Блоґ Павла Береста. Про духовне й гріховне_image

Блоґ Павла Береста. Про духовне й гріховне

Зустріч в Ассізі: бути паломниками миру

28.10.2011, 19:51
27 жовтня в Ассізі (Італія) відбулась зустріч глав та представників всіх релігій світу та атеїстів. Більше 200 делегацій з 50 країн світу взяли участь у «Дні роздумів, діалогу та молитви за мир та справедливість у світі», що відбувся за ініціативи Папи Римського Бенедикта ХVІ.

27 жовтня в Ассізі (Італія) відбулась зустріч глав та представників всіх релігій світу та атеїстів. Більше 200 делегацій з 50 країн світу взяли участь у «Дні роздумів, діалогу та молитви за мир та справедливість у світі», що відбувся за ініціативи Папи Римського Бенедикта ХVІ.

Спільна зустріч лідерів церковних організацій, що відбулась у місті Ассіза, на запрошення Папи Римського, була присвячена пошуку діалогу між релігіями та пошуку шляхів до миру в сучасному світі. Захід, на який з’їхались представники більшості світових релігій та вірувань, а також атеїсти, відбулась у формі паломництва та спільних роздумів та медитацій.

Як повідомляє офіційний сайт Ватикану (http://www.news.va), християнство було представлено 31 делегацією, з них 17 делегатів представляли Східні Церкви та 13 делегацій - протестантських церков. 48 делегатів-мусульман прибули з Йорданії, Ізраїлю, Єгипта, Лівана, Алжира, Марокко, Ірану, Туреччини, Саудівської Аравії, Албанії, Боснії-Герцеговини, Болгарії, Азербайджану, Таджикистану та інших країн. До Італії також прибули 67 буддистів, 6 індуїстських лідерів, представники міжнародних єврейських організацій та Головний рабин Ізраїлю, президент конфуціанської асоціації Південної Кореї, президент даоської асоціації прийде з Гонконгу, синтоїстська делегація з Японії, сикхи, зороастрійці, представники традиційних народних релігій з Африки, Америки та Азії, а також чотири науковця-атеїста.Також на зустріч лідерів світових релігій прибули 16 делегацій офіційних делегацій з 11 країн, у тому числі - з США та Китаю.

Вселенський Константинопольський патріарх Вархоломій, який очолив православну делегацію, у виступі перед делегатами заявив, що саме релігійні лідери своїми діями повинні показати, що «ми не прагнемо жити один проти іншого, але разом один з одним, у спільному прагненні до істини і світу». Розмірковуючи над драматичними подіями т.з. «арабської весни», Вселенський патріарх відзначив, що роль релігії в розпалі цих заворушень залишається неоднозначною. Він також висловив занепокоєність всіх християнських лідерів щодо утисків християнських громад на Близькому Сході.

На важливості для всього світу встановлення миру на Близькому Сході, підкреслив й президент Всесвітньої лютеранської федерації Мартін Юнге. Він також зазначив, що релігійні лідери не повинні оцінювати те, що зараз відбувається тут на форумі, у відриві від того, що прості люди роблять у себе в країнах, "спонукані до цього вірою або релігійними гаслами». Саме пошуки можливості сприяння досягненню справедливості й миру було основним лейтмотивом усіх зустрічей релігійних лідерів у Ассізі.

Виступаючи із заключним словом перед делегатами, Папа Римський Бенедикт ХVІ підкреслив, що хто б якої релігії не дотримувався, всі люди «шукають правду, шукають істинного Бога». Тому він закликав учасників зустрічі в Ассізі бути разом на шляху до істини, займати активну позицію у у відстоюванні мирного розвитку суспільства та бути «паломниками істини, паломниками миру".

Нагадаємо, що ця зустріч була присвячена також відзначенню 25-ї річниці першої історичної міжрелігійної зустрічі лідерів світових церков, що відбулась 27 жовтня 1986 року, також в Ассізі з ініціативи Папи Івана Павла ІІ.