Блог Богдана Червака_image

Блог Богдана Червака

Відкритий лист генеральному прокурору республіки Польща

09.08.2012, 13:08

Прошу Вас, шановний пане Генеральний прокуроре, закрити справу ветерана УПА Степана Бакунеця, а в подальшому не піддаватися на провокації антиукраїнських сил у Польщі. Ветерани ОУН і УПА шановані в Україні люди, адже із зброєю в руках виборювали незалежність своєї Батьківщини. На жаль, з кожним роком їх стає все менше. Вони потребують спокою і підтримки, а не викликів для надання пояснень.

Шановний пане Генеральний прокуроре!

 В українських ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що органами прокуратури Польщі порушено кримінальну справу «за фактом злочинів проти польського народу» під час українсько-польського конфлікту, що мав місце на Волині у 1943 році. Зокрема, відповідно до запиту прокуратури Республіки Польща в Україні допитано ветерана УПА Степана Бакунеця, який мав свідчити про ліквідацію одним із відділів УПА польської колонії Паросля поблизу села Антонівка в Сарнецькому районі Рівненської області.

Якщо такі повідомлення є достовірними, то це означає лише одне: окремі політичні кола сучасної Польщі вкотре вирішили взяти за старе: спекулюючи на трагічних сторінках історії українського і польського народів, намагаються звинуватити Україну і українців у «етнічних чистках», реанімувати нафталінну ідею «великої Польщі», яка включає території сучасної Української держави, а відтак скомпрометувати Україну в очах світової спільноти.

Впадає у вічі, що цього разу для досягнення своїх цілей польські шовіністи намагаються залучити офіційні і державні структури, в тому числі силові органи, а саме Генеральну прокуратуру. При цьому значно розширюється спектр претензій до українців і України. Крім звинувачень у «волинській різанині», польські «кресові» організації домагаються визнання незаконним рішення польського Сенату від 1991 року, яким засуджується операція «Вісла». Не припиняються спроби ініціювати ухвалення законів, інших документів, у яких наголошується на так званих «злочинах» ОУН і УПА проти поляків.

У деяких польських ЗМІ чиниться відвертий тиск на українську владу з вимогами вибачення перед поляками за «волинську трагедію» 1943 року. Дійшло до того, що католицька Польща фактично закриває очі на грубі випади проти УГКЦ, яку польські «кресові» організації звинувачують у причетності до «злочинів» ОУН і УПА.

У зв’язку з цим вважаю за необхідне нагадати, що ще у липні 2003 року президент України Леонід Кучма та президент Республіки Польща Олександр Кваснєвський підписали спільну заяву «Про примирення - в 60 річницю трагічних подій на Волині», у якій застерігали від того, що сьогодні діється у Польщі: «Ми вважаємо, що конфлікти минулого не можуть перекреслити те, що протягом століть поєднує Україну і Польщу. З цього місця, трагічно вписаного в історію обох народів, ми звертаємося із закликом зробити ще тіснішими зв'язки, які нас поєднують, усвідомлюючи, що кожен, хто ці зв'язки намагається розірвати, діє не тільки проти іншого народу, але також і проти власного».

Як бачимо, слів президентів у Польщі не почули.

Зрештою, виглядає, що не почутим залишився і заклик Папи Римського Івана-Павла, який з нагоди вшанування жертв українсько-польського конфлікту на Волині та в Галичині у 1943-1944 роках писав: «Нове тисячоріччя, яке щойно розпочалося, вимагає, щоб українці та поляки не залишались в'язнями сумних спогадів свого минулого, а, переосмислюючи з новим духом минулі події, подивились одні .на одних поглядом поєднання, зобов'язуючись будувати краще майбутнє для всіх».

Змушений звернутися із до Вас із цим листом, оскільки наведені мною факти і висновки свідчать, що не має сенсу апелювати безпосередньо до ініціаторів і організаторів антиукраїнської кампанії у Польщі. Натомість, бачу необхідність звернутися до представників влади у Республіці Польща, які займаючи високі державні посади зобов’язані зробити все від них залежне, щоб взаємини України і Польщі, українців і поляків були дружніми і по-справжньому європейськими.

Прошу Вас, шановний пане Генеральний прокуроре, закрити справу ветерана УПА Степана Бакунеця, а в подальшому не піддаватися на провокації антиукраїнських сил у Польщі. Ветерани ОУН і УПА шановані в Україні люди, адже із зброєю в руках виборювали незалежність своєї Батьківщини. На жаль, з кожним роком їх стає все менше. Вони потребують спокою і підтримки, а не викликів для надання пояснень.

Водночас, усвідомлюючи необхідність збереження добросусідських відносин з Польщею, закликаю польських державних і громадських діячів, політиків відмовитися від практики  втручання у внутрішні справи України, зокрема формування образу ОУН і УПА як сили, що начебто проводила «етнічні чистки».

В дійсності ж українці вели справедливу визвольну боротьбу на своїй землі. А подібні заяви з польського боку не мають під собою жодного історичного, правового і політичного підґрунтя. Такі заяви лише ускладнюють і без того не простий діалог стосовно Волинських подій, погіршують взаємини між двома країнами.

Сподіваюся, що мій лист не за лишиться без уваги та буде сприйнятий як щире бажання зберегти і примножити добросусідські взаємини між Україною і Польщею.

З повагою

Богдан Червак,

Голова ОУН

www.istpravda.com.ua


Останні новини

Вчора