Блог о. Петра Балога О.Р._image

Блог о. Петра Балога О.Р.

ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР У ІТАЛІЇ: ТРАДИЦІЯ І ТРАДИЦІЇ

31.03.2018, 00:31
ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР У ІТАЛІЇ: ТРАДИЦІЯ І ТРАДИЦІЇ - фото 1
Багатолітню «традицію», до якої вже всі призвичаїлися і не уявляють собі нічого іншого, можна за один вечір змінити, якщо розумно все пояснити. Особливо, коли «Традиція», тобто причастя під двома видами, має замінити «традицію».

Настоятель парафії в Італії, де я зараз, підчас сьогоднішньої урочистої Святої Літургії Великого Четверга обмив ноги дванадцятьом особам. Серед них були і великі, і малі, і чоловіки, і жінки, і чорні, і білі, і здорові, і хворі, і теж одна жінка з України, яка тут вже багато років живе і працює.

Перед Службою нагадав настоятелю, що сьогодні, у Великий Четвер, варто було б причастити людей під двома видами: Тіла і Крові Христа. Бо зазвичай, Причастя постійно відбувається тут під одним видом, навіть на великі свята, навіть у Великий Четвер.

Настоятелю ідея сподобалася, перед Службою він трохи заметушився, готуючи додаткові чаші, і думав, як би його причастити людей під двома видами, коли вони постійно причащаються під одним, і то не до уст, а на руку. І так вже декілька десятків років. Кажу: оголосити перед причастям, що сьогодні, у Великий Четвер, винятково під двома видами і винятково до уст – і все.

Виявляється, багатолітню «традицію», до якої вже всі призвичаїлися і не уявляють собі нічого іншого, можна за один вечір змінити, якщо розумно все пояснити. Особливо, коли «Традиція», тобто причастя під двома видами, має замінити «традицію», тобто Причастя під одним видом. Звичайно, те останнє також дійсне, і також «досконале», проте, Символ Тіла і Крові все-таки має своє значення. Зрештою, всі літургійні читання у ці дні говорять про значення Крові Агнця...

Останні новини