Блог Олександра Рудинця_image

Блог Олександра Рудинця

Пасторські настанови для побудови щасливої сім’ї

18.04.2014, 17:08

Матвія 19:4-6«А Він відповів і сказав: Чи ви не читали, що Той, Хто створив споконвіку людей, створив їх чоловіком і жінкою? І сказав: Покине тому чоловік батька й матір, і пристане до дружини своєї, і стануть обоє вони одним тілом, тому то немає вже двох, але одне тіло. Тож, що Бог спарував, людина нехай не розлучує!»

Ми можемо прослідкувати в цих віршах причинно-наслідкові зв’язки: залишить батьків, приліпиться до партнера  і стануть одна плоть. Залишити – це відійти на нейтральну територію. І це наказ, а не пропозиція для чоловіка й жінки і їхніх батьків. Це визначено Богом.

«Приліпитись» означає ліквідувати грані невідповідності, це служіння один одному. А служіння – це задоволення потреб. Однак, перш ніж послужити іншому, нам треба знати його вподобання і очікування. Адже часто буває так: люди познайомилися, сформували стосунки, але не взнали характерів один одного. А характери завжди різні і своєрідні. По суті, зустрічаються дві зовсім різні сутності і тому поведінка і думки іншого часто стають сюрпризом.

Сімейним парам та тим, хто вирішив одружитися, важливо знати наступні принципи:

А) Ніколи не ревнуй свого партнера до улюбленої справи, краще більше дізнайся про його пріоритети. Не порівнюй в уподобаннях свою половину з собою. Вам потрібно завжди шукати взаєморозуміння.

Б) Поважай тих людей, які дорогі партнеру. Не вимагай приліплюватись до твоїх батьків, як до тебе. У стосунках не контролюй, а виховуйся. Все, що нав’язується ззовні, не працює, працює те, що приходить зсередини. Дозволяй виховувати себе, але не дозволяй контролювати, думати і вирішувати замість себе.

В) Фактор відповідальності один перед одним створює Едем в сім’ї. Треба жити для задоволення, а не миритись з чимось. Для цього потрібно докласти зусиль. Секрет стосунків - в Слові Божому. Найкраща структура сім’ї - Божа. Сильні християнські сім’ї, створені  за Божими стандартами, – це сила і сіль України.

1 Кор. 11:3

«Хочу ж я, щоб ви знали, що всякому чоловікові голова Христос, а жінці голова чоловік, голова ж Христові Бог»

Як був колись, так і залишився найважливішим сьогодні Божий порядок – теократія.

Якщо чоловік дозволить Ісусу бути главою сім’ї, фільтрувати мислення і правити, то нижчі ланки (жінка, діти) будуть в порядку. Взірець у цьому – духовний шлюб Христа і церкви. Чоловікові голова – Христос. Якщо не налагодиш цього, то й не матимеш влади в сім’ї. Адже жінці набагато легше підкорятись чоловікові, який підкоряється Христу. Дітям теж легко підкорятись батькам, які підкорені Христу.

Ефес. 5:15-21

«Отож, уважайте, щоб поводитися обережно, не як немудрі, але як мудрі, використовуючи час, дні бо лукаві! Через це не будьте нерозумні, але розумійте, що є воля Господня. І не впивайтесь вином, в якому розпуста, але краще наповнюйтесь Духом, розмовляючи поміж собою псалмами, і гімнами, і піснями духовними, співаючи й граючи в серці своєму для Господа, дякуючи завжди за все Богові й Отцеві в Ім'я Господа нашого Ісуса Христа, корячися один одному у Христовім страху».

Важливою в сімейних стосунках є також підготовка атмосфери. Комусь, можливо, здається несправедливим, архаїчним і застарілим Божий порядок – а як же гендерна рівність? Але в усіх подружніх стосунках найголовнішою ланкою залишається те, хто голова чоловікові.

Кроки, які потрібно знати, щоб сформувати правильні стосунки в сім’ї:

1) Створіть атмосферу. Поклоняйтесь Господу. Міцність сімейних відносин залежить від міцності стосунків з Богом. Не телевізор, Інтернет або різні соціальні мережі мають створювати атмосферу в твоєму домі. Коли ти в мирі з Богом, буде мир і в твоєму домі.

