Блоги

Блог Романа Гуменюка

хімік, кандидат хімічних наук, науковий співробітник Інституту Макса Планка хімічної фізики
  • Сходження на Grand Som (2026 м)

    На горі в Морія-краї Авраам мав принести в жертву Ісаака (Бт. 22.1-8); Мойсей мусив зійти на Синай, щоб отримати Декалог (в книзі Виходу (19,3) навіть написано "вийшов до Бога"); пророк Ілля йшов 40 днів і ночей до гори Хорив, щоб там йому об’явився Господь (1 Цр. 19, 1-21); на горі Тавор Ісус Христос переобразився перед апостолами і показав своє Божество (Мт. 17,1-9); востаннє учні бачили свого Вчителя на Оливній горі, звідки Він вознісся на небеса (Ді. 1.12). Щось є у підйомі на високу гору містичного, заворожуючого.

    28 січня 2015, 16:19 | 

  • Про намірення для молитви і про співвідношення любові та страху

    Dom Augustin Guillerand, OCart (1877-1945). Медитації про намірення для молитви і про співвідношення любові та страху з книги «Перед лицем Божим, досвід молитви монаха-картезіанця»

    3 травня 2013, 12:02 | 

  • Літургія із закритими очима.

    На сьогоднішній день в 25 монастирях в цілому світі подвизаються приблизно 500 картезіанців і картезіанок. Вони – сіль землі, вони ті, хто повсякчас стоїть перед Престолом Всемогутнього і заносить молитви за цілий світ. Ось уже майже тисячу років.

    21 травня 2012, 20:48 | 

  • Про митаря і фарисея

    У притчі про митаря і фарисея Ісус Христос хоче звернути нашу увагу не тільки на плекання в собі таких основних чеснот, як покора, поміркованість, самоприниження, стриманість і ін., а і на ще один, не зовсім очевидний, але дуже важливий аспект людського життя. Це – наша, особиста теологія. Так, саме теологія! Наша власна наука про Бога.

    4 лютого 2012, 20:22 | 

  • Вірую в Ісуса Христа!

    Закінчуючи моделювання з Ісусом в тілі сьогодні, я зрозумів, що виклики постають ті самі, як і 2000 років тому. І питання «Віруєш?» стоїть однаково складно і просто, буденно і святково, кожної секунди нашого теперішнього і їхнього тодішнього життя.

    21 листопада 2011, 13:02 |