Блог Тетяни Шпайхер_image

Блог Тетяни Шпайхер

Підсумувати, не сумуючи або Про патріарше десятиліття

23.01.2011, 20:38

22-23 січня в УГКЦ відбудеться святкування десятиліття патріаршого служіння Блаженнішого Любомира. Це подія, яка задасть тон церковному життю УГКЦ у 2011 р. З одного боку – це підсумок, а з іншого – початок.

Коли сьогодні говорять про патріарше служіння Блаженнішого Любомира, то мають на увазі саме його працю на шляху утвердження УГКЦ як Патріаршої Церкви. Очевидно греко-католицький патріархат поки не визнано, але він відбувається саме завдяки тому, що відбувся Патріарх. Близьке і далеке майбутнє УГКЦ залежить також від того, чи відбудуться як патріархи майбутні церковні очільники УГКЦ. Можна сміливо сказати, що Любомир Гузар – перший, хто всього лиш за 10 років відбувся як Патріарх.

Підсумовувати першу десятку діяльності Любомира легко. Численні представники духовенства та активні миряни радо діляться своїми враженнями про патріарха. Я б сказала, що сьогодні навіть немає таких християнських чеснот, яких  би йому не приписували. Пастир, Людина, далекоглядний стратег, Батько, муж молитви, взірець смирення, перераховувати чесноти можна дуже довго. І кожен висловлює своє захоплення. А це лише перший десяток років його діяльності.

Усім на подив, у цьогорічному рейтингу впливових греко-католиків в газеті «НАШ СОБОР» немає Патріарха. Його вплив поширюється далеко поза межами УГКЦ. Він понад рейтингом. Будучи глибоко смиренною особою він впливає на найбільш впливових і стає близьким навіть до тих, хто найдальше. І тому сьогодні можемо сміливо сказати, що підсумувати перше десятиліття не сумно, бо дивлячись на  такого патріарха, щораз більше відчуваємо себе патріаршою Церквою.

Підсумовувати не сумно навіть попри нелегкі суспільно-політичні обставини, бо патріарх не розгублюється і не втрачає оптимізму. Він демонструє рішучу громадянську позицію і сміливо говорить про найболючіше. «НАШ СОБОР» щиро вітає Патріарха  з першим десятиліттям його служіння. На многая літа Ваше Блаженство.

Електронну версію видання можна переглянути тут: