Блог Дмитра Тируся_image

Блог Дмитра Тируся

Воскресіння, яке єднає

02.05.2016, 13:05
Свято Пасхи в Краматорську!

 

Минулого року я святкував Пасху на Сході. Щоб туди потрапити, я разом з другом проїхав автостопом від Львова до Краматорська і це для нас вже було свято.

Подію тоді влаштовувала організація “Вільна хата”, яку ми також називаємо “Вільха” і для тих то не в темі, розповідаю далі. Після визволення Краматорська приїхали волонтери відбудовувати післявоєнне місто. То був один з проектів “Львівської освітньої фундації”, який називається “Будуємо Україну разом”. Після роботи всі збиралися відпочивати і так виникли перші зібрання молоді місцевих та волонтерів.

Коля Дорохов вирішив з цього всього створити молодіжну організацію, а надихнув його львівський проект Фредра 61. Такого в Краматорську ще не було і тому він спільно з львівськими волонтерами заснував проект “Вільна хата”. Про це можна дуже багато розповідати, а детальніше про це можете прочитати тут.

Навесні 2014 року святкування Великодня проходило радісно. Біля Краматорська у с. Веселому є греко-католицька Церква, парохом якого є о. Василь. Волонтери “Вільхи” допомогли отцеві забезпечити пасками убогих осіб. На Службі Божій з нами також були протестанти і я вперше в житті бачив, як вони кропили паски освяченою водою. Це була велика радість.

Далі ми влаштовували гаївки у місцевому парку “Ювілейний”. Відбулась прем’єра такого великого свята Воскресіння для Краматорська і також був організований рок-концерт та концерт за участю гурту “Рутина”. Козаки варили куліш, вибивали пам’ятні монети, ми грали в різні забави, поруч був пасхальний ярмарок. Людей зібралося не менше, аніж біля атракціонів. Свято вдалося.

В буквальному сенсі слів, Христове Воскресіння поєднало Схід та Захід. І коли до Львова переважно приїжджають святкувати за Збруча, до Краматорська приїхали і допомогли влаштувати свято ми – львів’яни.

Цього року у Краматорську також відбувається святкування #етнофестиваль #гаївки. Волонтери надалі робитимуть свято, а від нас залежить, щоб ми прийняли Схід та не відкидали його. Як сказав філософ Роман Кісь: ''Не тоді закінчиться війна, коли ми таки виженемо окупантів з українських земель, а лише тоді, коли ми з любов’ю жителів Донбасу пригорнемо, як квочка курчат’’.