким чином відволікти населення. Деякі коментарі були однакові, а деякі відрізнялися лише одним-двома словами, але зміст при цьому залишався таким самим.

180804_1.jpg

180804_2.jpg

Вельми примітні імена користувачів, які залишили подібні відгуки. Елеонора, Степаніда, Інеса, Камілла, Євдокія... Тобто досить рідкісні імена, які нечасто зустрінеш в повсякденному житті. Ну і звичайно у всіх порожні профілі, і більшість акаунтів створено в травні місяці.

Показово, що майже всі коментарі були залишені приблизно в один і той же час. Близько опівночі в ніч з 31 липня на 1 серпня, через 12 годин після мого початкового поста.

Також дуже важливо, що дані персонажі приходили в коментарі не до мене, або до колег-релігієзнавців, а до іншим користувачів, які, швидше за все, не відразу можуть дати професійну відповідь на церковну тему. Це наводить на думку, що перед нами не просто автоматична реакція програми на ключові слова «Томос», «автокефалія», «УПЦ», «Константинополь» та інше, а свідома і спланована інформаційна міні-диверсія.

Більше того, імена та прізвища ботів були російські. Швидше за все, це боти-коментатори для російських потреб (Ольгіно), а не для внутрішньо українських. Оскільки останні зазвичай намагаються видавати себе за українців, пишуть українською і вибирають типово українські прізвища. Це говорить про те, що замовлення на таку, з дозволу сказати, акцію було, швидше за все, з Росії. Цілком ймовірно, що з РПЦ. У всякому разі, якби в цьому була зацікавлена ​​УПЦ (МП) або її політичні спонсори, тоді і боти були б «українські».

Про що свідчить ця ситуація? По-перше, тема автокефалії дуже болюча для Російської Церкви і Московська патріархія буде готова піти на все, щоб не допустити церковної незалежності України. Так що боти це ще квіточки. По-друге, на протидію автокефалії виділені серйозні кошти, які будуть використовуватися на всіх можливих напрямках: від проплачених кишенькових експертів до ботів, кібер атак і зломів. По-третє, противники автокефалії усвідомлюють, що у них немає реальних аргументів. Вони можуть або маніпулювати, або брехати. Вони розуміють, що будь-який користувач, який більш-менш орієнтується в церковній темі, розіб'є їхню позицію в пух і прах. Тому вони не йдуть в коментарі до релігієзнавців або журналістів.

Єдина порада, яку хочеться дати в ситуації, що склалася – не довіряйте всьому, що пишуть. Перевіряйте інформацію, шукайте джерело новини, співставляйте дані, порівнюйте коментарі і пости. Загалом, дотримуйтеся інформаційної гігієни і, будь ласка, не поширюйте фейки, навіть якщо вас переповнює почуття «зради».

Останні новини

Вчора