Блог о. Степана Угрина_image

Блог о. Степана Угрина

А Вам, пане Хорошковський, не здається?..

31.05.2010, 23:08
Із останніх повідомлень в ЗМІ про справу ректора УКУ о. Бориса Гудзяка виглядало так, буцім представники державної влади дещо переглянули свої позиції. І ось інтерв’ю начальника СБУ. Чесно кажучи, не чекав такого продовження.

Із останніх повідомлень в ЗМІ про справу ректора УКУ о. Бориса Гудзяка виглядало так, буцім представники державної влади дещо переглянули свої позиції. І ось інтерв’ю начальника СБУ. Чесно кажучи, не чекав такого продовження.

Інтерв’ю п. Хорошковського, як на мене, порушує елементарні закони логіки. Ну ось наприклад: «… коли до нас надходить інформація про підбурювання до протизаконних дій, і вона має підтвердження...».  Настільки розмите та узагальнююче твердження, що під такого роду «злочин» може попасти ледь не кожен громадянин нашої держави. І властиво не так багато часу й пройшло коли приблизно такого типу «провини» й інкримінували певні служби багатьом особам як в УРСР, так і в інших республіках бувшого Радянського Союзу, які потім скоротали свій вік по Сибірах.

Далі. "Співробітник СБУ вирішив, що таким чином (підписом під документом) підтвердить, що виконав свою роботу добре. Тому не бачу тут ніяких проблем: не захотів ректор підписувати - це його право". Що значить співробітник вирішив? Ви вважаєте, що запропоноване держслужбовцем є нормальним? Де є така практика підписувати документи, й не залишати собі копію чи інший екземпляр підписаного тексту? Якщо йдеться просто про підписання певних інструкцій щодо їх ознайомлення, то можна просто зробити копію тексту інструкції, вибачте, на ксероксі, і підписати два аркуші, які мають однакову юридичну силу. Це нормально і цивілізовано. Дві рівні особи зустрічаються, і кожен виконує те завдання, яке від нього вимагає закон. І не треба спрощувати ситуацію, говорячи, що то дрібничка, чи нагнітання ситуації.

Ну і на кінець, це вже, пробачте, ляпас. "А взагалі, вам не здається, що ця ситуація трохи роздута і нагадує якусь технологію?» - сказав голова СБУ.

Мені це нагадує технологію. А знаєте яку? Це – порушення одного із законів формальної логіки – закону тотожності. Коли йде просто підміна понять. Бо запропоноване співпрацівником ігнорування іншої особи, пан Хорошковський роз’яснив так:  «Я з глибокою повагою ставлюся до професіоналів у будь-якій справі, у даному випадку до ректора університету, і я дійсно щиро готовий пояснити йому позицію служби. Але, підкреслюю, ніхто і ніщо не завадить СБУ виконувати свою роботу - це виключено". Так виявляється ректор УКУ перешкоджав СБУ працювати?..

А Вам не здається інакше?..