Блог Андрія Козлова_image

Блог Андрія Козлова

РІСУ має інформаційне дитя в Африці

27.05.2011, 12:45

За десять років існування Релігійно Інформаційна Служба України була першою у багатьох починаннях. Сьогодні РІСУ вважається агенством релігійних новин номер один у нашій країні. І цієї весни РІСУ стала мамою..в Африці. Група спеціалістів із комунікації сталого розвитку (разом із автором), черпаючи з досвіду РІСУ запустили в інтернет простір портал про життя релігійних спільнот у Зімбабве: RelZim.org

На початку місяця я поставив на англомовну сторінку РІСУ пост під назвою “RISU Becomes a Mother. Попри мої сподівання фідбек був нульовим. Курйоз цієї ситуації полягає в тому, що РІСУ була заснована із думкою про, перш за все, іноземного читача. Готуючись до апостольського візиту Івана Павла ІІ засновники РІСУ намагалися зменшити брак інформації в західних мовах про релігійні спільноти України.

 За десять років існування Релігійно Інформаційна Служба України була першою у багатьох починаннях. Сьогодні РІСУ вважається агенством релігійних новин номер один у нашій країні. І цієї весни РІСУ стала мамою..в Африці. Група спеціалістів із комунікації сталого розвитку (разом із автором), черпаючи з досвіду РІСУ, запустили в інтернет простір портал про життя релігійних спільнот у Зімбабве: RelZim.org

 Чим приклад РІСУ є привабливим для Зімбабве? Брак репортажів про релігію в Україні та їх однобокість свого часу стали причиною урізноманітнення медіа простору нашої країни. Південно-африканська країна Зімбабве до сьогодні страждає від всепроникної пропаганди, під яку керуюча партія вже протягом 30 років підставляє зімбабвійців. З цієї точки зору, Зімбабве—черговий приклад того, як роль релігії у житті суспільства применшується політичною та спортивною журналістикою.

 Однією із цілей RelZim є зробити інформацію про Зімбабве доступнішою для іноземного читача (для діаспори та міжнародних донорів) та допомогти створити сталі зв'язки і потік інформації у місцевих зімбабвійських спільнотах віри.

 Соціальні ініціативи, базовані на інтернет технологіях тут все ще перебувають у зародковому стані через низький рівень доступу до світової мережі (як це було в Україні 10 років тому) та захмарні ціни за послугу (в 15 разів вище ніж у нас!). Додайте до цього також брак комп'ютерної освіченості сереж жителів містечок та сільської місцевості, де школярам щодня доводиться проходити пішки марафонські відстані (часом до 30 км в обидві сторони).

Ми створюємо інтернет сторінки на RelZim, а місцевим релігієзнавцям та їх студентам надаємо можливість опублікувати результати їх досліджень та ідеї щодо релігійного життя зімбабвійського суспільства.

 Одним словом, вітання РІСУ із десятиріччям. І запрошую читачів РІСУ сподобати сторінку РелЗім на Фейсбуці. Там, до речі, є і сторінка англомовної версії РІСУ.