Блог Володимира Мельника_image

Блог Володимира Мельника

ПРИВІТАЛЬНИЙ СПАМ як ТРІУМФ ВУЛЬГАРНОСТІ Й ПУСТОТИ

02.01.2020, 15:53
Знову про вічно актуальну проблему свят - марш білчат, зайчат, поросят, "розмальованих" янголів, малюків, миготливі ікони та інший знеособлений вітальний спам, що забиває месенджери і поштові скриньки та принижує саме людське спілкування як таке.

«І в ту ж мить з усіх боків повалили до Жені іграшки. Першими, звісно, прибігли ляльки, голосно кліпаючи очима і пищачи без перепочинку: "тато-мамо", "тато-мамо". Женя спочатку дуже зраділа, але ляльок виявилося так багато, що вони відразу заповнили весь двір, провулок, дві вулиці і половину площі. Неможливо було зробити кроку, щоб не наступити на ляльку. Але це був тільки початок ... »

В.П. Катаєв «Цветік-Семіцветик»

В історії мистецтва є безліч описів всіляких тріумфів - життя і смерті (напр., у Брейгеля), обжерливості, ледащості і пияцтва (напр. Ван Хемскерка). А ось для ілюстрації тріумфу вульгарності прекрасно підійде передсвятковий період з конвеєром гіфок і картинок, зі словами, написаними незрозуміло ким і незрозуміло для кого, але абсолютно точно не для адресата. Це сумне явище живуче та з'являється циклічно, не зважаючи на пояснення і прямі прохання, опошлюючи ідею привітання та й взагалі спілкування між людьми.

Маршем йдуть більчата й зайчата, свинки і напомаджені янголята - різнокольорові і миготливі, з примітивними віршатами і без них - вискакують і переливаються калейдоскопом у всіх можливих месенджерах і соціальних мережах. Мені довелося бачити сотні чи навіть тисячі всіляких вітальних картинок. Серед них не було жодної, яка сподобалася б або хоча б не викликала аверсії. Жодної серед сотень і тисяч! Вся ця вульгарщина і несмак засмічує месенджери, знеособлює персональне спілкування, вбиває його, не викликаючи нічого крім роздратування і смутку. Це завжди жест неповаги до адресату, декларація того, що людині нічого сказати й навіть лінь власноруч написати просте слово «вітаю», але написати це від себе. Ніби зізнання: «нічого крім спаму ти з моєї точки зору не заслуговуєш».

І якої реакції очікує така людина? Такої ж білки у відповідь? Навряд чи людина розуміє, що зізнається і в іншому, а саме в тому, що їй самій і сказати загалом абсолютно нічого: «Я не більше, ніж копіювальна машина». Немає жодної думки, жодного слова, але є лише світ трафаретів і кліше, бездумний і напівавтоматичний конвеєр «копіювати» - «вставити» - «переслати». І цей світ трафаретів людина готова мовчки розкидати людям – ніби рекламний агент рекламні флаєри – в поштові скриньки та підсовувати під двері, кидати у вікна і кватирки. І ось вже цей спам літає по квартирі, він всюди: на вікнах і на підлозі, на столах і на дивані.

Марині Цвєтаєвій належить прекрасний образ: «читачі газет – ковтателі пустот». Це визначення прекрасно підходить і для розповсюджувачів цього вітального спаму, що тиражують порожнечу, і наповнюють цією порожнечею – безжиттєвою, вульгарною і примітивною мертвечиною – і своє власне життя, і світ навколо, витісняючи сенс і все живе.

Зізнаюся, я спершу не розумів що саме робити з цим конвеєром спаму і макулатури, як на нього реагувати. В результаті я поступаю з цим так, як і з іншим спамом – в кращому випадку не звертаю увагу і видаляю, якщо це повторюється далі – блокую. Звісно, багато людей розсилають цей спам з благими намірами, але безліч благих намірів є і у розповсюджувачів рекламного спаму. Але вам же не спадає на думку написати відправнику рекламного спаму у відповідь.

Будь ласка, не вбивайте спілкування! Не плюндруйте його! Не принижуйте себе і ваших адресатів. Якщо ви хочете написати щось персональне комусь – напишіть цій людині ви самі, своїми пальцями зі своїми думками, нехай навіть просте слово «вітаю» або «хай у тебе все буде добре». Або ж не пишіть нічого. Повірте, це значно краще, нім множити порожнечу навколо себе.

Останні новини

Вчора