Блоги

  • ВИНО В СВЯТОМУ ПИСЬМІ

    Якщо йдеться про Святе Письмо, то найбільш розповсюдженим алкогольним напоєм на його сторінках, без сумніву, є вино. Воно, разом зі збіжжям та оливою, являється частиною щоденного споживання їжі в Ізраїлі і не тільки. Господь обіцяє Ізраїлю благословити його труд, щоб земля добре родила: "Я даватиму дощ вашій землі у свій час, дощ ранній і дощ пізній, і ти збереш хліба свої, своє вино й свою олію" (Втор 11, 14). Власне всі ці плоди – дар Божий, і це Він дає їх людині: "вино, що серце людське звеселяє, олію, щоб від неї ясніло обличчя, і хліб, що скріплює серце людське" (Пс 104, 15).

    7 липня 2016, 13:26 | 

  • НЕЗНАНИЙ СВЯТИЙ ДУХ

    Таємниця Святого Духа є для нас найпотаємнішою у Святій Трійці, незважаючи на те, що ця Особа є нам найближчою, або інакше кажучи, завдяки Ній Пресвята Трійця є нам настільки близька і доступна, наскільки це можливо. Навіть там, де незнаний є Син Божий, там, де нема віри в істинного Бога Творця, там діє Святий Дух і дає своє натхнення, відкриває істину, наповнює любов’ю.

    20 червня 2016, 15:31 | 

  • ЄДИНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ або ПРО ЗМІЙ ТА ГОЛУБІВ

    Механізм визнання якоїсь Церкви автокефальною до сьогоднішнього дня не усталений. Мав ніби бути сформульований на Всеправославному Соборі, що зараз проходить, але комусь це не подобалося. Відомо кому, і відомо чому. В історії були різні способи надання автокефалії, більшість з них - на жаль - це були сумні історії: погрози, підкупи, не визнання рештою, очікування десятиліттями чи й більше, щоб нарешті всі погодилися з твоїм статусом, повторне визнання, сварки...

    18 червня 2016, 12:19 | 

  • МОЛИТВА ЗА ПОМЕРЛИХ У БІБЛІЇ

    У Старому Завіті є один фрагмент про молитву за померлих, проте це та книга, яку протестанти не визнають. У Новому Завіті є декілька натяків, і хоч це натяки, вони, проте, істотні. Можна б ще додати декілька «натяків» з Писання, особливо у світлі твердження, що «після смерті людини її доля вже вирішена». Христос воскрешав мертвих, і це не було оте «загальне воскресіння», якого ми всі очікуємо, але повернення до звичайного життя. Якби доля Лазаря, чи доля сина вдови була «остаточно вирішена» з моментом їхньої смерті, як можна було б цю долю змінити після смерті? Якби вони вже були «або в раю, або в пеклі», навіщо (і яким чином?) їх повертати знову до життя на землі?

    10 травня 2016, 19:40 | 

  • ПРО ЯЙЦЯ І ЗАЙЦІВ

    Пасхальне яйце – здається, найбільш відомий символ Пасхи. Навіть з'явився апокриф, що Марія Магдалина свого часу подарувала яйце імператору Тиберію зі словами "Христос воскрес!". Досліджувалися теж різні дохристиянські культури, де яйце було символом життя, плідності і т. д. Але все набагато простіше, ніж здається.

    5 травня 2016, 00:04 | 

  • ХРИСТОС ПІСЛЯ СМЕРТІ ПЕРЕД ВОСКРЕСІННЯМ

    Повстає одне питання: як треба розуміти слова Традиції, які також подає Катехизм, що Ісус Христос зійшов у ад. Той же Катехизм називає цю подію зішестям у глибину смерті, щоб і мертвим проповідувалася Добра Новина. Християнська Традиція має дві інтерпретації цього факту.

    30 квітня 2016, 11:40 | 

  • ДВА СВЯТІ АДАЛЬБЕРТИ І РУСЬ

    23 квітня в календарі Римо-Католицької Церкви – спомин святого Войчеха (956-997), єпископа і мученика. У Польщі сьогодні свято: там, у Гнєзні, знаходяться його мощі. Також сьогодні свято у Чехії, бо у Празі він був єпископом (став ним у 27 років), а також св. Войчех за походженням чех: народився в Лібіце (Богемія), місті, яке належало його знатній родині Славніковичі. Сьогодні свято теж у Німеччині, бо хоч і народився у Чехії, яка лише пізніше стала частиною Священної Римської Імперії (962-1806), а королівство Чехії ввійшло до неї 1134 року, проте у церковному плані Чехія була під опікою німецьких єпископів задовго до цього.

    23 квітня 2016, 15:29 | 

  • НОВИЙ РИТУАЛ ОБМИВАННЯ НІГ У ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР У ЛАТИНСЬКОМУ ОБРЯДІ

    21 січня 2016 року Папа Франциск видав Декрет, в якому дозволяє священикам підчас Літургії Вечері Господньої у Великий Четвер вибрати для ритуалу обмивання ніг також особи жіночої статі. Ця зміна викликала деякий резонанс в церковних колах, особливо в тих, що мають консервативне забарвлення. Декрет підписав Префект Конгрегації Божого Культу Роберт Кардинал Сара, який потім пояснював, що це не наказ, а лише рекомендація, тому священики не мусять обов’язково обмивати ноги жінкам у Великий Четвер, лише залишити все як було дотепер.

    23 березня 2016, 11:26 | 

  • ЕДИНОГЛАСИЕ, СВОБОДА И СВЯТОЙ ДУХ

    Если бы на II Ватиканском Соборе все документы принимались единогласно и только так, то ни один документ не был бы принят. Поэтому все документы принимались большинством, и всегда были противники, иногда несколько десятков епископов, иногда - несколько сотен. Не говоря уже о том, что в начале Собора противником всех соборных документов в их сегодняшнем виде была почти вся Римская Курия: куриалисты уже наперед подготовили документы, за которые участники Собора должны были лишь проголосовать без каких-либо больший дискуссий и разъехаться по домам.

    26 лютого 2016, 23:28 | 

  • ГАВАНСЬКИЙ АЕРОПОРТ

    Колись Папа Іван Павло ІІ прибув у Константинополь на зустріч з Патріархом Димитрієм, пізніше Патріарх Варфоломій бував у Римі – це були ЗУСТРІЧІ. А ця, в Гаванському Міжнародному аеропорту буде так: проходив мимо, побачив, обняв і привітав, пішов далі.

    6 лютого 2016, 12:30 |