2) Ефес. 5:22 «Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господеві…»

Часто ми можемо спостерігати ситуацію в сім’ях: чоловік вимагає підкорення, а жінка заявляє, що він не голова. Жінці треба підкорятись чоловікові, як Господу. Але підкорення жінки в свою чергу створює певні вимоги й щодо чоловіка. Наскільки чоловік підкоряється Господу, настільки жінка підкоряється чоловікові. Жінка має бачити у житті, любові, вчинках і словах чоловіка щось від Господа. Ступінь слухняності жінки залежить від ступеня його схожості з Господу.

3) Ефес. 5:23-27 «бо чоловік голова дружини, як і Христос Голова Церкви, Сам Спаситель тіла! І як кориться Церква Христові, так і дружини своїм чоловікам у всьому. Чоловіки, любіть своїх дружин, як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї Себе, щоб її освятити, очистивши водяним купелем у слові, щоб поставити її Собі славною Церквою, що не має плями чи вади, чи чогось такого, але щоб була свята й непорочна!»

Чоловік – глава. Він же захисник для сім’ї як Христос для церкви. Влада і авторитет є основою міцних відносин. А тому і жінка, і чоловік повинні їх мати. Влада дається, але авторитет – здобувається, він є результатом служіння. Христос послужив у церкві, Він терпів, вмирав і заробив Свій авторитет. Тому перш, ніж отримати владу, здобудь авторитет. У 28 розділі Євангелія від Матвія сказано, що Ісусові дана всяка влада. Однак тільки коли Христос завершив служіння, Він вознісся на небо і отримав владу. Проблема більшості сучасних сімей: батьки є, але авторитету нема. Коли чоловік претендує на владу, але не має авторитету, приходить диктат від сатани. Якщо ти не прощав, не жертвував, не мив ноги, не дарував чогось іншим, не шкодував їх – у тебе немає дивідендів влади. Ісус довготерпить, прощає наші падіння, помилки і вади. Любов прощає, служить, і заробляє авторитет. І лише після цього Бог дає владу. У моєму пасторському служінні це так. Бог - за владу, але на міцній основі авторитету. Заробляйте повагу один у одного служінням один одному. І матимете як нагороду владу і славу, щастя і благоденствіє. Ісус має владу над церквою. І церква отримала владу. І чоловік та жінка матимуть владу, коли набудуть авторитет.

4) 1 Кор. 7:34  «Незаміжня ж жінка та дівчина про речі Господні клопочеться, щоб бути святою і тілом, і духом. А заміжня про речі життєві клопочеться, як догодити чоловікові»

Задоволення потреб один одного – це благо, яке сприяє розвитку стосунків в сім’ї. Перш, ніж вимагати від нас слухняності, Ісус послужив нам. Щось може дратувати нас в наших партнерах, і це не дивно. Адже і жінка, і чоловік – це комбінація добрих і поганих речей. Церква теж не раз засмучує Ісуса. Але в подружніх стосунках сильні сторони одного мають покривати слабкі сторони іншого. Коли об’єднуються сильні сторони обох, тоді приходить непереможна влада, а в сторону відходять лінь, скупість, підлість. Однак на перших етапах формування всі сім’ї проходять «притирку». Це болісний процес, це рани.

5) Гал. 6:2-3 «Носіть тягарі один одного, і так виконаєте закона Христового. Коли бо хто думає, що він щось, бувши ніщо, сам себе той обманює».

Хтось недоліки партнера вважає своїм горем і своїм хрестом. «Носіть тягарі один одного…», - говорить Слово Боже. Але це неприємна ноша. Коли ми несемо її, то віримо, що одного разу прийдуть зміни і звільнення. Бо ж колись Ісус так само ніс нас і врешті дочекався, що ми прийняли Його і змінилися. Христос своїми сильними сторонами покрив наші недосконалості, покрив Своєю святістю нашу гріховність. Ранами Ісуса ми зцілились. Рани чоловіка чи жінки через якийсь час принесуть зцілення іншому і, зрештою, всій сім’ї. Це ціна щастя. Звичайно, ми схильні до того, щоб приймати не рани, а якісь приємні для нас речі. Але те, що легко береться, так само легко викидається. Часто ми чуємо фразу: «Розлучилися, бо не зійшлись характерами». Проте ми зійшлись з Христом. Йому не надто легко було нести наші рани, Він був  спотворений нашою гріховністю, але Його ранами ми зцілилися. Так само нашими ранами буде зцілена наша сім’я.

Останні новини

Вчора