Блоги

  • ВЕРБНА НЕДІЛЯ: КОМЕНТАР ДО ЙН 12, 1-18

    Христос входить до Єрусалиму, щоб померти. Для цього і помазала Христа Марія у Витанії перед приходом до Єрусалиму. Так як це буде спасенна смерть, саме та смерть, якою Він відкупить все людство, сьогоднішній вхід до місця смерті ще більш святковий. Однак це також вхід Христа до місця Його Воскресіння. Без Воскресіння Його смерть була б марною, а врочистий вхід до Єрусалиму нічим не відрізнявся б від входу багатьох царів, що так само тріумфально входили до міст, і їх так само радісно вітали пальмовими гілками. Ціль завжди має першочергове значення.

    10 квітня 2017, 09:25 | 

  • ВЕРБНА АБО ПАЛЬМОВА НЕДІЛЯ ТА СТРАСТІ ХРИСТОВІ

    Читання Страстей у Пальмову Неділю (яке потім повториться ще у Велику П’ятницю), має показати справжню ціль Входу Христа до Єрусалиму, і в чому полягає Його царювання. Це не просто історична згадка про один епізод з життя Христа, але це літургійна згадка спасительних подій, які сталися свого часу у Єрусалимі і їх наслідки тривають донині. Також читання Страстей Господній на початку Великого Тижня повинно як би надати тон і характер цілому цьому тижню, а також дух, в якому належить цей тиждень пережити.

    9 квітня 2017, 15:01 | 

  • МАЛЕНЬКІ ДІТИ НА СЛУЖБІ БОЖІЙ

    Дитину можна приводити до храму від малечка. Не залишати ж її вдома, коли треба йти в неділю чи на свято до храму. А деколи й немає з ким залишити. Таким чином з малечка дитина привчається і звикає до Божого дому. Звичайно, що деякі діти «пустують і вередують» – вони ж діти. Погано, якщо це перешкоджає священику, чи комусь з вірних.

    5 квітня 2017, 20:20 | 

  • КНЯЗЬ ЦЬОГО СВІТУ

    Диявол – це батько брехні. Те, що світ, сотворений Богом, належить йому – це одна з його неправд, які він людям, особливо і в першу чергу віруючим, пробує «втиснути». Світ – Божий, і ми в цьому світі живемо. Гріх людини – це вхід у «сферу-без-Бога», тобто вхід у темряву. Іншими словами, це заплющення очей, щоб не бачити навколо Божий світ, і лише вважати, що навколо панування «князя цього світу». І відповідно діяти, як у темряві.

    30 березня 2017, 13:01 | 

  • БЛАГОВІЩЕННЯ

    Благовіщення – це не лише добра новина для Марії, що вона стане Матір’ю Сина Божого, але це теж добра новина для кожної людини, яку Син Божий прийшов відкупити від гріха і смерті. Ця новина тим більша і радісніша, що Бог не просто «дистанційно» вчинив наше відкуплення, десь там, у небі (що міг би зробити), але прийшов і оселився посеред нас, щоб процес Відкуплення був чимось видимим, історичним, відчутним та зрозумілим людям. Відкуплення через пожертвування свого життя з любові.

    25 березня 2017, 15:24 | 

  • СВЯТИЙ ПАТРИК – ПОКРОВИТЕЛЬ ІРЛАНДІЇ

    Символом Дня св. Патрика є трилисник конюшини. Ірландці цього дня причіплювали конюшину до одягу, а після того, як все віскі було випите, викидали трилисник через ліве плече. Цей звичай називався «втопити трилисник». А взявся трилисник з історії євангелізації, яку проводив Патрик серед місцевого язичницького населення тодішньої Ірландії. Щоб якось пояснити їм християнську істину про Святу Трійцю, він зривав конюшину з трьома листками, і показуючи, говорив, що «це одна трава, хоча і має три листочки».

    17 березня 2017, 15:33 | 

  • ЯКІ ПРОРОЦТВА ПРАВДИВІ, А ЯКІ – ФАЛЬШИВІ?

    Новий Завіт з перших сторінок вже говорить про пророків: це і старець Симеон у храмі, що пророкує Марії, і пророчиця Анна при тому ж храмі, і потім Йоан Хреститель (хоча останній волів себе пророком не називати). І врешті, Ісус Христос – найбільший з пророків. Його мова справді пророцька: «Істинно, істинно кажу вам», «Ви чули що було сказано, а Я вам говорю…» і т. п.

    13 березня 2017, 10:39 | 

  • НЕДІЛЯ ПРАВОСЛАВ’Я – ПЕРША НЕДІЛЯ ВЕЛИКОГО ПОСТУ

    Після чергового переслідування прихильників вшанування ікон, на Синоді у Константинополі 842 року, було встановлене свято Перемоги Православ’я, яке відтоді мало згадуватись у Першу Неділю Великого Посту, тобто перемоги правильної побожності християн в стосунку до Христа і святих, яка виражається, між іншим, у вшануванні їх святих образів, тому що сам Христос «є образом (досл. іконою) невидимого Бога» (Кол 1, 15).

    5 березня 2017, 17:05 | 

  • ПІСТ І ТРАДИЦІЯ ВІДМОВИ ВІД М’ЯСНИХ СТРАВ У ХРИСТИЯНСТВІ

    Ранні християни відмовлялися від дорогих страв між іншим для того, щоб заощаджені кошти передати бідним у формі милостині. Не купуючи м'яса, можна було заощадити значну суму, таким чином піст мав теж практичний вимір любові ближнього, особливо того, який в потребі. Здається такий практичний вимір посту є найкращою формою солідарності зі страждаючим і потребуючим Христом, згідно з Його словами: «Бо я голодував, і ви дали мені їсти; мав спрагу, і ви мене напоїли; чужинцем був, і ви мене прийняли; нагий, і ви мене одягли» (Мт 25, 35-36).

    1 березня 2017, 12:09 | 

  • ЦЕЛЕСТИН, СВОБОДА І «ТРЕТЯ ЕРА»

    Були в історії випадки, і то не раз, коли папами переставали бути перед своєю смертю. Але цілком добровільно, без примусу і без огляду на зовнішні обставини, перед Бенедиктом XVI це зробив лише Целестин V. Було це в кінці далекого XIII-го століття, 1294 року. Петра з Морроне, бенедиктинця, конклав кардиналів вибрав папою в липні 1294 року, той взяв собі ім'я Целестин, а вже в грудні того ж року повідомив, що полишає своє місце Єпископа Риму.

    24 лютого 2017, 17:42 |