Блог Анатолія Бабинського_image

Блог Анатолія Бабинського

Щодо "спільної заяви" РПЦ і Ватикану по Сирії

26.05.2018, 19:59

Мало хто в наших ЗМІ звернув увагу, що після спільної телефонної розмови Патріарха Кирила і Папи Франциска, яка відбулась 14 квітня після чергового загострення ситуації в Сирії російськими ЗМІ була опублікована "спільна заява". Виглядала вона доволі дивно, оскільки ватиканські ресурси на цю тему показово мовчали. Матеріал, який був опублікований на The Daily Beast ще 21 травня, свідчить про те, що вся ця затія чергової заяви Патріарха Кирила і Папи Франциска була пророблена на замовлення (як, вочевидь, і попередня відома спільна Декларація) керівництва РФ, якому треба якимсь чином знаходити тих кого можна було б подати як союзників в Західному світі на тлі міжнародної ізоляції через російське військове втручання у Сирії і Україні. 

Але згоди підписати "спільну декларацію" від Папи Франциска отримано не було. Натомість відомство Митрополита Іларіона Алфєєва використало ім'я Папи без його відома. Через що мав місце конфлікт між кардиналом Кохом і митрополитом Іларіоном, а згодом відповідно між останнім і патріархом Кирилом.

Виглядає так, що справи пішли наскільки "косо і криво", що довелось брехати "по великому", використовуючи ім'я Папи... Чи можлива тепер нещодавно обережно анонсована гіпотетична зустріч Патріарха Кирила і Папи Франциска в Барі влітку цього року - питання цікаве. Те, що Московському Патріархові і його шефам в Кремлі така зустріч сьогодні знову стала потрібна свідчить властиво вся ця інсенуація зі "спільним зверненням". Ситуація для керівництва РФ стала ще гіршою на тлі вчорашньої заяви міжнародної Спільної слідчої групи з розслідування збиття малайзійського "Боїнга". Яка оголосила, що той був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук" з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, що базується в російському місті Курськ. Тож зустріч з Папою зараз знову дуууууже потрібна... Чи потрібна вона Папі???

В зв'язку з цим кумедно звучать слова з вчорашнього звернення Синоду УПЦ (МП) де вони виcтупають проти використання Церкви у геополітичній боротьбі. Найперше таке звернення вартувало б написати панові Путінові, який не те, що УПЦ (МП), а цілий Московський Патріархат використовує у своїх геополітичних іграх. Останній, вочевидь, не є проти і ніколи не був.