Блог Володимира Мельника_image

Блог Володимира Мельника

СКРЄПИ і [НЕ]ТЕРПИМІСТЬ

24.04.2020, 07:02

Левада-Центр опублікував результати традиційного опитування «Соціальна дистанція» про [не]терпимість російського суспільства. По кожній з категорій росіянам було поставлене питання про те, як слід з цією категорією вчинити: (а) Ліквідувати (тобто, вбити), (б) Ізолювати від суспільства (тобто, посадити у в’язницю), (в) Надавати допомогу, (г) Полишити їх на самих себе; (д) ​​«Важко відповісти». Особливо цікаві перші два варіанти – репресивні.

Так от, з категорій, що традиційно включаються в це опитування, народ-богоносець ратує за репресії (тобто, відповіді а і б) щодо: (1) Сектантів (62% росіян за репресії), привіт о. Дмитру Смирнову з його закликом «Збирайте народ! Громіть погані секти!» (2) Геїв та лесбійок (50%) Привіт о. Алексію Шляпіну із закликами «освятити ударом руку»: «Треба сказати прямо, у них немає ніяких прав. І якщо християнину вистачає мужності, він піде, наб'є їм морду». (3) Наркоманів (42%), (4) Людей з важкими психічними порушеннями (36%), (5) Повій (35%), (6) Феміністок (27%), (7) Алкоголіків (20%).

«Освятити руку» не лише ударом, але й вбивством, богоносець бажає насамперед на адресу (1) Сектантів (21% росіян хотіли б їх убити): (2) Геїв та лесбійок (18%) (3) Наркоманів (15%) (4) Повій (9%) (5) Алкоголіків (5%), (6) Людей з важкими психічними порушеннями (3%), (7) Бездомних (2%) і ВІЛ інфікованих (2%).

У в'язницю посадити хочеться насамперед все тих же (1) Сектантів (41% росіян хотіли б їх посадити на решітку), (2) Геїв та лесбіянок (32%), (3) Наркоманів (27%), (4) Повій (26 %), (5) Алкоголіків (15%), (6) ВІЛ (14%), (7) Бездомних (6%).

Що ж це означає? Скажімо, живе якась баптистка в будинку, а на іншому поверсі – гей. І скрепним сусідам ясно, що і баптистка, і гей, вони страшніші й небезпечніші не лише наркоманів і людей з важкими(!) психічними розладами і наркоманів, а й алкоголіків. Зрештою, можна зрозуміти логіку, бо у скрепній родині алкоголік це часто власний чоловік, а наркоман – син. Свої ж, рідненькі. Це ж не якісь прокляті баптисти, геї і феміністки. Останні, як з'ясувалося, теж дуже страшні: 9% росіян їх убили б, а 18% посадили б в тюрму. Також доволі очікувано, тому що, з одного боку «Та сучка крашена!», а з іншого – «ябейвдул, але не дає». Таких репресувати, звичайно. Як інакше?..

До речі, позиція щодо «сектантів» у цілому узгоджується з популярною тезою, озвученою у 2007 єпископом РПЦ Діомідом (Дзюбаном): «З єретиками треба вчинити так, як вчив преподобний Іосиф Волоцький, ніякого заслання до Сибіру, тільки спалювати. Хоча є приватна богословська думка, що можна вішати. Є багато позицій в нашій, Православної Церкви».

Останні новини