Блог о. Петра Балога О.Р._image

Блог о. Петра Балога О.Р.

ОСТАННІ ЧАСИ

13.02.2018, 21:38
ОСТАННІ ЧАСИ - фото 1
По-перше, згідно вчення Церкви, останні часи настали враз з приходом Христа у цей світ, тобто понад 2000 років тому. По-друге, Другий прихід, тобто апогей останніх часів, настане так, що ніхто і не помітить

Сучасна_молодь_УГКЦ.jpg

Ширяться чутки, що «ми ввійшли в апокаліптичний час і настали останні часи». І один з основних знаків цього - «неслухняність батькам», якої «раніше не було».

По-перше, згідно вчення Церкви, останні часи настали враз з приходом Христа у цей світ, тобто понад 2000 років тому. По-друге, Другий прихід, тобто апогей останніх часів, настане так, що ніхто і не помітить, як і говорив Христос: «Як було за днів Ноя: їли, пили, заміж виходили...» Тобто, все у всіх було нормально. Натомість, якщо хтось говоритиме, що вже прийшли апокаліптичні часи, то Христос відповідає: «Скажуть вам: Ось він тут! – або: Он він там! – не йдіть і не шукайте!» (Лк 17, 23). І також в іншому місці: «Про день же той чи годину – ніхто  не знає: ні ангели на небі, ані Син, - тільки Отець» (Мк 13, 32). А всі знаки, які передуватимуть Другому Пришестю - це всі ті катаклізми чи злочини, які відбуваються на Землі від моменту Першого пришестя. І по-третє, щодо «неслухняності батькам», то колись помістив про це одну замітку. Варто глянути (додаток в кінці).

При цьому, на підставі цих «пророцтв», є заклики до молитви. А тому, критика ініціатора молитви сприймається «в штики». Проте, все навпаки – всі за молитву. Але не сумнівними з точки зору Церкви методами. «Ціль не виправдовує засобів» - це один з основних принципів морального вчення Церкви.

Так, хто з християн може бути проти молитви? Ніхто не проти. Але Богу не подобається маніпуляція і неправда, коли для правильної цілі використовуються неправдиві засоби, щоб зробити «ажіотаж». 


Я лист читав, і добре знаю з історії, що таке «мілленаризми» та проголошення «кінця світу». Ось деякі цитати з листа:


«ми ввійшли в апокаліптичний час!» (коли ввійшли?), «Цим знаком є неслухняність батькам... Ще ніколи не було так, як тепер» (ось, значить ТЕПЕР ввійшли, а Церква вчить, що тоді, коли прийшов Христос. Не говорячи про те, що діти ЗАВЖДИ були непослушні батькам, просто старші себе тепер вважають кращими в дитинстві, ніж сьогоднішніх дітей), «Вади і гріхи, що названі тут, завжди існували у суспільстві, але як виняток» (звичайнісінька неправда, бувало і набагато гірше), «Які висновки? То є останній час, час Апокаліпсису!» (це про що? не про СЬОГОДНІШНІЙ час?). Ну і коментар організаторів: «Духовна Війна Останніх Днів».... Вибачайте, це типові гасла звичайнісінької мілленаристської секти. Молитися належить, і то гаряче, але використовувати для заохочення до молитви неправду - не буду говорити, хто є «батьком неправди»...

 

І врешті, додаток про молодь усіх часів:

ПРО СУЧАСНУ МОЛОДЬ

 Одного разу, виступаючи перед загальними зборами Медичного товариства міста Портмунда (Англія), доктор Рональд Ґібсон почав свій виступ такими цитатами:

 1. «Наша молодь любить розкіш, вона погано вихована, вона глузує з начальства і анітрохи не поважає людей похилого віку. Наші нинішні діти стали тиранами, вони не встають, коли до кімнати входить літня людина, суперечать своїм батькам. Попросту кажучи, вони дуже погані».

 2. «Я втратив будь-яку надію щодо майбутнього нашої країни, якщо сьогоднішня молодь завтра візьме в свої руки кермо влади, – бо молодь нестерпна, не витримана, просто жахлива».

 3. «Наш світ досяг критичної стадії. Діти більше не слухаються своїх батьків. Мабуть кінець світу вже не дуже далекий».

 4. «Ця молодь зіпсувалася до глибини душі. Молоді люди підступні і недбайливі. Ніколи вони не будуть схожими на молодь минулих часів. Молоде покоління сьогоднішнього дня не зуміє зберегти нашу культуру».

 5. «Молоді перекірливі, без послуху і поваги до старших. Істину відкинули, звичаїв не визнають. Ніхто їх не розуміє, і вони не хочуть, щоб їх розуміли. Несуть світові смерть і стануть останньою його межею».

 Після того, як в аудиторії вибухнули аплодисменти, доктор Ґібсон назвав імені авторів цитат.

 Перша цитата взята від Сократа (470-399 рр. до Р.Х.), друга – від Гесіода (б. 720 р. до Р.Х.), третя – від давньоєгипетського жреця (близько 2000 років до Р. Х.), четверта – вавилонський напис (близько 3000 років до Р. Х.), п’ята – напис на гробниці фараона (близько 3500 років до Р.Х.).